Quantcast

Armėnijoje gilėjant politinei krizei, valdžia ieško palaikymo Kremliuje

  • Teksto dydis:

Vienas aukščiausių Armėnijos vyriausybės pareigūnų ketvirtadienį atvyko į Maskvą derybų, pranešė jo biuras.

Šis vizitas surengtas Armėnijoje gilėjant politinei krizei ir opozicijos lyderiui Nikolui Pašinianui demonstruojant pasiryžimą priversti valdančiąją partiją perduoti valdžią. 

Armėnijos vicepremjero pareigas einančiam Armenui Gevorkianui atvykus į Maskvą užsitikrinti Kremliaus palaikymo, šalies sostinėje  į gatves vėl išėjo tūkstančiai protestuotojai. 

Jerevane ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose nuo balandžio 13 dienos vyksta didžiuliai mitingai ir protesto akcijos prieš eksprezidento Seržo Sargsiano paskyrimą premjeru.

Pirmadienį, po 11 dienų trukusių masinių protestų, 63 metų S. Sargsianas atsistatydino, o laikinuoju vyriausybės vadovu buvo paskirtas valdančiosios Respublikonų partijos atstovas Karenas Karapetianas. 

Opozicija reikalauja, kad Respublikonų partija perduotų valdžią.

Stebėtojai įspėja, kad ši krizė gali destabilizuoti glaudžius santykius su Maskva palaikančią Armėniją, nuo praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio įsitraukusią į teritorinį ginčą su Azerbaidžanu dėl Kalnų Karabacho.

Armėnijoje veikia Rusijos karinė bazė.

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas trečiadienį per pokalbį telefonu su Armėnijos prezidentu Armenu Sargsianu paragino abi stovyklas rodyti santūrumą.

V. Putinas ragina „visas šios šalies politines jėgas parodyti santūrumą ir atsakomybę“, kad ši krizė kiek įmanoma greičiau būtų užbaigta, nurodė Kremlius. 

Rusijos ambasada Jerevane trečiadienį pranešė, kad jos pareigūnai buvo susitikę su protestų judėjimo lyderiu N. Pašinianu. 

„Rusijos pusė paragino opozicijos protestų ir mitingų organizatorius pradėti konstruktyvų dialogą su dabartine valdžia ir kitomis politinėmis jėgomis“, – nurodė ambasada.

Ketvirtadienį protestuotojai planavo blokuoti gatves bei tiltus ir paralyžiuoti transporto eismą Jerevane, reaguodami į N. Pašiniano raginimą tęsti spaudimą valdančiajai partijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių