Quantcast

Arabų viršūnių susitikime susitarta dėl bendrų karinių pajėgų

Arabų šalių lyderiai per susitikimą Egipte paskelbė apie bendrų karinių pajėgų suformavimą siekiant atremti didėjančią grėsmę saugumui nuo Jemeno iki Libijos, regiono sunkiasvoriams Saudo Arabijai ir Iranui svetimomis rankomis dalyvaujant tarpkonfesiniuose karuose.

Tokių bendrų pajėgų, kurių idėją iškėlė Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis), mechanizmo ir logistikos parengimas gali užtrukti ne vieną mėnesį.

Panašios ankstesnės schemos nedavė apčiuopiamų rezultatų susiskaldžiusiame arabų pasaulyje. Egipto užsienio reikalų ministras Samehas Shukri (Samehas Šukris) spaudos konferencijoje sakė, kad tokios arabų pajėgos būtų savanoriškos, o tai reiškia, kad nė viena šalis nebus verčiama dalyvauti ir kad narės turėtų galimybę būti lanksčios, jei atsirastų nuomonių skirtumų. Mažiausiai dvi šalys jau įsipareigojo dėl tokių pajėgų, pridūrė ministras.

Jungtines pajėgas prižiūrėtų arabų ginkluotųjų pajėgų generalinių štabų vadai, viršūnių susitikimui sakė A.F.al Sisi.

Pavojai, su kuriais regionas susiduria nuo 2011 metų Arabų pavasario sukilimų, yra akivaizdūs ir sudėtingi.

Intensyvėjant konfliktams Jemene ir Libijoje, pilietinis karas Sirijoje pradeda jau penktus metus. Egiptas – daugiausiai gyventojų turinti arabų valstybė – susiduria su islamistų kovotojų sukilimu.

Grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) užėmė dideles Irako ir Sirijos teritorijų dalis, o nuo jos atskilusių grupuočių atsirado visame arabų pasaulyje. Jungtinės Valstijos ir kitos didžiosios galios siekia galutinio susitarimo branduoliniu klausimu su Iranu, bet šis procesas kelia nerimą daugeliui arabų sunitų lyderių, kurie nepatikliai žiūri į didėjančią šiitų Irano įtaką regione.

Viršūnių susitikimo baigiamajame komunikate raginama „koordinuoti“, dėti „pastangas“ ir žengti „žingsnius“, kad būtų įkurtos „jungtinės arabų pajėgos“, kurios įsikištų tokiose šalyse kaip Jemenas.

Toks žingsnis buvo žengtas Saudo Arabijai subūrus 10 arabų valstybių koaliciją prieš husių kovotojus, kurie pasiekė greitų pergalių Jemene, ir ketvirtadienį pradėjus rengti prieš juos karinius smūgius.

Arabų šalių lyderiai sakė, kad ši Saudo Arabijos vadovaujama operacija tęsis iki Irano sąjungininkai husiai atsitrauks, atiduos savo ginklus ir iki šalis bus suvienyta.

Vienu iš svarbiausių išbandymu bendroms pajėgoms gali tapti chaosas Libijoje, jei jos ryžtųsi intervencijai į šią šalį, kur frakcijos yra lojalios dviem vyriausybėms, siekiančioms kontroliuoti teritoriją ir naftos objektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių