Quantcast

Australijos katalikai žada nutraukti vaikų išnaudojimo dangstymą

  • Teksto dydis:

Australijos katalikų lyderiai penktadienį pažadėjo, kad gėdinga Bažnyčios istorija, susijusi su vaikų išnaudojimu ir šių nusikaltimų dangstymu, niekada nebepasikartos, tačiau atmetė nacionalinės tyrimų komisijos raginimą perduoti per išpažintis gautą informaciją apie nusikaltimus.

Bažnyčia oficialiai atsakė prieš penkerius metus įsteigtai karališkajai komisijai, vyriausybės nurodymu tyrusiai vaikų išnaudojimą institucijose. Komisija buvo suformuota po dešimtmetį trukusio spaudimo ištirti daugybę visoje šalyje reiškiamų įtarimų.

„Daug vyskupų nesiklausė, netikėjo ir nesiėmė veiksmų“, – sakė Katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Markas Coleridge'as (Markas Koleridžas). Jis pažadėjo, kad daugiau nebebus jokio dangstymo.

„Dėl šio neveiklumo kai kurie išnaudotojai nusikaltimus galėjo daryti vėl ir vėl, su tragiškomis ir kartais lemtingomis pasekmėmis. Vyskupai ir religinių ordinų lyderiai šiandien pažada: daugiau niekada“, – sakė jis.

Su tyrimų komisija susisiekė daugiau kaip 15 tūkst. nukentėjusiųjų, kurie pateikė detalius pareiškimus apie išnaudojimą bažnyčiose, našlaičių prieglaudose, sporto klubuose, jaunimo grupėse ir mokyklose. Daug įtariamų išnaudojimo atvejų vyko prieš dešimtmečius.

Tarp komisijos rekomendacijų buvo raginimas kunigams nesilaikyti tradicinio išpažinties konfidencialumo, jei jiems pasakoma apie išnaudojimą, bet Bažnyčia nurodė, kad tokiu reikalavimu pažeidžiama religijos laisvė.

„Vienintelė rekomendacija, su kuria negalime sutikti, yra susijusi su išpažinties slaptumo panaikinimu“, – sakė M. Coleridge'as.

„Taip yra ne dėl to, kad laikome save esančiais virš įstatymo ar negalvojame, kad vaikų saugumas yra svarbiausia... Tačiau mes nesutinkame, kad apsauga ir slaptumas nesuderinami vienas su kitu. Taip pat nemanome, kad panaikinus slaptumą vaikai taps bent kiek saugesni“, – pažymėjo jis.

Siaubingų istorijų atskleidusio nacionalinio tyrimo galutinė ataskaita buvo paskelbta gruodžio mėnesį.

Joje daroma išvada, kad Australijos institucijos „rimtai nuvylė“ vaikus, kuriais rūpinosi, ir kad dešimtys tūkstančių šių vaikų patyrė lytinį smurtą.

Sesuo Monica Cavanagh (Monika Kavana), religinių lyderių organizacijos „Catholic Religious Australia“ prezidentė, sakė, kad Bažnyčia sutinka su 98 proc. rekomendacijų ir kad tyrimas buvo „svarbus ir būtinas periodas Australijos bendruomenei“.

„Jau vyksta Bažnyčios praktikos reformavimo procesas siekiant užtikrinti, kad apsauga būtų neatsiejama nuo visko, ką darome“, – sakė M. Cavanagh.

„Tai, kad Bažnyčia būtų saugesnė vieta mūsų vaikams ir pažeidžiamiems žmonėms, yra mūsų įsipareigojimo vykdyti misijas pamatas“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: „Vienintelė rekomendacija, su kuria negalime sutikti, yra susijusi su išpažinties slaptumo panaikinimu“ - išpažinties slaptumas tiesiogiai susijęs su 'dieviška galia nuodėmę panaikint' (paneigus atleidimo galimybę praranda prasmę ir pati išpažintis). Taip kad - vaikus galima apgint TIK panaikinus pačią katalikybę... juk tie kunigai ne šiaip sau, jie juk ESĄ dievo vardu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių