Quantcast

Australijoje paaugliai planavo įvykdyti teroro išpuolį

  • Teksto dydis:

Australijos policija šeštadienį suėmė penkis paauglius, besižavinčius džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) ir esą planavusius Melburno mieste didelę teroro ataką balandžio 25 dieną, kai bus minimos Australijos ir Naujosios Zelandijos armijos korpuso (ANZAC) išsilaipinimo Galipolyje per Pirmąjį pasaulinį karą 100-osios metinės, pranešė pareigūnai.

Tarp įtariamųjų yra du 18-mečiai, kurie esą ruošėsi surengti ataką per Veteranų dienos renginius Melburne, Australijos federalinės policijos komisaro pareigas einantis Neilas Gaughanas (Nilas Goganas) sakė žurnalistams.

Dar vienas 18-metis buvo suimtas dėl pas jį rastų ginklų, sulaikyti dar du kiti jaunuoliai (18-metis ir 19-metis) bendradarbiauja su policija, pridūrė pareigūnas. Visi minėti asmenys suimti Melburne.

Policijos nuomone, jų sąmokslą įkvėpė „Islamo valstybės“, kontroliuojančios dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, veiksmai. Pasak pareigūnų, įtariamieji planavo atakas, per kurias būtų panaudoję „šaltuosius ginklus“.

„Šiuo metu neturime jokios informacijos, kad jie planavo (kam nors) nupjauti galvą. Tačiau buvo užuominų apie išpuolį prieš policiją. Kai kurie įrodymai, kuriuos surinkome keliose vietose, ir kai kuri kita mūsų turima informacija skatina mus manyti, kad šie konkretūs planai buvo įkvėpti ISIS“, – N.Gaughanas sakė per spaudos konferenciją, vartodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ akronimą.

Australijos vyriausybė padidino parengties teroro išpuolių grėsmės lygį, reaguodama į šalyje veikiančių IS šalininkų suaktyvėjimą. Pernai rugsėjį „Islamo valstybės“ atstovas Abu Mohammedas al Adnani (Abu Mohamedas Adnanis) paskelbė pareiškimą, raginantį rengti atakas užsienyje ir konkrečiai paminėjo Australiją.

Federalinės policijos komisaro pavaduotojas Michaelas Phelanas (Maiklas Felanas) kitoje spaudos konferencijoje sakė, kad suimti paaugliai palaikė ryšius su Numanu Haideru – 18-mečiu, kuris pernai rugsėjį subadė peiliu du Melburno policininkus ir buvo nukautas.

N.Haideras keliais mėnesiais anksčiau buvo patekęs į saugumo tarnybų akiratį dėl nerimą keliančio elgesio, kai tas jaunuolis buvo pastebėtas mojuojantis IS vėliava viename prekybos centre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių