Quantcast

Kitąmet Katalonija organizuos referendumą dėl nepriklausomybės

  • Teksto dydis:

Ispanijos šiaurės rytuose esančios Katalonijos vadovas trečiadienį pareiškė, kad 2017 metų rugsėjį organizuos referendumą dėl regiono nepriklausomybės.

Šis žingsnis neabejotinai supykdys Madridą, ieškantį išeities iš užsitęsusios politinės krizės.

Už atsiskyrimą nuo Ispanijos pasisakančios Katalonijos partijos, iškovojusios tvirtą daugumą pernai vykusiuose regiono rinkimuose, patvirtino planą, pagal kurį regionas 2017 metais turėtų tapti nepriklausomas. Tačiau ideologiniai skirtumai stabdo šio plano įgyvendinimą.

„Iki galo sieksime susitarimo (su centrine vyriausybe), be paliovos dirbsime, kad galėtume surengti referendumą pagal susitarimą su valstybe“, – Katalonijos įstatymų leidėjams sakė regiono vadovas Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas).

„Tačiau jei iki mūsų kadencijos galo nebus teigiamo atsakymo, būsime pasirengę sušaukti referendumą ateinančių metų rugsėjo mėnesio antroje pusėje“, – pažymėjo jis.

C. Puigdemont’as į įstatymų leidėjus kreipėsi prieš ketvirtadienį numatytą balsavimą dėl pasitikėjimo jo vyriausybe.

Regiono lyderis buvo priverstas sušaukti šį balsavimą, nes birželį subyrėjo jo valdančioji nepriklausomybės šalininkų koalicija, kai labiausiai radikali koalicijos partnerė – separatistinė kraštutinių kairiųjų „Liaudies vienybės kandidatūra“ (Candidatura d'Unitat Popular, CUP) – atsisakė paremti 2016-ųjų vyriausybės biudžetą.

Vėliau CUP pareiškė, kad yra pasirengusi grįžti į koaliciją ir balsuos už C. Puigdemont’ą, tačiau su sąlyga, kad ateinančiais metais regione bus surengtas referendumas, panašus į 2014 metais Škotijoje vykusį plebiscitą dėl nepriklausomybės.

Dėl šios priežasties C. Puigdemont’o pareiškimas nebuvo netikėtas. Laukta, kad jis savo trečiadienio kreipimesi į įstatymų leidėjus paskelbs apie būsimą plebiscitą ir išdėstys planus dėl regiono atsiskyrimo nuo Ispanijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių