Quantcast

Baltarusijoje tęsiasi protestai prieš vadinamąjį veltėdžių mokestį

  • Teksto dydis:

Baltarusijoje sekmadienį šimtai žmonių, nepatenkintų vadinamuoju „veltėdžių dekretu“, susirinko Gomelio Sukilimo aikštėje ir iš ten patraukė centro link prie srities vykdomojo komiteto pastato.

Eisenoje dalyvavo įvairaus amžiaus ir socialinių sluoksnių žmonės, šeimos su mažais vaikais, pensininkai, jaunimas. Opozicinės atributikos šį kartą nebuvo. Žmonės laikė plakatus „Aš ne veltėdis“, kartkartėmis skandavo „Veltėdžių dekretui – ne“.

Lenino aikštėje ilgiau kaip valandą truko protesto piketas.

Mitingo dalyvių, kurių daugelis lako save „veltėdžiais“ per prievartą, nes negali rasti darbo, buvo nuo vieno iki trijų tūkstančių.

Reikalauta atšaukti vadinamąjį „veltėdžių dekretą“, reikšta viltis, kad valdžia įsiklausys į tautos balsą.

Sričių centruose Mogiliove ir Vitebske panašiose akcijose dalyvavo nuo 200 iki 250 žmonių.

Penktadienį Baltarusijos sostinėje tūkstančiai opozicijos šalininkų išėjo į gatves protestuoti prieš autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos įvestą mokestį „veltėdžiams“, atgaivinusį nemalonius prisiminimus apie Sovietų Sąjungos laikus.

Per šią nesankcionuotą akciją, pavadintą „Įtūžusių baltarusių maršu“, demonstrantai reiškė pasipiktinimą dėl įvesto mokesčio asmenims, ilgą laiką neprisidėjusiems prie valstybės biudžeto finansavimo, ir ragino A.Lukašenką atsistatydinti.

Demonstraciją organizavo pagarbą pelnę opozicijos lyderiai: buvęs kandidatas į prezidentus Nikolajus Statkevičius, 2015-aisiais paleistas po penkerius metus trukusio kalinimo, poetas Vladimiras Nekliajevas ir nepriklausomos profesinės sąjungos lyderis Genadijus Fedyničius.

A.Lukašenka įvedė 20 atlyginimo bazinių dydžių (apie 224 eurų) metinį mokestį asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas. Visuomenė šį įstatymą greitai praminė „veltėdžių“ mokesčiu.

Laiku nesumokėjus šios sumos gresia 2–4 bazinių dydžių (22–45 eurų) bauda arba areštas ir viešieji darbai.

Nuo 1994 metų Baltarusijai vadovaujantis lyderis šį mokestį įvedė asmeniniu įsaku ir argumentavo, kad juo siekiama kovoti su „socialiniu parazitavimu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar Holand su komsorgu Lineliu bandeles įdarytas dolcais jau dalija? Bandau prisiminti, o po PSD ir naktinių reformų įvedimo Vilniuje protestuotojams dalijo bandeles ar šviną?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių