Quantcast

Prasidėjo lemiamas Brazilijos prezidentės apkaltos etapas

  • Teksto dydis:

Brazilijos pirmosios prezidentės moters Dilmos Rousseff (Dilmos Rusef) laukia paskutinis jos apkaltos proceso etapas, po kurio suspenduota didžiausios Lotynų Amerikos ekonomikos lyderė tikriausiai bus galutinai pašalinta iš pareigų.

Senato posėdį pradėjo Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Ricardo Lewandowski (Rikardas Levandovskis).

Balsavimas dėl prezidentės nušalinimo turėtų trukti iki kitos savaitės pradžios. Prezidentė bus galutinai nušalinta, jei už tai pasisakys du trečdaliai Senato narių, kurių iš viso yra 81.

Beveik neabejojama, kad teismo procesas Senate baigsis sprendimu pripažinti 68 metų D. Rousseff kalta manipuliavus nacionalinio biudžeto duomenimis.

Tam ji ryžosi siekdama nuslėpti šalies ekonomikos problemų mastą prieš 2014 metų Brazilijos prezidento rinkimus. Pati D. Rousseff tvirtina, jog tokie manevrai buvo įprasta ankstesnių vyriausybių praktika ir negali būti laikomi baudžiamuoju nusižengimu.

Jei D. Rousseff bus pašalinta iš pareigų, buvęs jos administracijos viceprezidentas ir varžovas Michelis Temeras (Mišelis Temeras) bus prisaikdintas valstybės vadovu ir dirbs šiame poste iki 2018-ųjų, sukdamas Brazilijos vairą į dešinę po 13 metų trukusio D. Rousseff kairiųjų Darbininkų partijos valdymo.

D. Rousseff, buvusi marksistė partizanė, 8-ajame dešimtmetyje kankinta šalies karinės diktatūros kalėjime, žadėjo iki galo kovoti su pastangomis ją nušalinti, kurias vadina perversmu.

Nors D. Rousseff demonstruoja ryžtą, nuo jos nusigręžė net buvę vyriausybės ministrai, o visuomenės palaikymas yra minimalus.

Per visus balsavimus Kongrese, kurie vyko ankstesniais daug mėnesių trunkančio apkaltos proceso etapais, pergales nesunkiai iškovodavo D.Rousseff priešininkų stovykla.

Brazilijoje dar neišsisklaidžiusi pakili nuotaika po sekmadienį pasibaigusių Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių D.Rousseff nepadės.

Daug senatorių nė neslepia, jog nekantrauja greičiau pašalinti iš posto D. Rousseff ir tokiu būdu padaryti ilgalaikę žalą anksčiau milžinišką įtaką turėjusiai Darbininkų partijai.

D. Rousseff pirmtakas ir politinis mentorius, Darbininkų partijos įkūrėjas Luizas Inacio Lula da Silva (Luisas Inasiju Lula da Silva), dirbęs dvi kadencijas, prezidento postą paliko 2010-aisiais būdamas itin populiarus.

Pelnyti visuomenės palankumą jam padėjo ekonomikos pakilimas, leidęs prezidentui imtis dosnių socialinių programų, padėjusių dešimtims milijonų brazilų išbristi iš skurdo šalyje, išvargintoje politinių kivirčų ir ekonominio nuosmukio, tikėtinas D. Rousseff atstatydinimas daugelio žmonių tikriausiai bus sutiktas abejingai.

N. Temeras, kuris nuo gegužės laikinai eina prezidento pareigas, populiarumu nelenkia D. Rousseff. Neseniai atlikta viešosios nuomonės apklausa parodė, kad vos 13 proc. brazilų mano, kad jis dirba gerai.

Tačiau D. Rousseff prezidentavimo metu Brazilija, kuri yra šalis eksportuotoja, smarkiai nukentėjo dėl drastiškai kritusių pasaulinių vartojimo produktų kainų. Be to, buvo atskleista daugiamilijardinė korupcinė schema valstybinėje naftos milžinėje „Petrobras“.

Oponentai nepripažįsta jo įgaliojimų, nes N. Temerui kelią į šį postą atvėrė ne rinkimai, o D. Rousseff apkalta. Be to, savo vyriausybę pristatęs M. Temeras iškart pateko į kritikos ugnį, nes visi jo kabineto nariai yra baltieji vyrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių