Quantcast

Berlynas: „Nord Stream 2“ nėra politinis projektas

  • Teksto dydis:

Vokietija nelaiko Baltijos jūrą kertančio Rusijos eksporto dujotiekio plėtros projekto „Nord Stream 2“ politiniu projektu ir reikalauja išlaikyti rusiškų dujų tranzitą į Europą per Ukrainą, pareiškė vokiečių užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas).

„Nelaikome („Nord Stream 2“) politiniu projektu; jame dalyvauja daugelis Europos bendrovių – ne tik iš Vokietijos," – sakė H. Maasas per penktadienį Kijeve surengtą bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos užsienio reikalų ministru Pavlo Klimkinu.

„Tranzitas per Ukrainą turėtų būti išlaikytas“, – pridūrė jis.

H. Maasas pažymėjo, kad Vokietija yra pasirengusi padėti Ukrainai kuriant dujų konsorciumą.

„Šiuo metu šešios bendrovės yra pareiškusios norą dalyvauti konsorciume," – sakė jis. 

Anot Vokietijos ministro, Rusija yra pažadėjusi tęsti dujų tranzitą per Ukrainą.

P. Klimkinas savo ruožtu pareiškė, jog europietiškų taisyklių taikymas įgyvendinant „Nord Stream 2“ dujotiekio projektą yra vienintelis būdas pasiekti, kad trišalės Ukrainos, Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos derybos dėl dujų būtų veiksmingos bei konstruktyvios.

„Čia mūsų pozicija labai aiški: manome, kad europietiškų taisyklių taikymas „Nord Stream“ yra vienintelis būdas padaryti mūsų trišales konsultacijas veiksmingas ir konstruktyvias. Tai suteiks mums galimybę perkelti diskusijas į racionalias vėžes," – sakė jis per bendrą spaudos konferenciją.

Anot P. Klimkino, Kijevas su Europos Komisija šiuo metu aptaria galimybę taikyti europietiškas taisykles Ukrainos dujų tranzito sistemos darbui.

„Manome, kad tai labai svarbi sąlyga pereinant nuo „sutarto žaidimo“ mentaliteto logikos prie europietiškų taisyklių. Jei mūsų dujų transportavimo sistemai bus taikomos europietiškos taisyklės, tuomet, be abejo, mūsų manymu, „Nord Stream“ taip pat turi atitikti europietiškas taisykles. Tai mums leistų daug nuveikti Europos energetinio saugumo kontekste, užtikrinti tikrą konkurenciją (...) bei tiekimo stabilumą ir mūsų, Ukrainos, dujų transportavimo sistemos gyvybingumą," – sakė jis. 

Ukrainos užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad saugumas taip pat yra svarbus veiksnys.

„Jei nebus (dujų) tranzito per Ukrainos teritoriją, Rusija, žinoma, taikys visiškai kitokius metodus Ukrainai destabilizuoti ir savo Ukrainos federalizacijos logikai įgyvendinti," – sakė jis.  


Šiame straipsnyje: Nord Stream 2vokietijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

vytautas griškevičius

vytautas griškevičius portretas
Ir kvailiui aišku,kad politinis.Nesugeba priversti Ukrainos "mylėt" Rusija,o tranzito nutraukimas dar viena šantažo forma.......

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Haholams salo

...

... portretas
Jei europiečiai turės pigių dujų, jiems NIEKAIP nepavyks įsiūlyti BRANGIŲ (ir nekokybiškų) skalūninių dujų, o tai jau LABAI amerikontams nepatinka.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių