Quantcast

Baltieji rūmai gina D. Trumpo reakciją į smurtą Virdžinijoje

  • Teksto dydis:

Baltieji rūmai sekmadienį mėgino suvaldyti augančią kritiką prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) atžvilgiu, kai šis dėl šeštadienio smurto protrūkio viename Virdžinijos mieste konkrečiai nepasmerkė baltųjų nacionalistų.

Baltųjų rūmų teigimu, prezidentas savo pranešime dėl įvykių Šarlotsvilyje pasmerkė visas tokio pobūdžio grupes.

Automobiliui įsirėžus į minią per Kukluksklano (KKK) ir kitų baltųjų nacionalistų eitynių dalyvių ir jų oponentų susirėmimus žuvo 32 metų moteris, o dar 19 žmonių buvo sužeisti. Be to, per sraigtasparnio katastrofą žuvo du pareigūnai, dalyvavę policijos operacijoje dėl neramumų Šarlotsvilyje.

Praėjus dienai po šių įvykių ir D.Trumpo pranešimo, kuriame baltieji nacionalistai nė nebuvo paminėti, pasirodė vieno Baltųjų rūmų atstovo pareiškimas.

„Prezidentas vakar savo pranešime labai griežtai pasakė, kad smerkia visas smurto, fanatizmo ir neapykantos formas. Žinoma, joms priklauso ir baltieji nacionalistai, KKK, neonaciai bei visos ekstremistinės grupuotės“, – sakoma jame.

D.Trumpas, šiuo metu besiilsintis savo golfo klube Bedminsteryje, Naujajame Džersyje, dėl šeštadienį prasiveržusios neapykanta kaltino „daugelį šalių“.

Jis neužsiminė apie baltuosius ultradešiniųjų stovyklos narius, tarp kurių buvo daug dėvinčių kepuraites ir marškinėlius su respublikono šūkiu „Padarykime Ameriką vėl didžią“ (Make America Great Again), dalyvavusius susirėmimuose Šartlotsvilyje.

Dėl tokios reakcijos prezidentą kritikavo tiek demokratai, tiek respublikonai. Savo ruožtu sekmadienį įvairiose pokalbių laidose D.Trumpą bandė ginti Baltųjų rūmų patarėjai.

„Šiurkštumas, ciniškumas ir patyčios“

Baltųjų rūmų krašto saugumo patarėjas Tomas Bossertas (Tomas Bosertas) televizijos laidai „Fox News Sunday“ sakė: „Manau, matėte, kad prezidentas pasisakė labai aiškiai ir ne tik tai pasmerkė, bet ir prezidento lygmeniu paragino skelbti meilės ir orumo bei pagarbos žmonėms žinutę.“

Visgi Šarlotsvilio meras Michaelas Signeris (Maiklas Signeris) buvo kitokios nuomonės. Per televiziją CBS jis didžiąją dalį kaltės dėl įvykių jo mieste jis suvertė D.Trumpui. Pasak politiko, prezidentas sukūrė „šiurkštumo, ciniškumo (ir) patyčių“ atmosferą.

„Per savo prezidentinę kampaniją jis ir jo aplinka pasirinko ristis žemyn, žaisti mūsų blogiausiomis išankstinėmis nuostatomis, – sakė demokratas M.Signeris. – Manau, matote aiškią liniją tarp to, kas nutiko šį savaitgalį, ir šių pasirinkimų.“

Keli iškilūs respublikonai irgi pažėrė kritikos D.Trumpui, įskaitant senatorius Marco Rubio (Marką Rubiją) ir Tedą Cruzą (Tedą Krusą).

Tuo tarpu respublikonas senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Graemas) „Fox News Sunday“ sakė, kad „paraginčiau prezidentą įtikinti tas grupes, kad jis nėra jų draugas“.

„Jų motyvas yra neapykanta“, – pridūrė jis.

D.Trumpo pranešimą kritikavo netgi trumpai Baltųjų rūmų komunikacijos direktoriumi dirbęs Anthony Scaramucci (Entonis Skaramučis).

„Nebūčiau pritaręs tam pareiškimui, – sakė jis televizijai ABC. – Manau, jam reikėjo būti griežtesniam, nes tai yra susiję su baltaisiais nacionalistais.“

„Iš tikrųjų tai yra terorizmas“, – pridūrė jis.

Praėjus vos 10 dienų po paskyrimo į Baltųjų rūmų komunikacijos direktoriaus pareigas, A.Scaramucci buvo atleistas iš šio posto dėl necenzūrinių pasisakymų per interviu savaitraščiui „The New Yorker“.

Ivankos Trump reakcija

Jungtinių Valstijų prezidento dukra Ivanka Trump (Ivanka Tramp) savo ruožtu ankstų sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pasmerkė Šarlotsvilio mieste kilusį smurtą ir paragino išsaugoti vienybę. Kai kurių žmonių manymu, jos tėvas šeštadienį turėjo pasisakyti būtent tokiu tonu.

Jos teigimu, „visuomenėje neturėtų būti vietos rasizmui, baltųjų viršenybei ir neonaciams“.

Šeštadienį Bedminsteryje žurnalistų paklaustas, ar nori baltųjų nacionalistų paramos, D.Trumpas šį klausimą ignoravo.

Sekmadienį Šarlotsvilyje tebetvyrojo įtampa. Jasonas Kessleris (Džeisonas Kesleris), kraštutinių dešiniųjų pažiūrų tinklaraštininkas, organizavęs eitynes „Suvienykime dešiniuosius“ (Unite the Right Rally), bandė prie miesto rotušės surengti spaudos konferenciją, tačiau jį užsipuolė įpykusi protestuotojų minia, pranešė JAV žiniasklaida.

J.Kessleris išvyko iš ten lydimas pareigūnų, informavo Virdžinijos valstijos policija.

Iš 19 žmonių, sužeistų per šeštadienio incidentą, kai į minią įsirėžė automobilis, 10 tebėra gydomi ligoninėje; jų būklė gera. Kiti asmenys jau buvo išleisti namo, pranešė Virdžinijos universitetinė ligoninė.

Virdžinijos gubernatorius Terry McAuliffe'as (Teris Makolifas) paskelbė nepaprastąją padėtį dar prieš prasidedant minėtoms eitynėms. Sekmadienį per pamaldas jis paragino įstatymų leidėjus griežtai pasisakyti prieš neapykantą.

„Kreipiuosi į kiekvieną išrinktą pareigūną iš Baltųjų rūmų, valstijų ir visų vietos valdžios institucijų. Turime pavadinti tai tikruoju vardu. Tai yra neapykanta ir fanatizmas, ir mūsų lyderiai turi būti labai atviri ir nedviprasmiški. To savo šalyje netoleruosime“, – pareiškė jis.

Beveik neabejojama, kad pirmadienį per spaudos konferenciją Vašingtone D.Trumpas sulauks klausimų apie savo ankstesnę reakciją į šeštadienio įvykius Virdžinijoje.

Pernai per savo prezidento kampaniją niujorkietis milijardierius sulaukė aršios kritikos, kai delsė atsisakyti buvusio KKK lyderio Davido Duke'o (Deivido Djuko) paramos, nors galiausiai tai padarė. Pastarasis veikėjas dalyvavo ir šeštadienio eitynėse.

Daugelis baltųjų nacionalistų palaikė D.Trumpą per prezidento rinkimus dėl jo nacionalistinių pažiūrų imigracijos bei kitais svarbiais klausimais.

M.Signeris sekmadienį ragino padėti šaliai atsitiesti po šių bėdų.

„Dirbsime dėl tarpusavio pagalbos ir įsiklausymo, diskusijų, Pirmosios pataisos (žodžio ir spaudos laisvės), religinės tolerancijos, pliuralizmo“, – sakė jis.

Pasak Šarlotsvilio mero, smurtas ir neapykantą kurstanti retorika „turi liautis. Tai turi liautis dabar.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jei negrams Amerikoje blogai reikia netrukdyt jiems grįžti į Afriką.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių