Quantcast

Baltimorėje protestuotojai nepaisė komendanto valandos

  • Teksto dydis:

Baltimorėje šeštadienį protestuotojai pratrūko švęsti ir šimtai žmonių pažeidė šiame mieste paskelbtą komendanto valandą, kai dieną prieš tai šešiems policijos pareigūnams buvo pateikti kaltinimai dėl vieno jų sulaikyto afroamerikiečio mirties.

25 metų Freddie Gray (Fredžio Grėjaus) mirtis dėl įtariamo policijos rasizmo ir žiaurumo šiame Jungtinių Valstijų Rytinės pakrantės uostamiestyje sukėlė riaušes ir kelias dienas trukusius protestus.

Tačiau šeštadienį Baltimorės gatvėse nuotaikos jau buvo visiškai kitokios: žmonės dainavo ir šoko, džiaugdamiesi šešiems pareigūnams pateiktais kaltinimais, įskaitant antrojo laipsnio žmogžudyste ir netyčiniu nužudymu. Trys iš apkaltintų policininkų yra juodaodžiai.

Į miestą po truputį grįžus ramybei, Merilando valstijos gubernatorius paragino gyventojus sekmadienį paversti „maldos ir taikos diena“.

„Meldžiuosi, kad rytojus būtų apmąstymų diena ir taptų pagrindu, kaip elgsimės ateinančiomis dienomis ir mėnesiais“, - savo pranešime spaudai teigė gubernatorius Larry Hoganas (Laris Hoganas).

Panašiai kalbėjo ir Baltimorės policijos komisaras Anthony Battsas (Entonis Batsas): „Viliuosi, kad judėdami pirmyn, stengsimės pasiekti naują bendradarbiavimo lygį visose mūsų bendruomenės dalyse.“

Pastaraisiais mėnesiais per virtinę incidentų su policija žuvus keliems neginkluotiems afroamerikiečių vyrams, protestai kilo visoje šalyje. Tačiau policijos pareigūnams kaltinimai pateikiami retai.

Dėl šios priežasties penktadienio kaltinimai 620 tūkst. Baltimorės, esančios už valandos kelio į šiaurę nuo Vašingtono, gyventojų buvo netikėti.

Baltimorėje šeštadienį tūkstančiai žmonių spontaniškai surengė gatvės linksmybes.

Demonstrantai – baltaodžiai ir juodaodžiai – taip pat susirinko prie miesto rotušės, kuri pastarosiomis dienomis buvo virtusi protesto akcijų epicentru.

„Esu toks įkvėptas ir padrąsintas to, ką matau“, - televizijos CBS padaliniui WJS sakė miesto merė Stephanie Rawlings–Blake (Stefani Rolings Bleik).

„Manau, jog esama daug vilties, kad per taiką galime siekti teisingumo“, - teigė ji.

Po šios sueigos protestuotojai žygiavo į miesto rajoną, kuriame balandžio 12 dieną buvo suimtas F.Gray. Po savaitės jis mirė nuo patirtų sužalojimų.

„Kieno gatvės? Mūsų gatvės!“, - skandavo jie.

„Tai, kas vyksta, kelia nusivylimą. Dabar norime sustabdyti policijos brutalumą, norime ramybės“, - sakė 25 metų afroamerikietė Autumn Hooper.

F.Gray mirtis policininkų rankose Jungtinėse Valstijose vėl įplieskė pasipiktinimą teisėsaugos taktika, ypač afroamerikiečių atžvilgiu.


Šiame straipsnyje: JAVBaltimorėjuodaodžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių