Quantcast

Bendroji audiencija Vatikane: popiežius kalbėjo apie Baltijos šalis

Trečiadienio bendrosios audiencijos dalyviams popiežius Pranciškus kalbėjo apie ką tik pasibaigusią savo apaštališkąją kelionę į Baltijos šalis, pranešė Vatikano naujienos.

Popiežius sakė aplankęs tris valstybes - Lietuvą, Latviją ir Estiją, kurios šiemet mini nepriklausomybės paskelbimo šimtąsias metines - šimtą valstybingumo metų, kurių pusę teko gyventi nacių ir sovietų okupacijų priespaudoje.

„Šios tautos daug iškentėjo, dėl to Viešpats į jas maloningai žvelgia. Esu tuo įsitikinęs“, - sakė popiežius Pranciškus. Šiemet taip pat sukako 25 metai nuo šv. Jono Pauliaus II vizito Baltijos šalyse.

Popiežius dar kartą padėkojo trijų valstybių vadovams ir vyriausybėms už svetingą priėmimą; taip pat vyskupams ir visiems, kas prisidėjo prie pasirengimų.

„Kreipdamasis į trijų šalių vadovus akcentavau indėlį, kuriuo šios šalys praturtina visą valstybių bendruomenę ir ypač Europą, sakė popiežius. Tai indėlis žmogiškųjų ir visuomeninių vertybių, užgrūdintų bandymuose. Drąsinau dialogą tarp senosios kartos ir jaunimo, kad šaknų atminimas darytų vaisingą ateitį. Raginau laisvę visada derinti su solidarumu ir svetingumu, taip, kaip tradiciškai šiuose kraštuose visada buvo daroma“, - kalbėjo popiežius.

Šventasis Tėvas išskyrė susitikimus su katalikų jaunimu Vilniuje ir su pagyvenusiais žmonėmis Rygoje.

Taip pat popiežius paminėjo apsilankymus dviejose tragiškos istorijos atminimo vietose. „Vilniuje pagerbiau žydų genocido Lietuvoje aukas, minint lygiai 75 metų sukaktį nuo panaikinimo didžiojo Vilniaus geto, kuris dešimtims tūkstančių žydų buvo paskutinė vieta prieš mirtį. Aplankiau ir Okupacijų ir kovų už laisvę muziejų. Meldžiausi patalpose, kuriose buvo kalinami, kankinami ir žudomi režimo priešininkai“, - trečiadienio bendrojoje audiencijoje Vatikane sakė Šventasis Tėvas, kviesdamas jos dalyvius melstis už brolius ir seseris Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių