Quantcast

Ar V. Putinas valdys Rusiją iki gyvos galvos?

Pirmadienį Vladimiras Putinas bus inauguruotas ketvirtai prezidento kadencijai, beveik du dešimtmečius trunkantis jo valdymas bus pratęstas dar 6 metams. Kai šalyje protestuojantys prieš valdymą „iki gyvos galvos“ malšinami ašarinėmis dujomis ir guminėmis lazdomis, kai neaiškus V. Putino įpėdinis ir viešai nėra politinių varžybų, sunku atsakyti į klausimą, koks scenarijus Rusijos laukia pasibaigus kadencijai 2024 m., jeigu V. Putinui pavyks ją visą išbūti.

Kur milijonai gerbėjų, kur džiugūs rinkėjų veidai, rašė Borisas Nemcovas, nužudytas Kremliaus kritikas, kai 2012 m. per inauguraciją V. Putino kortežas važiavo tuščiomis Maskvos gatvėmis.

Tuomet inauguracija taip pat vyko po masinių protestų, areštų ir persekiojimų, kaip ir šiemet, kai jis prisieks ketvirtai kadencijai.

Valstybinė agentūra „RIA Novosti“ prieš kelias dienas pranešė, kad iškilmių kortežo per Maskvą į Kremlių gali būti visai atsisakyta. Artėjant inauguracijai 27 Rusijos miestai bruzdėjo: „Jis mums ne caras“. Sulaikyta daugiau nei 1,5 tūkst. žmonių, taip pat akcijos iniciatorius Aleksejus Navalnas. Jis paleistas, kitą savaitę laukia teismas. A. Navalnas „Twitteryje“ rašo, kad jį paleido, nes nenorėjo, kad liktų už grotų per inauguraciją.

Putinui nepadeda ir kruopščiai kuriamas naujas lyderio įvaizdis.

„Jis jau ne kovotojas ar stebukladarys, o kuria išmintingo žmogaus, jaunos komandos lyderio, įvaizdį. Skiria jaunus ministrus, gubernatorius, komandos narius. Dedasi išmintingu vadovu, kuris pats nesprendžia problemų, o numato strategiją ir skiria talentingą jaunimą jai įgyvendinti“, – sakė politikos konsultantas  Jevgenijus Minčenko.

Ir jokios satyros... Jo pirmas žingsnis, vos tapus prezidentu, pirmą sykį buvo užčiaupti itin Rusijoje mėgtą šou „Kukly“ („Lėlės“), kuris negailestingai šaipėsi iš lyderių. Bet Sergejus Jolkinas vis tiek kuria Putino karikatūras.

„Mano pagrindinis tikslas – nukelti politiką nuo pjedestalo, kad neatrodytų, jog Dievo siųstas, nukelti ant žemės“, – pasakojo karikatūristas Sergejus Jolkinas.

Rusijos internautams tai dažniausiai patinka, nors dailininkas iš Kremliaus trolių yra sulaukęs ir perspėjimų, ir grasinimų.

Artėjant ketvirtai V. Putino kadencijai ekspertai jau spėlioja galimus scenarijus 2024 m., kai ji baigsis, ir kai Putinui sukaks 72 metai.  Būti renkamas 5 kartą jis negalės – Konstitucija draudžia užimti prezidento postą daugiau nei dvi kadencijas. Tad kova dėl įtakos dar sustiprės, sako analitikai, tarp besirungiančių klanų – technokratų ir jėgos struktūrų – armijos, saugumiečių.

Jie pasyviai 2024-ųjų nelauks, nors daug analitikų nemano, kad ir tuomet V. Putinas atsisakys valdžios – esą jis negali trauktis, nes pats sukūrė tokią sistemą, kai viskas priklauso nuo vieno žmogaus, pasitraukus jo niekas neapgintų. Tad gal pakartos 2008 m. rokiruotę, kaip prezidentu tapo Dmitrijus Medvedevas, o jis premjeru.

Bet sunku pamiršti tuos masinius protestus, kurie kilo, kai V. Putinas vėl grįžo į Kremlių ir amžius gali būti kliūtis. 2030 m., kai V. Putinas pagal konstituciją vėl gali siekti prezidento posto, jam bus 78-eri.

Tad galimas variantas, jis paseks Kinijos lyderio Si pavyzdžiu ir taps prezidentu iki gyvos galvos, bet gal padarys tai išradingiau nei kinas, spėlioja analitikai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Fufaike išmok Lietuvis žodį rašyti.

Liėtuvis

Liėtuvis portretas
Kiėk reikės tiėk valdys! Žurnaliugos mišpročiai savu nėr problemu?

taigi

taigi portretas
Kiek leis įstatymai, Konstitucija ir piliečių valia, tiek ir valdys, ne jankių baudžiauninkų reikalas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių