Quantcast

Amerikos lyderis viešai „sudirbo“ Britanijos premjerę

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį vakare viešai supliekė Didžiosios Britanijos premjerę Theresa May (Terezą Mei) ir atmetė jos išsakytą kritiką dėl antimusulmoniškos propagandos įsiplieskus diplomatiniam kivirčui tarp dviejų lyderių.

Strimgalviais puolęs smerkti vienos artimiausių Amerikos tarptautinių partnerių, D. Trumpas pareiškė, kad užuot jį kritikavusi Th. May turėtų sutelkti dėmesį į Jungtinės Karalystės gynimą.

„@theresa_may, nesutelk dėmesio į mane, sutelk dėmesį į destruktyvų Radikalaus Islamo Terorizmą Jungtinėje Karalystėje. Mums puikiai sekasi!“ – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

Kiek anksčiau jis paskelbė analogišką žinutę, tačiau panaudojo neteisingą britų premjerės „Twitter“ asmenvardį.

Nesutelk dėmesio į mane, sutelk dėmesį į destruktyvų Radikalaus Islamo Terorizmą Jungtinėje Karalystėje. Mums puikiai sekasi!

JAV prezidentas anksčiau trečiadienį sulaukė griežtos kritikos namuose ir užsienyje po to, kai tviteryje pasidalijo trimis antimusulmoniškais vaizdo įrašais. Juos anksčiau paskelbė vienos britų kraštutinių dešiniųjų grupės lyderio pavaduotoja, teista už nusikaltimą dėl neapykantos.

Th. May per savo atstovą spaudai perdavė, jog mano, kad D. Trumpas „suklydo“ propaguodamas „neapykanta persmelktus ultradešiniųjų grupės „Britain First“ („Britanija – pirmiausia“) naratyvus“.

Dėl D. Trumpo kišimosi į Britanijos vidaus politikos reikalus anksčiau „ypatingais“ vadinti Vašingtono ir Londono santykiai gerokai pašlijo.

Prezidentas smarkiai supykdė Britanijos valdžią savo tviterio žinutėmis apie terorizmą Jungtinėje Karalystėje, taip pat aštria kritika Londono merui musulmonui Sadiqui Khanui (Sadikui Chanui).

S. Khanas trečiadienį judėjimą „Britain First“ apibūdino kaip „niekingą, neapykanta varomą organizaciją, kurios pažiūras derėtų smerkti, o ne skleisti“.

Prieš pasirodant britų premjerei skirtai D. Trumpo žinutei Baltieji rūmai mėgino sumažinti didžiulį triukšmą sukėlusio prezidento sprendimo pasidalinti antimusulmoniškais vaizdo įrašais žalą. Jie pažymėjo, kad net jei šie įrašai yra klaidinantys, prezidentas jais atkreipia visuomenės dėmesį į realią problemą.

„Grėsmė yra reali, ir būtent apie tai kalba prezidentas“, – sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders (sara Sanders).

„Nėra netinkamo laiko“

Kitas D. Trumpo atstovas spaudai Rajas Shahas (Radžas Šahas) taip pat gynė prezidento veiksmus: „Nėra netinkamo laiko kalbėti apie Amerikos žmonių saugumą“.

„Būtent šiuos klausimus jis kėlė savo šio ryto „Twitter“ žinutėse“, – pažymėjo R. Shahas.

Viename iš minėtų vaizdo įrašų esą matomas musulmonas, mušantis jaunuolį su ramentais.

Nyderlandų ambasada Vašingtone ėmėsi neįprasto žingsnio ir tviteryje viešai sukritikavo prezidentą.

„@realDonaldTrump, faktai yra svarbu. Šiame vaizdo įraše matomas smurtautojas gimė ir užaugo Nyderlanduose. Jis buvo nuteistas ir atliko bausmę pagal Nyderlandų įstatymus“, – rašoma ambasados žinutėje.

Kitame vaizdo įraše esą matoma, kaip gauja islamistų nustumia nuo stogo paauglį ir mirtinai jį sumuša. Šis vaizdo įrašas, regis, buvo padarytas per neramumus Egipte 2013 metais. Už paauglio žūtį atsakingam islamistui buvo įvykdyta egzekucija.

Trečiame vaizdo įraše esą matyti, kaip musulmonas sudaužo į šipulius Mergelės Marijos skulptūrą.

Visi trys vaizdo įrašai pirmiausia buvo paskelbti judėjimo „Britain First“ lyderio pavaduotojos Jaydos Fransen (Džeidos Fransen) paskyroje. Trečiadienį ji dėkojo D. Trumpui už parodytą paramą.

„JUNGTINIŲ VALSTIJŲ PREZIDENTAS DONALDAS TRUMPAS PASIDALIJO TRIMIS VADOVO PAVADUOTOJOS JAYDOS FRANSEN „TWITTER“ VAIZDO ĮRAŠAIS“, – triumfuodamas paskelbė ultradešiniųjų judėjimas.

„DONALDAS TRUMPAS ASMENIŠKAI PASIDALIJO ŠIAIS VAIZDO ĮRAŠAIS IR TURI APIE 44 MILIJONUS SEKĖJŲ! TELAIMINA JUS DIEVAS, TRUMPAI! TELAIMINA DIEVAS AMERIKĄ!“ – rašoma „Britain First“ paskyroje.

J. Fransen pernai buvo nuteista už tai, kad viešai plūdo hidžabą dėvėjusią musulmonę.

2011 metais įkurtas judėjimas „Britain First“, dažnai rengiantis piketus prie mečečių, nesėkmingai dalyvavo keliuose rinkimuose į Britanijos ir Europos Parlamentą.

Aptemdė kelionę į Artimuosius Rytus

Po Artimuosius Rytus keliaujanti Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė ketvirtadienį prieš išskrisdama į Jordaniją Rijade susitiko su Saudo Arabijos lyderiais.

Šią premjerės kelionę aptemdė nemalonus diplomatinis kivirčas su Jungtinių Valstijų prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), piktai sureagavusiu į Th. May kritiką dėl antimusulmoniškos propagandos.

Visi Th. May susitikimai Saudo Arabijoje vyko už uždarų durų. Premjerė taip pat nekomentavo naujausio D.Trumpo pykčio proveržio.

Th. May susitiko ir su karaliumi Salmanu, ir su įtakingu sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu).

Nebijome pasakyti, kad, mūsų nuomone, JAV pasielgė neteisingai.

Oficiali Saudo Arabijos naujienų agentūra pranešė, kad susitikimų metu buvo aptarti dvišaliai santykiai ir naujausi įvykiai regione.

Premjerė anksčiau žadėjo per pokalbius Rijade išsakyti susirūpinimą dėl gilėjančios humanitarinės krizės Jemene. Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija kol kas tik sušvelnino šaliai taikomą pagalbos blokadą.

Th. May prašė Saudo Arabijos lyderių skubiai atšaukti Jemeno blokadą, kad „būtų išvengta humanitarinės katastrofos“, ketvirtadienį informavo premjerės biuras.

„Ministrė pirmininkė leido aiškiai suprasti, kad turi būti atnaujintas komercinių prekių tiekimas, jei norime išvengti humanitarinės katastrofos“, – nurodė biuras po trečiadienį vėlai vakare įvykusio Th. May susitikimo su karaliumi Salmanu ir sosto įpėdiniu.

Jungtinių Tautų pareigūnai yra įspėję, kad Jemene gali kilti „didžiausias per daugelį dešimtmečių badas“.

Th. May sakė perduosianti aiškią žinią Saudo Arabijos vadovybei, jog būtina visiškai atverti sukilėlių kontroliuojamą pagrindinį Chudaidos uostą.

„Man labai neramu dėl humanitarinės krizės Jemene, ypač situacijos pastaruoju metu“, – sakė britų premjerė trečiadienį BBC.

„Dėl šios priežasties šįvakar perduosiu Saudo Arabijai aiškią žinią, kad mes norime, jog Chudaidos uostas būtų atidarytas humanitariniams ir komerciniams kroviniams

Saudo Arabija yra pagrindinė Britanijos prekybos partnerė Artimuosiuose Rytuose. Nuo 2015 metų kovo Londonas pardavė Rijadui ginklų už daugiau nei 3,3 mlrd. svarų (3,7 mlrd. eurų).

Būtent 2015 metų kovą Rijadas pradėjo intervenciją Jemene. Nuo tada karas nusinešė apie 8 600 gyvybių, dar apie 2 tūkst. žmonių mirė nuo choleros.

Jordanijoje britų premjerė susitiks derybų su karaliumi Abdullah II (Abdula II) ir ministru pirmininku Hani Mulki (Haniu Mulkiu).

Jordanija yra artima Britanijos sąjungininkė ir partnerė JAV vadovaujamoje koalicijoje, suburtoje kovai su džihadistų judėjimu „islamo valstybė“ Irake ir Sirijoje.

Britanijos ir JAV santykių tai nepakeis

Th. May ketvirtadienį dar kartą sukritikavo JAV prezidentą dėl jo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalytų antimusulmoniškų vaizdo įrašų, tačiau sakė, kad šis incidentas Britanijos ir JAV santykių nepakeis.

„Aiškiai sakau, kad pasidalijęs „Britain First“ (įrašais prezidentas) pasielgė neteisingai“, – sakė Jordanijoje viešinti premjerė. Tačiau, pasak jos, Londono ryšiai su Vašingtonu tebėra „tvirti“.

„Nebijome pasakyti, kad, mūsų nuomone, JAV pasielgė neteisingai“, – sakė Th. May, ketvirtadienį paklausta apie D. Trumpo reakciją į jos kritiką.

Britanijos premjerė užsiminė, kad valstybinis D. Trumpo vizitas į Britaniją įvyks, nepaisant įstatymų leidėjų raginimų po šio incidento jį atšaukti.

„Kvietimas buvo priimtas, bet kol kas nenumatyta jo data, – sakė Th. May. – Mūsų šalys turi ilgalaikius ir ypatingus santykius...tai abiejų šalių nacionalinis interesas.“

Daugiausiai kritikos premjerė pažėrė antimusulmoniškai grupei „Britain First“, kuri, anot Th. May, „siekia skaldyti bendruomenes ir jose skleisti įtarumą“.

„Manau, kad visi turime rimtai vertinti kraštutinių dešinių grupių keliamą pavojų...JK mes į tai žiūrime labai rimtai“, – sakė premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

wau

wau portretas
Jei eini į aukštą postą, turi būti pasiruošęs gauti žiaurios viešos kritikos, turi būt pasiruošęs "gauti per galvą"-todėl nėra ko pykti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių