Quantcast

Antro balsavimo dėl narystės ES reikalauja per 2 mln. britų

  • Teksto dydis:

Jau per 2 mln. žmonių pasirašė internetinę peticiją, kurioje raginama surengti pakartotinį plebiscitą dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos, kai ketvirtadienį vykusį pirmąjį balsavimą nedidele persvara laimėjo europesimistai.

Tai šeštadienį rodė oficialus šio kreipimosi tinklalapis.

Tos peticijos parlamentinis tinklalapis vienu net neveikė dėl žmonių, norinčių pasirašyti, antplūdžio.

„Mes, pasirašiusieji, raginame Jos Didenybės Vyriausybę įtvirtinti tokią taisyklę: jeigu už šalies išstojimą ar tolesnę narystę balsuoja mažiau nei 60 proc. žmonių, esant mažesniam nei 75 proc. rinkėjų aktyvumui, turi būti rengiamas naujas referendumas“, – rašome peticijos tekste.

Už pasitraukimą iš ES ketvirtadienį nubalsavo 51,9 proc. referendumo dalyvių, o 48,1 proc. pasisakė už pasilikimą Bendrijoje.

Rinkėjų aktyvumas šiame referendume siekė 72,2 procentus.

Peticiją aktyviausiai palaikė Edinburgo ir Londono gyventojai. Abiejuose miestuose „Pasilikti“ stovykla ketvirtadienį laimėjo didele persvara.

Kitaip negu kai kuriose šalyse, D. Britanijos įstatymai nenumato, kad referendume turi būti pasiekta minimali balsų persvara arba minimalus rinkėjų aktyvumas.

Tuo tarpu ES taisyklėse nėra nieko pasakyta apie scenarijų, kai bloko narė, jau pradėjusi derybas dėl išstojimo, persigalvoja ir atsisako pasinaudoti Lisabonos sutarties 50-uoju straipsniu.

Stratklaido universiteto profesorius Johnas Curtice'as (Džonas Kertisas) išdėstė du hipotetinius scenarijus, kaip galėtų būti surengtas antras referendumas.

„Jeigu (buvęs Londono meras) Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) vadovaus vyriausybei ir jeigu siekis įgyvendinti (išstojimą) ilgai užsitęs, po dvejų metų galėtume surengti kitą referendumą, rodantį, kad žmonės iš tikrųjų nori atšaukti sprendimą ir pasilikti“, – aiškino jis.

„Taip pat gali susiklostyti padėtis, kai opozicijos partija per visuotinius rinkimus įgis mandatą surengti naują referendumą“, – pridūrė jis.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad dabartinė peticija kol kas nesukels jokių padarinių, išskyrus formalų aptarimą parlamente, kuris privalo nagrinėti bet kokias peticijas, pasirašytas daugiau negu 100 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Voras

Voras portretas
Kažkas pamiršo prieš referendumą Vaigauską nusiųsti į Londoną.

Bla bla

Bla bla portretas
šuns balsas - 2 minutės imigrantų? Jei neklystu tai turi patvirtinti jog esi UK pilietis, jeigu nori pasirašyti peticiją :)

šuns balsas

šuns balsas portretas
reikalauja 2 min. emigrantu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių