Quantcast

Analitikas po Rusijos reitingo sumažinimo: šalis išgyvena „tobulą audrą“

  • Teksto dydis:

Agentūrai „Standard & Poor's“ iki „niekinio“ lygio sumažinus Rusijos skolinimosi reitingą, Maskvos pareigūnai aiškina, kad tai padaryta tiesiogiai įsakius Jungtinėms Valstijoms. Analitikų nuomone, agentūros sprendimas – tik lašas Rusijos sunkumų jūroje.

Po reitingų agentūros sprendimo Rusijos padėtis prilygsta Bulgarijos padėčiai, sako ekspertai. BB+ reitingas per mažas investicijoms, tad gresia mažiausiai dveji nuosmukio metai.
„Didžiausia problema ta, kad neaišku, kaip išeiti iš tokios padėties, kai Rusijos ekonomika išgyvena „tobulą audrą“ – milžiniška infliacija, aukštos palūkanų normos, Rusija atkirsta nuo tarptautinių kapitalo rinkų, naftos kaina krito“, – sako naftos ir dujų rinkos analitikas Grigorijus Birgas.

Maskvos pareigūnai įžvelgia sąmokslą, esą tai dalis Vakarų sankcijų plano. Gatvėse kalbinti žmonės valdžią palaiko, nusiteikę optimistiškai, nors būtiniausių prekių kainos auga kaip ant mielių.

Ekspertų nuomone, ką iš tikrųjų žada dabartinė padėtis, tai dar didesnį kapitalo išplaukimą.
„O tie investuotojai, kurie planavo investuoti, sprendimus atidės, stebės, kiek truks krizė“, – sako G. Birgas.

„Standard & Poor's“ Rusijos perspektyvą vertina neigiamai, reitingas gali kristi ir toliau.

Vienas iš krizės požymių – didžiausio šalyje automobilių gamintojo „Avtovaz“ sprendimas atleisti 10 proc. darbuotojų, bet gal 10 tūkst. vadybininkų net pramonės milžinui – iš tikrųjų per daug.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių