Quantcast

Aukščiausio rango pareigūnai: NATO ir ES gynybos srityje yra partneriai

  • Teksto dydis:

NATO ir Europos Sąjunga gynybos srityje yra partneriai, o ne varžovai, ketvirtadienį sakė aukščiausio rango pareigūnai, atmesdami bet kokias užuominas, kad ES karinės ambicijos galėtų pakirsti JAV vadovaujamą Aljansą, kuris ištisus dešimtmečius saugojo Europą.

„Tvirtai tikiu, kad absoliučiai įmanoma stiprinti Europos gynybą nedubliuojant NATO pastangų“, – sakė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

„ES lyderiai (taip pat) pažymėjo, kad ne kalbama apie tokią ES kolektyvinę gynybą, naujas ES struktūras, kurios konkuruotų su NATO “, – sakė J.Stoltenbergas po to, kai ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) Briuselyje susitiko su NATO gynybos ministrais.

F.Mogherini parengė Globalią strategiją, kurioje sakoma, jog ES turėtų siekti „strateginės autonomijos“, kad galėtų sutikti grėsmes saugumui, nuo įprastinio iki hibridinio karo, nuo Ukrainos krizės iki Sirijos, nuo skurdo Afrikoje iki didžiulių migrantų srautų.

Jos pasiūlymas Briuselyje, kur įsikūrusi ir NATO būstinė, įsteigti ES karinę būstinę ypač kėlė susirūpinimą, kad blokas gal būt siekia labiau nepriklausomo vaidmens.

Ketvirtadienį F.Mogherini tvirtino, kad taip visai nėra.

„Leiskite man – turiu tai daryti vėl ir vėl – iš karto paaiškinti: visų pirma, mes neplanuojame kokios nors Europos armijos“, – sakė ji, atvykusi į gynybos ministrų susitikimą.

„Mes neplanuojame turėti jokios vadavietės, kaip, pavyzdžiui, NATO turi SHAPE“, – sakė ji, paminėdama Aljanso karinę vadavietę.

Tuo pačiu metu F.Mogherini sakė, kad ES vykdo civilines ir karines operacijas, kaip pavyzdžiui Afrikoje ar Viduržemio jūroje, ir joms vadovaudama turi gerinti vadovybę bei kontrolės centrus.

„Bet tai gali būti daroma ... be jokio dubliavimo su NATO (veikla)“, – sakė ji.

Didžioji Britanija, kuri ir pati yra svarbi galia, tradiciškai nepritardavo jokiai Europos armijos idėjai, bet po šoką sukėlusio referendumo už „Brexit“ Prancūzija ir Vokietija pareiškė, kad blokas turėtų būti ambicingesnis.

Britų gynybos ministras Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) trečiadienį sakė, jog negali būti klausimo dėl to, kad ES prisiimtų NATO kolektyvinės gynybos atsakomybę, ir nurodė, kad bloke yra „labai stipri opozicija tokio pobūdžio dubliavimui“.

Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen) tuo tarpu sakė, kad yra erdvės abiem dalykams ir naudos iš jų abiejų.

„Aiškiai pasakysiu, kad NATO ir Europos saugumo ir gynybos sąjunga turi skirtingus profilius ir skirtingus uždavinius, bet mums reikia jų abiejų“, – sakė U.von der Leyen.

„Svarbu, kad mes nekurtume dvigubų struktūrų. Dar kartą pabrėšiu, kad mes nekalbame apie kokią nors Europos armiją“, – pridūrė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių