Quantcast

Albanai balsuoja galvodami apie stojimo į ES derybas

  • Teksto dydis:

Albanai sekmadienį balsuoja parlamento rinkimuose, po kurių socialistų premjeras Edi Rama (Edis Rama) tikisi sustiprinti savo pozicijas ir vesti šalį į derybas dėl narystės Europos Sąjungoje.

52 metų E.Rama žada per antrą savo kadenciją užbaigti dideles korupcija garsėjančios Albanijos teismų sistemos reformas, kurių reikalavo Briuselis.

„Viena aišku: vėžio, kuris Albaniją laikė įkaite, gydymas jau prasidėjo“, – šią savaitę per vieną kampanijos mitingą sakė premjeras.

Nuomonių apklausos rodo, kad socialistai šiek tiek lenkia savo varžovus iš centro dešinės Demokratų partijos, kurios lyderis Lulzimas Basha (Lulzimas Baša) labai žavisi JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

43 metų L.Basha kaltino E.Ramą ryšiais su organizuotu nusikalstamumu ir šalies pavertimu „vaistine“, turėdamas omenyje pelningą, bet neteisėtą prekybą kanapėmis. Premjeras šiuos kaltinimus atmeta.

Dar prieš mėnesį demokratai grasino boikotuoti rinkimus dėl nuogąstavimų, kad balsavimas nebus teisingas, bet paskui sudarė susitarimą, pagal kurį gauna svarbių ministrų postų.

L.Basha žada sukurti „Naują Respubliką“ su „programa, sutelkta į ekonomiką ir piliečių ateitį, mokesčių mažinimą, stažuotes jaunimui, subsidijas ūkininkams“, aiškino jis naujienų agentūrai AFP.

Albanija, kurioje gyvena 2,9 mln. žmonių, kandidate į ES tapo 2014 metais ir E.Rama nori iki šių metų pabaigos pradėti derybas, bet kelias prieš akis dar ilgas.

Naujausioje, lapkričio mėnesį paskelbtoje ataskaitoje dėl šios šalies Europos Komisija nurodė, kad teismų sistema lieka „lėta ir neefektyvi“, temdoma korupcijos.

Dviejų pagrindinių partijų „didžioji koalicija“ sudarytų sąlygas joms nušalinti išrinktojo prezidento Iliro Metos, nuo kurio 10 metų priklausydavo jėgų pasiskirstymas Albanijos politikoje, „Socialistų judėjimą už integraciją“.

Rinkimų apylinkės dirbs nuo 5 val. Grinvičo (8 val. Lietuvos) laiku iki 17 val. Grinvičo (20 val. Lietuvos) laiku. Rinkimus stebi 3 tūkst. stebėtojų, tarp jų – daugiau kaip 300 užsieniečių.


Šiame straipsnyje: albanijaparlamento rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tu tik ir betrūko kas sekantis gal somalis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių