Quantcast

Po nesiliaujančių protestų atsistatydino Armėnijos premjeras

  • Teksto dydis:

Armėnijos premjeras, eksprezidentas Seržas Sargsianas pirmadienį paskelbė apie savo atsistatydinimą po ilgiau kaip savaitę trukusių mitingų ir protesto akcijų prieš jo valdymą.

Vyriausybės atstovų spaudai išplatintame S. Sargsiano pranešime sakoma: „(Protestuotojų lyderis) Nikolas Pašinianas buvo teisus. Aš buvau neteisus. Susidariusi situacija turi kelis sprendimus, tačiau nė vieno iš jų nesiimsiu. Tai ne man. Palieku šalies vadovo postą – ministro pirmininko pareigas.“

Laikinai eiti Armėnijos premjero pareigas buvo paskirtas Karenas Karapetianas, šiuo metu dirbantis premjero pirmojo pavaduotojo poste

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S. Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, neseniai užbaigė savo antrą kadenciją prezidento poste. Siekti naujos kadencijos jis nebegalėjo.

Žmonės išėjo į gatves pasmerkti S. Sargsiano pastangų išsaugoti valdžią užėmus premjero postą, į kurį kelią jam atvėrė 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos Konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Buvęs karininkas S. Sargsianas neturtingos, Maskvai artimos valstybės prezidentu pirmąkart buvo išrinktas 2008 metais.

Po tų rinkimų tarp policijos ir pralaimėjusio opozicijos kandidato šalininkų kilusius susirėmimus žuvo 10 žmonių.

S. Sargsianas į valstybės vadovo postą buvo perrinktas 2013 metais, o jį paliko balandžio 9 dieną, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Opozicija švenčia pergalę

Armėnijoje vykstančių masinių antivyriausybinių protestų lyderis N. Pašinianas, kuris buvo sulaikytas po nesėkmingų derybų su premjeru S. Sargsianu, pirmadienį buvo paleistas.

„Tai ar visi dabar supratote, kad mes nugalėjome?“ – savo šalininkams N. Pašinianas sakė Jerevane, premjerui dar nepaskelbus apie atsistatydinimą.

Vėliavomis mojuojantys jo šalininkai sveikino paleistą iš tardymo izoliatoriaus 42 metų opozicijos parlamentarą; kai kurie jį bučiavo ir glebėsčiavo.

Naujienų agentūros AFP reporteris matė žmones atkemšant šampano butelį ir duodant N. Pašinianui taurę šio gėrimo 11-ą demonstracijų dieną.

Sekmadienį paskelbtame generalinės prokuratūros pareiškime sakoma, kad N. Pašinianas ir kiti du opozicijos politikai „buvo sulaikyti, kai vykdė visuomenei pavojingus veiksmus“.

Protestuotojai reikalavo, kad 63 metų S. Sargsianas atsistatydintų.

S. Sargsianas anksčiau sekmadienį demonstratyviai pasitraukė iš televizijos transliuotų įtemptų derybų su N. Pašinianu vos susitikimui prasidėjus ir pasmerkė opozicijos „šantažą“.

Anksčiau pirmadienį kelios grupės jaunų vyrų buvo trumpam užtvėrusios Jerevano kelius, o šimtai studentų su Armėnijos vėliavomis surengė eitynes.

Prie protestų prisijungė ir grupė karių, o šalies gynybos ministras pagrasino imtis „rimtų priemonių“ prieš juos.

„Smerkiame grupės Armėnijos ginkluotųjų pajėgų taikos palaikymo brigados karių, kurie, pažeisdami įstatymus, dalyvavo organizuotame mitinge, dalyvavimą“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

Prie demonstrantų prisijungė ir keli uniformuoti buvę kariai ir veteranai, kariavę Kalnų Karabache – regione, dėl kurio Baku ir Jerevanas vaidijasi nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio pradžios, kai armėnų separatistai perėmė šios teritorijos kontrolę per maždaug 30 tūkst. gyvybių pareikalavusį karą.

Savaitgalį Jerevane protestavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Kremlius „stebi“

Tuo tarpu Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas sakė, kad Maskva atidžiai stebi įvykius Armėnijoje, išlaikiusioje artimus ryšius su savo buvusia šeimininke Sovietų Sąjungoje.

„Labai atidžiai stebime, kas vyksta Armėnijoje“, – žurnalistams sakė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis sakė, kad ši Pietų Kaukazo šalis yra „itin svarbi“ Rusijai.

D. Peskovas pareiškė, kad klausimas, ar Rusija kištųsi į Armėnijos krizę, yra „visiškai netinkamas“. Pasak prezidento atstovo, krizė yra „išskirtinai (Armėnijos) vidaus reikalas“

Armėnijos gynybos ministras Vigenas Sargsianas perspėjo, kad jo šalies „priešas“ Azerbaidžanas pelnosi naudos iš neramumų Armėnijoje. Nors A. Sargsiano, S. Sargsiano ir V. Sargsiano pavardės vienodos, jie nėra giminės.

„Priešas stebi įvykius mūsų šalyje. Nestabilumas mūsų šalies viduje atveria jiems kelią imtis veiksmų. Turime papasakoti apie tai visuomenei“, – ministras sakė žurnalistams.

V. Sargsianas pridūrė, kad kariuomenė į krizę gali įsitraukti tik paskelbus nepaprastąją padėtį. Jis sakė besitikintis, kad taip neįvyks „dar daug metų“.

„Manau, kad dar neperžengėme jokių raudonų linijų, ir dialogas gali tęstis, – pabrėžė gynybos ministras. – Dialogas yra geriau nei bet kokia įtampa. Priešinuosi, kad armėnai veiktų prieš armėnus.“

Parlamento narys ir liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis N. Pašinianas praeitą savaitę paskelbė „taikios aksominės revoliucijos pradžią“ 2,9 mln. gyventojų turinčioje Armėnijoje.

Sekmadienį vakare opozicijos mitingą Jerevane išvaikiusi policija, oficialiais duomenimis, sulaikė 280 žmonių, o septyni žmonės buvo paguldyti į ligoninę. Sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas nurodė, kad 26 asmenys sulaikyti įtariant „chuliganizmu“ ir smurtu prieš policijos pareigūnus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių