Quantcast

Brazilijos prezidentė finansų ministru paskyrė griežtos biudžeto drausmės šalininką

  • Teksto dydis:

Brazilijos prezidentė finansų ministru paskyrė griežtos biudžeto drausmės šalininką

Brazilijos prezidentė Dilma Rousseff (Dilma Rusev) ketvirtadienį naujuoju šalies finansų ministru paskyrė rinkai palankų banko vadovą Joaquimą Levy (Žuakiną Levį), jos vyriausybei siekiant išvesti ekonomiką iš recesijos.

Čikagos universitete ekonomisto išsilavinimą įgijęs J.Levy yra populiarus finansų pasaulyje, kuriame įprasta griežtai kritikuoti D.Rousseff dėl vadovavimo septintajai didžiausiai pasaulio ekonomikai.

Per spaudos konferenciją, surengtą pristatyti prezidentės naująją ekonomikos komandą, kurioje centrinio banko vadovas Alexandre Tombini (Aleksandri Tombinis) išsaugojo savo postą, o ekonomistas Nelsonas Barbosa (Nelsonas Barboza) perėmė vadovavimą Planavimo ministerijai, J.Levy pažadėjo sutvarkyti valstybės finansus, skatindamas perteklinį biudžetą.

„2015 metais ketiname dirbti su tikslu užtikrinti 1,2 proc. BVP (bendrojo vidaus produkto) biudžeto perteklių, o 2016 ir 2017 metais (šis tikslas) bus pasiekti ne mažiau negu du procentus, – aiškino J.Levy. – Šis tikslas yra fundamentalus, siekiant iš naujo sužadinti augimą.“

Esant pertekliniam biudžetui, vyriausybė išleidžia mažiau lėšų negu surenka mokesčių, neskaitant palūkanų už valstybės skolas.

Brazilija anksčiau buvo nusistačiusi tikslą pasiekti 3,1 proc. BVP biudžeto perteklių, bet 2013 metais jis sumažintas iki 1,9 procento. Iki šių metų rugsėjo vyriausybei pavyko sutaupyti tik 0,61 proc. BVP.

53 metų J.Levy anksčiau vadovavo Brazilijos antrojo didžiausio privataus banko padaliniui „Bradesco Asset Management“ (BRAM).

Jis taip pat bendradarbiavo su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) ir Europos centriniu banku (ECB).

Dėl savo griežtos biudžeto valdymo politikos „Žirkliarankiu“ pramintas ekonomistas Brazilijos laikraščio „Folha de Sao Paulo“ buvo apibūdintas kaip „darboholikas, atviras iki šiurkštumo ribos“ ir „ne mažiau užsispyręs negu Dilma“ – buvusi kairiųjų partizanų kovotoja, garsėjanti savo atkaklumu.

J.Levy perima finansų ministro postą iš Guido Mantegos (Gidu Mantegos), kuris jame dirbo aštuonerius metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių