Quantcast

Australijos piliečiai rinko naują parlamentą

  • Teksto dydis:

Daugiausiai gyventojų turinčiose Australijos valstijose šeštadienį baigėsi balsavimas nacionaliniuose rinkimuose ir vis dar nėra aišku, kas juos laimės: konservatorių lyderis Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbulas) ar jo varžovas, leiboristas Billas Shortenas (Bilas Šortenas).

Rinkimų apylinkės itin svarbiose Kvynslando ir Naujojo Pietų Velso valstijose buvo uždarytos 18 val. (11 val. Lietuvos laiku), kaip ir Viktorijoje, Tasmanijoje bei Australijos sostinės teritorijoje.

Rinkimų apylinkės vakarinėje pakrantėje darbą turi baigti dviem valandomis vėliau.

Pradinės balsavusiųjų apklausos rodo, kad M.Turnbullo ir B.Shorteno pozicijos yra lygios.

„Channel Nine“ apklausa dėl 25 marginalinių vietų, kurios buvo laimėtos rinkimams dar nepasibaigus, rodė, kad abi didžiosios partijos gavo po 50 proc. balsų – po aštuonias savaites trukusios kampanijos, kurios metu nė vienas iš minėtų lyderių nesugebėjo aiškiai išsiveržti į priekį.

Tačiau ši apklausa prognozuoja 3,4 proc. posūkį prieš M.Turnbullo Liberalų partijos ir Nacionalinės partijos koaliciją visos šalies mastu, tad leiboristai galėtų gauti mažiausiai aštuonias ar devynias vietas.

Tačiau to vis tiek nepakaktų, kad leiboristai užsitikrintų 76 vietas, kurių reikia daugumos vyriausybei 150 vietų Atstovų Rūmuose suformuoti.

Minėtas transliuotojas pranešė, jog priklausomai nuo to, kiek nepriklausomų ar mažoms partijoms priklausančių politikų laimės vietas, koalicija taip pat gali nesurinkti 76 reikalingų vietų.

Dėl to žemuosiuose parlamento rūmuose niekas gali neturėti daugumos.

„Sky News“ apklausa rodė, kad laimėti gali M.Turnbullas, nes 62 proc. rinkėjų mano, kad bus jo viršus, ir tik 19 proc. tikisi leiboristų pergalės.

Taip pat ši apklausa rodo, kad svarbiausias klausimas australams yra sveikatos apsauga ir kad po to eina švietimas, biudžetas ir ekonomika.

Rinkimuose didžiulėje Australijoje, kurie yra privalomi, balsuoja maždaug 15,6 mln. žmonių.


Šiame straipsnyje: AustralijarinkimaiParlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių