Quantcast

B. Obamos sprendimas pervadinti Makinlio kalną vertinamas prieštaringai

  • Teksto dydis:

Tirpstantys ledynai, klimato atšilimas ir netvarkinga energetikos politika – tai klausimai, kurie laukia JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) vizito Aliaskoje metu.

Dar prieš išvykdamas į kelionę JAV prezidentas sukėlė audrą savo atkakliu sprendimu pervadinti garsųjį Aliaskos Makinlio kalną – aukščiausią Šiaurės Amerikos viršukalnę.

Į trijų dienų kelionę po didžiausią JAV valstiją B.Obama išvyksta pirmadienį, siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į, pasak jo, tai, kas jau dabar gadina pribloškiantį Aliaskos kraštovaizdį. Parodydamas, kaip mąžta įšalas, tirpsta ledynai ir keičiasi kranto linija, B.Obama tikisi paraginti kuo skubiau spręsti klimato kaitos problemą JAV ir užsienyje.

Nuvykęs už Šiaurės poliarinio rato B.Obama taps pirmuoju pareigas einančius JAV vadovu, įkėlusiu koją į arktinę Aliaską, kurioje gyvenantys čiabuviai dar neseniai nesulaukė daug dėmesio, kai B.Obama ėmėsi pastangų pagerinti gyvenimo sąlygas pagrindinėje JAV teritorijoje gyvenantiems indėnams.

Demonstruodamas solidarumą su jais, B.Obama paskelbė, kad jo administracija nusprendė pakeisti aukščiausios Šiaurės Amerikos Makinlio viršukalnės, kuri siekia  6,193 metro aukštį, pavadinimą ir sugrąžinti jai senąjį atabaskų Denalio pavadinimą.

B.Obamos sprendimas pervadinti buvusio prezidento Williamo McKinley (Viljamo Makinlio) vardu pavadintą viršukalnę sukėlė įstatymų leidėjų iš jo gimtosios Ohajo valstijos pasipiktinimą.

Antradienį B.Obama taip pat leisis į kelionę laivu po Kenajaus fjordų nacionalinį parką ir pėsčiomis keliaus per Išėjimo ledyną (Exit Glacier), kurio tirpimas, pasak aplinkosaugininkų, yra pavojingai kylančios oro temperatūros įrodymas.

Dilingame, pietvakarinėje Aliaskoje, B.Obama trečiadienį susitiks su žvejais, kurie įsivėlė į konfliktą su kalnakasiais, planuojančiais statyti milžinišką aukso ir vario kasyklą Bristolio įlankoje, kurioje yra didžiausi pasaulyje lašišų žvejybos plotai. Iš ten prezidentas turėtų skristi į Kocebu miestą, kurio gyventojams klimato kaita taip pat kelia pavojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių