Quantcast

B. Netanyahu įspėjo Vokietiją: sustabdykite Iraną, arba laukite dar daugiau pabėgėlių

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį perspėjo Vokietijos kanclerę Angelą Merkel, kad Irano įtakos plėtimas Artimuosiuose Rytuose gali išprovokuoti naujus didžiulius pabėgėlių srautus į Europą.

Trijų dienų kelionę po Europą Berlyne pradėjęs B. Netanyahu po derybų su A. Merkel sakė, kad mainais į Teherano urano sodrinimo programos sustabdymą panaikinus šiitiškai respublikai taikytas sankcijas, Iranas galėjo finansuoti didinamus karinius kontingentus tokiose šalyse kaip Sirija ir Jemenas.

Iranas „iš esmės nori vykdyti religinę kampaniją sunitiškoje Sirijoje“, bendroje spaudos konferencijoje su A. Merkel sakė B. Netanyahu.

„Tai įžiebs dar vieną religinį karą, šį kartą – religinį karą Sirijoje, o pasekmės bus daug, daug daugiau pabėgėlių, ir jūs žinote, kur tiksliai jie atvyks“, – pažymėjo Izraelio premjeras.

Nuo 2015 metų į Vokietiją atvyko daugiau kaip milijonas prieglobsčio prašytojų, daugiausia sirų. Tai išprovokavo didelius politinius nesutarimus šalyje ir nulėmė A. Merkel valdančiosios daugumos sumažėjimą jos ketvirtos kadencijos metu.

Berlynui, Paryžiui ir Londonui dar neatsigavus po gegužės pradžioje JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskelbto sprendimo trauktis iš 2015 metais pasirašyto tarptautinio susitarimo dėl Irano branduolinės programos, B. Netanyahu atvyko į Europą pamėginti įtikinti ją pakeisti poziciją dėl Irano.

Pagal tą susitarimą, kurį Iranas pasirašė su šešiomis didžiosiomis pasaulio valstybėmis, buvo atšaukta dauguma jam taikytų ekonominių sankcijų, o šiitiška respublika mainais įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą, kad neturėtų galimybių pasigaminti atominės bombos.

Vokietija, Prancūzija ir Didžioji Britanija yra to susitarimo, vadinamo Bendruoju išsamiu veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), signatarės.

Aršus šio susitarimo priešininkas B. Netanyahu antradienį Paryžiuje ves derybas su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu (Emanueliu Makronu), o trečiadienį susitiks su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May (Tereza Mei).  

JAV paskelbus apie savo sprendimą trauktis iš branduolinės sutarties, Berlynas, Paryžius ir Londonas uoliai ją gynė ir sakė, jog JCPOA yra geriausia priemonė užkirsti kelią ginklavimosi varžyboms regione. Šios trys šalys kartu su Kinija bei Rusija – likusiomis dviem signatarėmis – pažadėjo padaryti viską, kad susitarimas būtų išsaugotas.

A. Merkel po derybų su B. Netanyahu tvirtino, jog europiečiai ir Izraelis siekia „vieno tikslo – kad Iranas niekada neįsigytų branduolinio ginklo“, bet pripažino didelius nuomonių skirtumus su žydų valstybės premjeru dėl to, „kaip geriausiai tai galime pasiekti“.

Ji gynė susitarimą, kuris „bent jau tam tikram laikui“ užtikrina, „kad Irano veikla yra kontroliuojama“. Kanclerė pažymėjo, kad Teheranas prieš pasirašant susitarimą buvo „prie branduolinio ginklo turėjimo ribos“.

Tačiau ji pripažino, kad reikia papildomo susitarimo su Teheranu dėl jo balistinių raketų programos ir kišimosi tokiose šalyse kaip Libanas, Sirija, Irakas ir Jemenas.

„Tačiau mes manome, kad atkakliomis derybomis tai galima pasiekti“, – pažymėjo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip ir visada

Kaip ir visada portretas
Zydai kaip ir visada svetimom rankom nori savo nesvsrius darbus padaryti turit pakankama armija ir atomine bomba pasislepe tai ir sustabdykit nejaugi norit eiti i musi kaip visada paskutinese eilese kad galetut pirmi gryzti namo

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
pasaulio kraugiariai pasigaminę atomines bombas diktuoja toms,kurios jų neturi.Gal žydai turėtu atomą sunaikinti.Juk ką daro su kaimynais,baisu.Užmiršo hitlerį,nes daro tą patį.

...

... portretas
Tai po keliu dienų Izraelis Iraną 'pavaišins' savo A-bombomis?..kodėl tam Izraeliui viskas leidžiama, ar ne per tokius nuolaidžiavimus ir WWII kilo?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių