Quantcast

Bostone tūkstančiai žmonių dalyvavo antirasistinėse eitynėse

  • Teksto dydis:

JAV šiaurės rytuose esančio Bostono gatves šeštadienį užplūdo tūkstančiai antirasistinių eitynių dalyvių, kurių skaičius smarkiai nustelbė baltųjų nacionalistų susibūrimą; eitynių metu buvo kilę susirėmimų su policija, tačiau tokio smurto kaip per panašų praėjusios savaitės renginį Virdžinijoje buvo išvengta.

„Žodžio laisvės“ mitingas

Vadinamasis „žodžio laisvės“ ultradešiniųjų mitingas Bostone turėjo vykti iki 14 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku, tačiau likus pusvalandžiui iki planuotos jo pabaigos policija į saugią vietą palydėjo jo dalyvius, kurių tebuvo kelios dešimtys. Tokiu būdu siekta išvengti susirėmimų tarp abiejų grupių.

Tuo tarpu į atsakomąją antirasistinę demonstraciją, pareigūnų apskaičiavimu, susirinko apie 40 tūkst. žmonių. Pareigūnų teigimu, iš viso buvo suimti 27 asmenys, pasipriešinę policijai arba elgęsi nevaldomai.

Iš oro padarytose nuotraukose matyti, kad atsirasistinės demonstracijos dalyviai demokratus tvirtai palaikančiame Bostone užpildė kelis kvartalus apimantį vienos pagrindinių gatvių ruožą.

Nors Bostone nepasikartojo tokio didelio masto smurtas kaip praėjusį savaitgalį Šarlotsvilyje Virdžinijos valstijoje, dėl kelių atskirų susirėmimų tarp protestuotojų ir policijos JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trumpas) parašė žinutę socialiniame tinkle „Twitter“ ir pasmerkė „daugybę prieš policiją nusiteikusių agitatorių Bostone“.

„Buvo žmonių, kurie atėjo čia sukelti problemų, bet apskritai, manau mūsų departamento bei kitų mums padėjusių agentūrų vyrai ir moterys pasirodė tikrai gerai“, – per spaudos konferenciją sakė Bostono policijos komisaras Williamas Evansas (Viljamas Evansas).

Jis padėkojo policijos daliniui, apmokytam kontroliuoti minias ir užtikrinti viešąją tvarką, kad šis sėkmingai atskyrė abi protestuotojų grupes.

„Manau, jie gerai padirbėjo patraukę tą minią, – sakė jis. – Kartais tai neatrodo gražiai, bet to jie yra išmokyti.“

Šeštadienio demonstracija vyko šalyje netylant diskusijoms dėl rasinių santykių, kurias dar pakurstė D.Trumpas. Praėjusią savaitę po baltųjų nacionalistų ir neonacių eitynių Virdžinijoje prezidentas kai kuriuos jų dalyvius pavadino „labai puikiais žmonėmis“.

Tuo tarpu protestuotojams be didelių incidentų ėmus skirstytis iš Bostono centro, šalies prezidentas parašė kiek pozityvesnę žinutę.

„Noriu pasveikinti daugybę protestuotojų Bostone, kurie pasisako prieš fanatizmą ir neapykantą, – tviteryje parašė D.Trumpas. – Greitai mūsų šalis susivienys!“

„Rasistai, lauk!“

Tūkstančiai protestuotojų prieš eitynes skandavo: „Ne naciams, ne KKK (Kukluksklanui), ne fašistams JAV!“

Vienas vyras laikė plakatą su užrašu „Liaukitės apsimetinėję, kad jūsų rasizmas yra patriotiškumas“, o kitos protesto dalyvės plakate buvo sakoma: „Musulmonai, sveiki atvykę; rasistai, lauk!“

„Metas kažką daryti“, – pareiškė Katie Zipps (Keiti Zips), į kairuoliškų pažiūrų grupių surengtą protestą atvykusi iš Moldeno, esančio į šiaurę nuo Bostono.

„Esame čia, kad prisidėtume prie tų, kurie priešinasi“, – teigė ji.

Kai kurie vietiniai restoranai pažadėjo paaukoti savo šeštadienio pelną kairiųjų grupėms, o kai kurie kiti atsisakė aptarnauti baltuosius nacionalistus; vienas iš restoranų netgi pasikabino plakatą su užrašu „Tikimės, kad jūs, naciai, pasiėmėt pietus“.

Bostono pareigūnai į protesto teritoriją draudė įsinešti ginklų, o įvažiavimus į aplinkines gatves blokavo šiukšliavežėsi ir betoniniai užtvarai. Taip buvo siekiama neleisti į teritoriją įvažiuoti automobiliams.

Pasak naujienų agentūros AFP fotografo, stebėjusio eitynes, policija antiriaušinėmis priemonėmis ir lazdomis neleido protestuotojams pasiekti vietos, kur vyko baltųjų nacionalistų mitingas. Kai kurie kairiųjų pažiūrų demonstrantai dėl to kaltino policiją ginant „nacius“.

Minia žmonių nušvilpė ir įžeidinėjo „žodžio laisvės“ mitingo dalyvius, o Bostono policija tviteryje parašė, kad pareigūnai buvo apmėtyti akmenimis.

Praėjusį savaitgalį Šarlotsvilyje jaunas vyras, prijaučiantis naciams, automobiliu rėžėsi į rasizmo priešininkų minią ir užmušė vieną moterį; dar 19 žmonių buvo sužeisti.

Faktas, kad D. Trumpas nesugebėjo iškart konkrečiai įvardyti ir pasmerkti šių neapykantos grupių, o tik kalbėjo apie „daugelio šalių“ smurtą, paskatino tiek bendrapartiečių respublikonų, tiek ir demokratų kritiką.

Nors šeštadienį ir buvo neramumų, Bostono merui Marty Walshui (Marčiui Volšui) aiškiai palengvėjo, kad per pastaruosius protestus nebuvo sužeistųjų ir negauta pranešimų apie apgadintą nuosavybę. Po protestų jis dėkojo miesto policijai ir protestuotojams.

„Noriu padėkoti visiems žmonėms, kurie šiandien išėjo (į gatves), – sakė miesto meras per spaudos konferenciją. – Noriu padėkoti visiems žmonėms, kurie išėjo pasidalinti ne neapykantos, o meilės žinia. Kovoti su rasizmu. Kovoti su antisemitizmu. Kovoti su baltaisiais nacionalistais, kurie atėjo į mūsų miestą, – naciais, kurie atėjo į mūsų miestą“.

Savaitgalį JAV buvo planuojami dar keli panašūs protestai, įskaitant vėlai šeštadienį įvykusią demonstraciją Dalase, Teksase, į kurią susirinko maždaug 2,5 tūkst. dalyvių.


Šiame straipsnyje: BostonasrasizmasJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių