Quantcast

Argentiniečiai ieško atsakymo į klausimą, kodėl popiežius negrįžta namo

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus per penkerius savo pontifikato metus skrido virš Andų kalnų, buvo susitikęs su lūšnynų gyventojais ir bendravo su prezidentais šešiose Lotynų Amerikos šalyse, bet per visą tą laiką jis nebuvo sugrįžęs į Argentiną.

Susitaikę su tokia realybe, šią savaitę dešimtys tūkstančių argentiniečių atvyko į Čilę, kad galėtų iš arčiau pamatyti ten besilankantį Pranciškų. Kai kurie jų piktinosi tokiu argentiniečio užsispyrimu, kiti sakė manantys, kad jis tikriausiai turi priežasčių taip elgtis.

„Argentiniečiai dažnai savęs klausia, kodėl jis nenori atvažiuoti namo? – stebėjosi namų šeimininkė Sonia Fonseca (Sonia Fonseka), specialiai atvažiavusi į Santjagą pamatyti Šventojo Tėvo. – Matyt jis nenori“.

„Argentiniečiai blogai elgiasi“, – mastė kitas į Čilę dėl popiežiaus atvykęs argentinietis Gilberto Madriago (Chilbertas Madriagas). – Jis tikrai mus baudžia“.

Pirmadienio vakarą pakeliui į Čilę, skirsdamas virš Argentinos, popiežius perdavė pasveikinimą savo tėvynei. Tačiau jis nebuvo gerai sutiktas.

„Pranciškus pradėjo savo vizitą Čilėje, pasiuntęs protokolinę žinutę argentiniečiams“, – antradienį skelbė antraštė laikraščio „La Nacion“ pirmajame puslapyje.

„Pranciškus praskrido virš Argentinos ir pasiuntė šaltą žinutę“, – parašė didžiausias Argentinos laikraštis „Clarin“.

Daugelis Vatikano ekspertų mano, kad popiežiaus nesilanko Argentinoje todėl, kad nenori, jog viena ir kita politinė jėga pasinaudotų jo vizitu savo tikslams. Kadangi visus vizitus pagal protokolą lydi įvairūs susitikimai ir fotosesijos, jie gali tapti puikiu fonu politinei propagandai, nesvarbu, kas tuo metu yra valdžioje.

Dar prieš tapdamas popiežiumi, tuometinis Buenos Airių arkivyskupas Jorge Bergoglio (Chorchė Bergoljas) buvo labai atsargus žiūrėdamas, kam duoda Komuniją, kadangi šis jo gestas galėjo būti išaiškinamas kaip parama ją priėmusiajam.

Vadovaudamas Argentinos Katalikų Bažnyčiai Pranciškus buvo susikibęs su kai kuriais aukščiausiais Argentinos vadovais.

Buvusios prezidentės Cristina Fernandez (Kristinos Fernandes) populistinę vyriausybę jis anksčiau kaltino demagogiškumu, o ji tuometinio arkivyskupo požiūrį į leidimą gėjams įsivaikinti vaikus yra pavadinusi viduramžišku ir inkviziciniu.

Pranciškus yra turėjęs nesutarimų ir su dabartiniu šalies prezidentu, tuometiniu Buenos Airių meru Mauricio Macri (Maurisijumi Makriu), kai M. Macri nusprendė neteikti apeliacijos dėl gėjų poros laimėto ieškinio prieš miesto valdžią už tai, kad ji atsisakė išduoti leidimą tuoktis.

Tiesa, tapęs popiežiumis Pranciškus Vatikane priėmė ir C.Fernandez, ir M. Macri.

Prieš popiežiui pradedant savo vizitą Čilėje ir Peru, Vatikano atstovas Gregas Burke'as (Gregas Berkas) buvo paprašytas atsakyti į klausimą, kodėl Pranciškus aplenkia savo tėvynę.

„Leiskime į tai atsakyti Šventajam Tėvui“, – pasakė G. Burke'as ir pridūrė, kad skrisdamas virš Argentinos jis pasiųs sveikinimo telegramą.

Buenos Airėse antradienį iš bažnyčios išėjusi Patricia Ledesma (Patrisija Ledesma) sakė esanti „nusivylusi“, kad Pranciškus aukoja Mišias Čilėje, o ne Argentinoje.

„Kai jis buvo išrinktas popiežiumi, visi argentiniečiai verkė iš džiaugsmo“, – prisiminė moteris.

Argentinos vyriausybė antradienį pareiškė, kad popiežiaus sprendimas aplenkti gimtinę neturi jokių politinių motyvų.

„Argentina yra jo namai, jo žemė, ir jam nereikia jokio (atskiro) kvietimo“, – sakė Argentinos ministrų kabineto vadovas Marcos Pena (Markas Penja) žurnalistams.

Popiežius apsilankė visose Argentinos kaimynystėje esančiose šalyse, išskyrus Urugvajų, ir jo pasirodymą Lotynų Amerikoje dažnai lydėdavo kokia nors politinė potekstė.

2015 metais Pranciškus priėmė neįprastą Bolivijos prezidento Evo Moraleso dovaną – knygų apie kokainmedžių lapų naudą sveikatai, paragino saugoti aplinką ir biologinę įvairovę Ekvadore, o Paragvajuje paskyrė vienerias mišias moterims.

2016 metais jis subtiliai paragino kubiečius įveikti ideologines nuostatas ir panorėti keistis. Lankydamasis Kolumbijoje pernai Pranciškus paragino kolumbiečius ryžtingai „atsikratyti keršto pagundos ir trumpalaikių vienašališkų interesų siekio“, gydantis ilgiausio ginkluoto konflikto Lotynų Amerikoje paliktas žaizdas.

Kokie bebūtų popiežiaus pasiteisinimai, argentiniečiai džiaugsis galėdami jį priimti, kai jis bus tam pasiruošęs.

„Jis man liepė: melskis už mane, – sakė Carmen Gonzalez (Karmen Gonsales), elgetaujanti prie vienos Buenos Airių bažnyčios, kurioje kažkada priėmė Komuniją ir palaiminimą iš J. Bergoglio. – Nuo to laiko visada tai darau“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių