Quantcast

BP sumokės rekordinę 18,7 mlrd. dolerių kompensaciją dėl naftos išsiliejimo

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos energetikos milžinė BP ketvirtadienį nurodė sutinkanti sumokėti rekordinę 18,7 mlrd. JAV dolerių (16,9 mlrd. eurų) kompensaciją JAV vyriausybei ir penkioms valstijoms už žalą, padarytą per katastrofinį 2010 metų naftos išsiliejimą Meksikos įlankoje.

Tas išsiliejimas prasidėjo nuo sprogimo naftos platformoje „Deepwater Horizon“, per kurį žuvo 11 žmonių. Vėliau milijonai barelių naftos ištekėjo į Meksikos įlankos valandos, sukeldamos viena iš didžiausių ekologinių katastrofų Jungtinėse Valstijose.

Prireikė 87 dienų, kol sugedęs BP gręžinys, esantis jūros dugne maždaug 1,5 km gylyje prie Luizianos krantų, buvo uždarytas.

Penkiose valstijose paplūdimiai pajuodo nuo naftos, o regiono turizmo ir žvejybos sektoriai buvo nuniokoti per šalį sukrėtusią tragediją.

BP akcijos prekybos biržoje pabaigoje pabrango 4 proc. po sprendimo, kurį pasveikino JAV vyriausybė.

„Valdyba pasvėrė grėsmes, laiką ir padarinius, susijusius su daug metų trunkančiu bylinėjimusi, kuris kirstųsi su bendrovės pageidavimu galėti nustatyti aiškų kursą ateičiai“, – sakė BP valdybos pirmininkas Carlas-Henricas Svanbergas (Karlas Henrikas Svanbergas).

„Šiuo sprendimu atveriame kelią BP ir Meksikos įlankos (bylos) užbaigimui“, – pridūrė jis.

Bendrovė sudarė taikos sutartį su JAV federaline vyriausybe, Meksikos įlankos pakrantės valstijomis (Alabama, Florida, Luiziana, Misisipe ir Teksasu) taip pat su daugiau negu 400 vietos administracijų, kurių ekonomikos smarkiai nukentėjo dėl tos katastrofos.

JAV generalinė prokurorė Loretta Lynch (Loreta Linč) sakė, kad susitarimui užbaigti prireiks kelių mėnesių.

„Šis susitarimas bus didžiausia per Amerikos istoriją (taikos) sutartis su pavieniu subjektu“, – pažymėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių