Quantcast

500 eurų banknoto dienos suskaičiuotos?

  • Teksto dydis:

Europos centrinis bankas (ECB) trečiadienį spręs dėl 500 eurų banknoto, kuris daugeliui siejasi su pinigų plovimu, juodąja rinka ir teroristų finansavimu, likimo.

Tačiau galimas šio nominalo kupiūrų panaikinimas kelia nepasitenkinimą kai kuriose šalyse, tarp jų Vokietijoje.

Violetinės spalvos pinigų, kurie yra didžiausio nominalo banknotai Europos Sąjungos vieningosios valiutos erdvėje ir yra fiziškai didesni negu kitos penkios eurų kupiūros, ateitis bus svarstoma per ECB valdybos posėdį, vienas banko atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Jeigu nebus kokių nors staigmenų, valdyba tikriausiai nubalsuos už 500 eurų kupiūrų leidybos pabaigą, nes manoma, kad tuos banknotus yra pamėgę nusikaltėliai, naudojantys juos didelėms pinigų sumoms gabenti, nesukeliant įtarimo institucijoms.

„Tokie banknotai yra pageidautinas mokėjimų mechanizmas vykdantiems neteisėtą veiklą, suteikiantis anonimiškumą ir nepaliekantis įrašų apie atliktus veiksmus; jie taip pat gali būti lengvai transportuojami ir perkeliami“, – sakoma neseniai parengtoje Harvardo universiteto studijoje.

Dėl savo dydžio ir lengvo transportavimo 500 eurų banknotai įgijo didžiulę paklausą šešėlinių finansų pasaulyje, todėl juos galima iškeisti į didesnę sumą negu nominali kupiūrų vertė. Šešėliniame pasaulyje šie banknotai vadinami binladenais – pagal velionį džihadistų tinklo „al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną, sakoma studijoje.

Prancūzija reikalauja atšaukti tuos banknotus ir palaipsniui pašalinti juos iš apyvartos, intensyvindama kovą su terorizmu po virtinės kruvinų išpuolių Paryžiuje praeitais metais.

Europos Komisija vasarį nurodė „tirsianti poreikį įvesti atitinkamus suvaržymus atsiskaitymui grynaisiais pinigais, viršijančiais tam tikras sumas, taip pat kartu su Europos centriniu banku svarstysianti atitinkamas priemones, susijusias su didelio nominalo banknotais, ypač 500 eurų banknotu“.

Kaip rodo ECB statistika, 500 eurų banknotai sudaro tik 3 proc. apyvartoje esančių eurų banknotų, bet net 28 proc. jų bendros vertės.

Kita vertus, šių banknotų panaikinimui ypač priešinamasi Vokietijoje, kur daugelis žmonių iki šiol yra linkę atsiskaitinėti grynaisiais pinigais.

Kai buvo kuriamas euras, būtent Vokietija pasisakė už 500 eurų banknoto įvedimą, nes jis daugmaž atitiko 1 000 Vokietijos markių banknoto vertę.

Panaikinimo priešininkai nerimauja, kad tai būtų pirmasis žingsnis į atsiskaitymų grynaisiais pinigais visišką atsisakymą ir perėjimą prie elektroninių mokėjimo sistemų, kurias galėtų visiškai kontroliuoti vyriausybė.

Kai kurie ekspertai sakė, kad atsisakyti 500 eurų banknotų nebūtų itin veiksmingas žingsnis kovoje su nusikalstamumu.

„Organizuotas nusikalstamumas nėra kvailas. Daugiausiai pinigų išplaunama nenaudojant grynųjų, per fiktyvias įmones“, – neseniai Vokietijos žiniasklaidai sakė šešėlinės ekonomikos ekspertas Friedrichas Schneideris (Frydrichas Šneideris), dirbantis Linco universitete Austrijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių