Quantcast

Baltieji rūmai: vyksta derybos dėl D. Trumpo ir V. Putino susitikimo Vašingtone

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nurodė savo patarėjui užsienio politikos klausimais pakviesti Rusijos vadovą Vladimirą Putiną vėliau šiais metais atvykti į Vašingtoną, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Prezidentas D. Trumpas paprašė @AmbJohnBolton (patarėjo Johno Boltono (Džono Boltono)) pakviesti V. Putiną rudenį atvykti į Vašingtoną. Tos diskusijos jau vyksta“, – nurodė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders (Sara Sanders) praėjus trims dienoms po JAV ir Rusijos vadovų susitikimo Helsinkyje. 

Kiek anksčiau ketvirtadienį D. Trumpas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad laukia „antro susitikimo“ su Rusijos vadovu, „kad galėtumėme pradėti įgyvendinti kai kuriuos iš daugybės (Helsinkyje) mūsų aptartų dalykų“.

Prezidentas išvardijo tuos klausimus: „terorizmo sustabdymas, Izraelio saugumo užtikrinimas, branduolinių ginklų platinimas, kibernetinės atakos, prekyba, Ukraina, taika Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Korėja ir kiti“.    

D. Trumpą užgriuvo kritikos banga po šią savaitę Helsinkyje įvykusio pirmojo susitikimo su V. Putinu, ypač dėl jo metu išreikšto pritarimo Rusijos lyderiui, o ne savo paties žvalgybos vadovų pozicijai dėl Maskvos kišimosi į 2016 metų prezidento rinkimus.  

Po pasipiktinimo audros D. Trumpas atsitraukė nuo savo ankstesnių komentarų pareiškęs, jog paprasčiausiai netiksliai išreiškė savo mintį ir sutinka su Amerikos žvalgybos bendruomenės išvada, kad Rusija iš tiesų kišosi į rinkimus.

Ketvirtadienį D. Trumpas sakė, kad „viršūnių susitikimas su Rusija buvo didelė sėkmė, išskyrus tikrąjį žmonių priešą – Melagingų Naujienų Žiniasklaidą“.

Maskva pasirengusi kalbėtis su Vašingtonu

Maskva pasirengusi kalbėtis su Vašingtonu apie galimybę surengti naujas Rusijos ir Amerikos prezidentų Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) derybas, penktadienį pareiškė Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas.

Atsakydamas į tarptautinio diskusijų klubo „Valdajus“ dalyvių klausimą apie naują viršūnių susitikimą, ambasadorius pažymėjo: „Reiktų išsiaiškinti su šiuo (Helsinkyje įvykusiu) susitikimu, realizuoti supratimą, pasiektą tarp prezidentų.“

„Užduotis (yra) ne didinti viršūnių susitikimų skaičių, užduotis (yra) juos iš esmės parengti, rasti bendrą (problemų) sprendimo supratimą, išsklaidyti vienas kito susirūpinimą, eiti į priekį“, – sakė A. Antonovas.

Pasak jo, Maskva yra už tai, kad JAV ir Rusijos lyderių „dialogas būtų nuolatinis, kad lyderiai susitiktų ne kartas nuo karto, o reguliariai, geriau suprastų problemas ir spręstų šiuos klausimus“.

„Rusija visuomet buvo atvira pareikštiems pasiūlymams (dėl naujo viršūnių susitikimo). Mes pasirengę kalbėtis šia tema“, – sakė ambasadorius ir pridūrė: „Kiek tokių viršūnių susitikimų reikia ir kada juos rengti, sprendžia Kremlius.“

Atmetė galimybę rusų tyrėjams apklausti Amerikos piliečius

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) atmetė Rusijos vadovo Vladimiro Putoino pasiūlymą leisti rusų pareigūnams apklausti buvusį Amerikos ambasadorių Rusijoje ir grupę kitų Amerikos piliečių, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Tai pasiūlymas, kurį nuoširdžiai pateikė prezidentas V. Putinas. Tačiau prezidentas D. Trumpas su tuo nesutinka“, - ketvirtadienį nurodė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders (Sara Sanders).

V. Putinas pasiūlė leisti JAV tyrėjams apklausti dvylika Rusijos žvalgybos karininkų, kaltinamų įsilaužimu į Demokratų partijos elektroninio pašo dėžutes per 2016 metų JAV prezidento rinkimų kampaniją. Tačiau mainais Rusija nori apklausti buvusį JAV ambasadorių Maskvoje Michaelą McFaulą (Maiklą Makfolą) ir kai kuriuos kitus amerikiečių pareigūnus.

„Tikėkimės, prezidentas V. Putinas sudarys sąlygas minėtiems dvylikai rusų atvykti į Jungtines Valstijas, kad būtų įrodytas jų nekaltumas ar kaltė“, – pridūrė S. Sanders. 

M. McFaulas trečiadienį išreiškė pasipiktinimą, kai S. Sanders pareiškė, kad D. Trumpas „ketina susitikti su savo komanda“ apsvarstyti V. Putino pasiūlymo, kurį JAV vadovas iš pradžių pavadino „puikiu“.

Šį pasiūlymą V. Putinas pateikė per bendrą spaudos konferenciją su D. Trumpu po jų susitikimo Helsinkyje, atsakydamas į klausimą, ar Rusija išduos Jungtinėms Valstijoms 12 savo agentų, kad jie ten stotų prieš teismą. 

„Galime susitikti pusiaukelėje; galime žengti kitą žingsnį“, – sakė V. Putinas. 

„Galime leisti oficialiems Jungtinių Valstijų atstovams... atvykti į šalį ir dalyvauti apklausiant tuos 12 asmenų Rusijoje“, – sakė prezidentas. 

„Tokiu atveju tikėtumėmės, kad amerikiečiai imsis atsakomųjų žingsnių ir apklaus pareigūnus, įskaitant Jungtinių Valstijų teisėsaugos ir žvalgybos tarnybų atstovus... susijusius su neteisėtais veiksmais Rusijoje, o mes paprašytume leisti dalyvauti mūsų teisėsaugininkams“, – kalbėjo V. Putinas.    

Vėliau Maskva pranešė norinti apklausti M. McFaulą ir vienuolika amerikiečių pareigūnų bei verslininkų byloje, iškeltoje JAV gimusiam milijardieriui investuotojui Williamui Browderiui (Viljamui Brauderiui), kurį Rusija kaltina finansiniais nusikaltimais.     

Didžiosios Britanijos pilietybę turintis W. Browderis yra aršus Kremliaus kritikas ir daug prisidėjo, kad JAV Kongresas 2012 metais priimtų vadinamąjį Magnitskio įstatymą, atvėrusį kelią Vašingtonui įvesti griežtas sankcijas dešimtims Rusijos aukšto rango pareigūnų.

Sergejus Magnitskis, kurio vardu pavadintas minėtas įstatymas, buvo W. Browderio investicijų bendrovės „Hermitage Capital Management“ teisininkas. 2009 metų lapkritį jis mįslingai mirė Rusijos kalėjime, prieš tai atskleidęs didžiulio masto lėšų grobstymo schemą, kurioje dalyvavo valstybės pareigūnai. Manoma, kad kalėjime jis buvo mušamas ir kankinamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
toks toki sutiko abu labu tautu -geda

manau

manau portretas
Kuo daugiau ir dažniau kalbėsis šie ponai, tuo didesnė tikimybė, jog pasaulis nenusiris į atominę apokalipsę .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių