Quantcast

B. Obama sveikina istorinį Afganistano saugumo sutarties pasirašymą

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pasveikino „istorinį“ ilgai atidėliotą dvišalio saugumo susitarimo su Afganistanu pasirašymą, pagal kurį maždaug 10 tūkst. JAV karių kitais metais liks šalyje.

„Šiandien mes minime istorinę JAV ir Afganistano partnerystės dieną, (ši partnerystė) padės siekti mūsų bendrų interesų ir užtikrinti ilgalaikį saugumą Afganistane“, – sakoma prezidento pareiškime.

Sutartyje numatyta, kad po šių metų Afganistane liks maždaug 10 tūkst. amerikiečių karių. Sutartis pasirašyta antradienį po ilgų politinių kovų Afganistane, kurios užvilkino jos įgyvendinimą.

Pasak B.Obamos, ši sutartis atspindi JAV įsipareigojimą palaikyti Afganistano vyriausybę ir leis JAV kariuomenei ir tęsti kovą su teroristais bei toliau mokyti Afganistano saugumo pajėgas. Prezidentas sakė, kad tikisi toliau dirbti su Afganistanu, tvirtintit šios šalies „suverenumą, stabilumą, vienybę ir klestėjimą“.

B.Obama taip pat padėkojo amerikiečių kariams, kurie atliko „ypatingą tarnybą“ Afganistane.

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis (Čakas Heigelis) atskirai pareiškė, kad šios sutarties pasirašymas „yra svarbus žingsnis į priekį“ ir kad tai „leis amerikiečių ir koalicijos pajėgoms toliau stiprinti Afganistano pajėgas, veikti prieš terorizmo grėsmes, gerinti regiono saugumą“.

NATO parama kitais metais laikoma svarbiu nacionalinio saugumo veiksniu – nors dėl riboto misijos dydžio, kuris dar labiau sumažės per 2015-uosius, galimybės bus suvaržytos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių