Quantcast

R.Šadžius pasirašys pakeitimus su tabako gamintojais

 

Vyriausybė posėdyje trečiadienį suteikė įgaliojimus finansų ministrui Rimantui Šadžiui pasirašyti sutarties pakeitimus su tabako gamintoja „Philip Morris International“.

 

Pasirašius Europos Sąjungos ir bendrovės „Philip Morris International“ bendradarbiavimo sutarties modifikavimo sutartį, Lietuva galės gauti išmokas, mokamas už sulaikytas kontrabandines kompanijos cigaretes.

„Buvo klausta, kokios gi būtų sumos už sulaikytus “Philip Morris„ gaminius. 2009 metais buvo priskaičiuota 357 tūkst. litų, 2010-aisiais - 434 tūkst. litų, 2011 metais - 141 tūkst. litų ir 2012 metais - 193,3 tūkst. litų. Dalį tos sumos mes gausime. Dėl 2013 metų galimybės pasakyti, kiek, nėra, tačiau galima daryti prielaidą, kad suma bus panaši į ankstesnių metų sumas“, - Vyriausybės posėdyje teigė finansų viceministras Edmundas Žilevičius.

Finansų ministerijos vertinimu, dabar Lietuva iš esmės negali pretenduoti į išmokas už sulaikytas „Philip Morris International“ cigaretes, todėl modifikavimo sutarties pasirašymas būtų labai naudingas Lietuvai. Šią sutartį turėtų pasirašyti visos ES valstybės narės

„Pagal dabar galiojančią sutartį su “Philip Morris„, Lietuva praktiškai negali pretenduoti į išmokas už sulaikytas “Philip Morris„ cigaretes ir dėl to šios sutarties pakeitimu bus galima gauti 100 proc. išmokų kontrabandos nesumokėtų mokesčių sumos, ko nebuvo galima iki šiol padaryti. Pakeitimai įsigaliotų atbuline data - nuo 2012 metų liepos 1 dienos. Pasirašę šią sutartį, mes dalį mokesčių galėtume gauti į šių metų biudžetą“, - teigė finansų viceministras E.Žilevičius.

Šiuo metu galiojančioje pagrindinėje sutartyje su „Philip Morris International“, kurią Lietuva pasirašė 2005 metais, numatyta, kad šalis už sulaikytas ne jos rinkai skirtas originalias bendrovės cigaretes gali gauti „Philip Morris“ pinigines išmokas, jei nelegalios produkcijos dalis rinkoje neviršija sutartyje nustatytos ribos. Modifikavimo sutartis numato šį apribojimą panaikinti - tai reiškia, kad išmokos būtų mokamos, nesiejant su nelegalios produkcijos dalimi rinkoje.

Į Lietuvą kontrabanda gabenamų cigarečių dalis šiuo metu smarkiai viršija nurodytus dydžius, todėl šalis negauna piniginių išmokų.

Be to, kitas sutarties pakeitimas susijęs su sulaikomų cigarečių kiekio ribos padidinimu - sulaikius daugiau kaip 450 mln. „Philip Morris“ cigarečių per metus, išmokų suma bus didinama 400 proc. Dabar ši riba yra 90 mln. cigarečių.

Europos Komisija akcentuoja, kad poreikis nustatyti didesnę sulaikomų cigarečių vienetų ribą, nuo kurios pretenduojama į didesnes išmokas, atsirado dėl naujoms ES narėms numatomos galimybės gauti išmokas už sulaikytas cigaretes bei dėl vėliau pasirašytose analogiškose sutartyse su „Japan Tobacco International“ bei „British American Tobacco“ nustatytų didesnių ribų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių