Quantcast

Ar doleriai ir juaniai atgaivins Europos turizmo rinką?

  • Teksto dydis:

Teroro išpuoliai, geopolitiniai neramumai, sunkiai valdoma migrantų krizė pakeitė Europos turizmo sektoriaus paveikslą. Apie pokyčius skelbia tiek skrydžių bendrovės, tiek kelionių organizatoriai. Europiečiai vasarą rečiau vyks į pamėgtus Turkijos paplūdimius ar kils į Eifelio bokštą, bet jų vietą pietinėje Europoje gali užimti poilsiautojai iš už Atlanto ar Kinijos.

Didžiausios Europoje avialinijų bendrovės „Ryanair“ praėję fiskaliniai metai buvo pelningesni nei užpraeiti, bet kompanija įspėjo, kad dėl pastarųjų teroro išpuolių Europoje bilietų kainos sumažėjo.

Pernai britų ir rusų avialinijų bendrovės buvo sustabdžiusios skrydžius į Egipto kurortą Šarm aš Šeichą, kuriame sudužo Rusijos lėktuvas su 224 žmonėmis. Nelaimė įvyko spalio 31 d., o lapkričio 13-ąją islamistai surengė skerdynes Paryžiuje. Kovą savižudžiai sprogdintojai Briuselio oro uoste nusinešė 32 žmonių gyvybes. Nepaisant šių sukrėtimų, kurie palietė skrydžių bendroves ir kelionių paslaugas teikiančias įmones, jų vadovai viliasi kainų normalizavimosi.

Verslininkas Willie Walshas visus šiuos įvykius įvardijo kaip efektą, paveikusį turizmo sektorių. JK įsikūręs kelionių organizatorius „Thomas Cook Group“ sumažino savo metines pelno prognozes, nurodydamas, kad rezervacijos vasaros metui sumenko 5 proc. Kompanija priežastimi įvardijo terorizmo grėsmes. Tuo metu įmonės konkurentas Vokietijoje „TUI Group“ giriasi 1 proc. pagausėjusiomis rezervacijomis, bet perspėjo, kad augimas būtų buvęs ryškesnis, jei ne teroristinės atakos Turkijoje – šalyje, kuri ilgą laiką buvo turistų traukos taškas.

Pasaulinė kelionių ir turizmo taryba prognozuoja, kad šiemet sektorius augs 3,5 proc. Kaip „Wall Street Journal“ leidiniui teigia tarybos prezidentas Davidas Scowsillas, nors iššūkių yra, turizmo sektorius nebus sužlugdytas.

Amerikiečiai išgelbės Europos turizmą?

Kol europiečiai įbauginti teroristų ir dėl nežinomų priežasčių krentančių lėktuvų, amerikiečiai apskritai nelinkę apeiti senojo žemyno. Stiprus dolerio kursas reiškia finansiškai patrauklias keliones už Atlanto. Amerikiečiai šią vasarą Europoje bus 9,3 proc. dažniau nei pernai, skaičiuoja kelionių draudimo bendrovė „Allianz Global Assistance“.

Bendrovės duomenimis, pirma amerikiečių svajonių miestų sąraše yra Roma, trečias – Londonas. Kelionių į šiuos miestus šiemet padaugėjo atitinkamai 15 ir 7 proc. Tačiau net ir amerikiečiai žada laikytis atokiau nuo potencialiai pavojingų Europos miestų. Kelionių į krauju aplaistytą Paryžių po lapkričio 13 d. įvykių daugėjo nežymiai – vos 0,6 proc. Pernai meilės miestu vadinama sostinė buvo antra amerikiečių kelionių favoritų sąraše.

JAV gyventojai šią vasarą trečdaliu mažiau laiko leis Briuselyje, o didžiausiame Turkijos mieste – Stambule – beveik perpus mažiau. Nuo Stambulo turistus atbaido ne tik sausį šalia poilsiautojų pamėgtų vietų įvykusi mirtininko ataka, bet ir dėl to, kad čia veikia kurdų ir islamistų grupuotės.

Tuo metu Europos kruizų sektoriui šie metai bus prastesni. „Norwegian Cruise Line Holdings“ ir „Royal Caribbean Cruises“ kompanijų atstovai kaip pelno mažėjimo priežastį vieningai įvardija teroristų veiksmus Europoje. Norvegijos kruizų kompanijos vadovas Frankas Delas Rio perspėjo, kad jų bendrovei atėjo sunkūs laikai būtent dėl islamistų atakų Paryžiuje, Stambule bei Briuselyje. „Royal Caribbean“ kompanijos vadovas Michaelas Bayley apibūdino tas pačias sektoriaus smukimo priežastis ir grėsmes.

Pasaulinio prabangių kelionių tinklo „Virtuoso“ vadovas Matthew D. Upchurchas pabrėžė, kad sumušti praeitų metų rekordo šiemet neįmanoma. Prie to prisidėjo ir kovo 22 d. JAV valstybės departamento paskelbtas raginimas nevykti į Europą dėl teroristinių grupuočių galimai planuojamų veiksmų žemyne. Šis įspėjimas galiojo iki birželio 20 d.

Tačiau galima šiose permainose įžvelgti ir teigiamų pokyčių – amerikiečiai neatsisakė kelionių laivais apskritai, jie tiesiog poilsiauja arčiau namų – Karibuose, Aliaskoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių