Quantcast

Apsnigtame Davose prasideda Pasaulio ekonomikos forumas

  • Teksto dydis:

Šveicarijos kalnų kurorte Davose kasmet rengiamas Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) antradienį pradeda darbą po iškilmingos atidarymo ceremonijos, vykusios per įspūdingą snygį.

Šių metų susitikimas vyks pasaulio ekonomikai tvirtai kylant, bet taip pat skambant perspėjimams, kad neturtingieji visose šalyse patiria didesnį skurdą negu kada nors anksčiau.

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) pasakys toną užduosiančią pirmąją kalbą, o PEF kulminacija turėtų tapti jau metus JAV prezidento poste dirbančio Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kreipimasis. Šis veikėjas į valdžią atėjo su populistine platforma, nusistačiusia prieš Davose rengiamus globalistinius debatus.

Buvo iškilę abejonių, ar D. Trumpas atvyks į Šveicariją, nes dėl ginčų, nuo praeitos savaitės krėtusių JAV Kongresą, federalinės įstaigoms nebuvo skirta pakankamai lėšų ir jas teko uždaryti. Tačiau pirmadienio vakarą abiem pagrindinėms partijoms pavyko susitarti, tad prezidentas galėjo išvykti, nurodė Baltieji rūmai.

Nors pasaulio ekonomikos rodikliai atrodo itin palankūs, taip pat skamba perspėjimų, kad tokiuose elitiniuose forumuose kaip Davoso susitikimas būtina pradėti ieškoti sprendinių mažiau pajamų gaunantiems žmonėms. Šis klausimas yra ypač opus, praėjus jau dešimtmečiui nuo didžiulės finansų krizės ir "vienam procentui" turtingiausiųjų sukaupus iki šiol dar neregėtą kapitalą.

"Tikrai turėtume jaustis padrąsinti, bet neturėtume jaustis patenkinti", - pirmadienį sakė Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard), pristačiusi savo organizacijos optimistines pasaulio ekonomikos augimo prognozes.

"Visų pirma pernelyg daug žmonių tebėra aplenkiami atsigavimo ir spartėjančio augimo", - pabrėžė ji.

Vis dėlto audito bendrovės „PricewaterhouseCoopers“ (PwC) atlikto tyrimo išvados palaiko TVF teigiamas prognozes: jos rodo rekordinį verslo vadovų tikėjimą geresne ateitimi visame pasaulyje.

Šio tyrimo išvados yra gera žinia D. Trumpui, giriančiam savo partijos pastangomis pasiektą didžiulį verslo mokesčių apkarpymą, palankų JAV ir užsienio investuotojams.

Vis dėlto Davose buvo pristatyta ir humanitarinės pagalbos organizacijos "Oxfam" atliktas tyrimas, rodantis, kad vienas procentas pasaulio turtingiausiųjų susižėrė 82 proc. praeitais metais sukurto turto, o pusė neturtingiausiųjų negavo ničnieko.

Popiežiaus pozicija

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi "Oxfam" apžvelgė pasaulio ekonomiką, kurioje saujelė turtingųjų kaupia vis didesnį kapitalą, o šimtai milijonų kitų žmonių "stengiasi išgyventi iš pašalpų skurstantiems".

"Milijardierių bumas yra ne klestinčios ekonomikos ženklas, o neveikiančios ekonomikos sistemos simptomas", - sakė "Oxfam" vykdomoji direktorė Winnie Byanyima (Vini Bjanjima).

Be to, popiežius Pranciškus Davoso forumui skirtame pareiškime perspėjo, kad debatai apie technologijų pažangą ir ekonomikos augimą neturėtų nustelbti bendro susirūpinimo žmonijos padėtimi.

"Negalime toliau tylėti, kai kenčia milijonai žmonių, kurių orumas yra pažeistas", - perspėjo pontifikas.

Nedaugelyje šalių turtinguosius ir skurstančius skirianti praraja atsiskleidžia akivaizdžiau nei Indijoje, kur naujieji milijardieriai dažnai gyvena šalia gatvių varguomenės. Šis atotrūkis išlieka, nors vadovaujant N. Modi dešiniajai vyriausybei šalies ekonomika sparčiai auga.

Hinduistų nacionalistų sparnui priklausantis Indijos lyderis, lydimas kelių ministrų, verslo delegacijos ir dviejų jogos instruktorių, stengsis pabrėžti savo šalies patrauklumą investuotojams. Papildomu privalumu turėtų tapti N. Modi pastangos mažinti per dešimtmečius Indijoje išsikerojusią biurokratiją.

Bolivudo superžvaigždė Shahas Rukhas Khanas (Šachas Ruchas Chanas) buvo tarp trijų garsenybių, pirmadienio vakarą pelniusių PEF apdovanojimus už savo humanitarines pastangas. Taip pat buvo pagerbtas britų dainininkas Eltonas Johnas (Eltonas Džonas) ir aktorė Cate Blanchett (Keit Blanšet).

Po šios ceremonijos vyko baleto vaidinimas, skambant muzikai iš Antonio Vivaldi (Antonijaus Vivaldžio) "Keturių metų laikų". Šis pasirodymas ypač derėjo prie Davoso apylinkes užgriuvusio smarkiausio per pastaruosius du dešimtmečius snygio, privertusio paskelbti Alpėse didelį lavinų pavojų.

Nuo antradienio per šį forumą pasisakys apie 70 kitų lyderių, tarp jų Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), reklamuojantis "prancūzų renesanso" kampaniją. Jo vyriausybė pirmadienį surengė susitikimą su 140 tarptautinių verslo lyderių, vykstančių į Davosą.

Ko gera, šio dėmesio beliks pavydėti Britanijos premjerei Theresai May (Terezai Mei): ji Davose stengsis įtikinti daugelį tų pačių verslo lyderių, kad Jungtinė Karalystė išlieka saugus prieglobstis investicijoms, nors šalis išgyvena chaotišką išstojimo iš Europos Sąjungos procesą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vadakste

Vadakste portretas
Susirinko pasaulio turtingieji spresti paprastu zmoniu likimus,ar truputi atleisti,ar labiau paverzti ,kad zinotu kas tai yra gyvenimas ir kaip reik gyventi.Svarbiausia zmonijai reikalinga taika darbas ,ramybe, mylet vienas kita ,neskriaust ,jug mes visi esame sios planetos,pasaulio zmones.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių