Quantcast

Populiariausia kontrabandinė prekė – cigaretės iš Baltarusijos

Sulaikytų kontrabandinių cigarečių pernai padaugėjo dešimtadaliu. Anot Valstybės sienos apsaugos tarnybos, pasieniečiai pernai sulaikė 2,5 mln. cigarečių pakelių ir daugiausiai jų plūsta iš Baltarusijos.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojo Antano Montvydo, šiuo metu daugiausiai kontrabanda vežamos cigaretės iš Baltarusijos Gardino gamyklos. Jo pateiktais duomenimis, 2010 m. buvo sulaikyta 39,9 proc. rūkalų, 2011 m. – 67 proc., o 2012 m. – net 80 proc.

Anksčiau dideli kiekiai kontrabandinių cigarečių buvo atvežami ir iš kitų vietų – Rusijos, Kaliningrado, tačiau kontrabandininkus pavyko pažaboti.

„Prie sienos su Rusija, ėmusis įvairiausių priemonių ir įdiegus naujausias sienos kontrolės sistemas, kontrabandos gabenimą pavyko pristabdyti. 2010 m. iš ten buvo atgabenta 48 proc. cigarečių, o 2012 m. – jau tik 11 proc.“, – sako A. Montvydas.

Panaši, sugriežtinta sienos kontrolės sistema buvo numatyta ir prie Baltarusijos sienos, bet kol kas visiškai jos įdiegti nepavyko – ji veikia tik 25 km ruože. Tuo metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos saugoma Baltarusijos siena tęsiasi 678 km.

„Tokią sistemą planuojama įdiegti dar dviejuose pažeidžiamiausiuose [Baltarusijos sienos] ruožuose, bet dėl lėšų stokos tai galėsime padaryti kitais metais ar vėliau, kai bus skirtas papildomas finansavimas“, – teigia A. Montvydas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas taip pat pažymėjo, jog už kontrabandos problemų sprendimą atsakingas Muitinės departamentas, jungiantis visas institucijas, kurios planuoja skirtingas priemones kovai su kontrabanda.

„Bendromis jėgomis (stiprindami kriminalinės žvalgybos darbą, technines priemones, darbą su pasienio gyventojais) stengsimės tą procesą kontroliuoti ir, kiek galima, mažinti“, – sako A. Montvydas.


Šiame straipsnyje: cigaretėskontrabandapasienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

na taip

na taip portretas
juk Lukashenko ir Grybashenko draugai ir partneriai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių