Quantcast

Paslaugus kvailys – pavojingesnis už priešą

Lietuvos gynimo taryba pirmadienį nusprendė į karą su „Islamo valstybės“ (IS) teroristais siųsti Lietuvos specialiąsias pajėgas. Sprendimas pagrįstas ir politiškai svarbus. Tai Vilniaus signalas sąjungininkams, kad Lietuva yra ne tik išlaikytinė ir vartotoja, bet ir labai rimtai žiūrinti į savo įsipareigojimus NATO.

Laikas tokiam sprendimui taip pat tinkamas. Po serijos teroro atakų Ispanijoje nežengusi tokio žingsnio, o tik apie Rusijos grėsmę nuolat kalbanti Lietuva sąjungininkams būtų atrodžiusi keistai. Ypač Prancūzijai, Ispanijai ir Italijai.

Nebūtų reikalo išvis apie tai kalbėti, jei ne viena keista reakcija. Tą patį vakarą TV3 žinių laidos rengėjai žiūrovams pateikė štai tokį „Dienos klausimą“: „Ar Lietuva turėtų siųsti karius į Iraką kovai su IS teroristais?“ Žiūrovai galėjo rinktis iš dviejų atsakymų: a) „Taip, tai – viso pasaulio rūpestis“; b) „Ne, nes Lietuvai pavojus negresia“.

Paslaugus kvailys – pavojingesnis už priešą. Tokia apklausa lieja vandenį ant IS teroristų ir Kremliaus propagandos malūno. Ar tai reiškia, kad žurnalistai neturi teisės abejoti Valstybės gynimo tarybos sprendimu? Tikrai ne. Žurnalistai turi viskuo abejoti.

Tačiau tokia apklausa nėra žurnalistika, o tik pigus ir priešiškas nacionaliniams Lietuvos interesams manipuliavimas visuomenės nuomone. O tai, žinant Lietuvos geopolitinę padėtį ir mūsų gynybos priklausymą nuo NATO sąjungininkų, prilygsta nusikaltimui.

Lietuvą jau kuris laikas saugo ir Vokietijos Bundesvero karių batalionas. Jame taip pat tarnauja olandų, Liuksemburgo ir čekų kariai. Savo dalinius Lietuvoje laiko ir JAV armija. Neturinčioje karo aviacijos Lietuvoje oro policijos funkcijas atlieka portugalų, ispanų, prancūzų ir kitų šalių karo lakūnai.

Ar mes norėtumėte, kad Vokietijos didžiausia televizija pateiktų tokį dienos klausimą vokiečiams: „Ar verta siųsti vokiečių vaikinus mirti už Lietuvą?“ Galimi atsakymai: a) „Taip, nes yra toks NATO 5 straipsnis“; b) „Ne, nes Vokietijai Rusija tiesioginės grėsmės nekelia“.

O jei tokios apklausos dar pasirodytų Liuksemburge, Nyderlanduose, Prancūzijoje ir Amerikoje? Tos pačios TV3 žinios „gvoltu“ šauktų. Tai kodėl elgiamės taip, kaip nenorėtume, kad elgtųsi su mumis?

Iš kur ateina tas įsitikinimas, kad mes, lietuviai, amžinai esame auka, kurią visi turi ginti, bet niekada nesame lygus partneris?

Jūs, vokiečiai, ispanai, italai ir prancūzai, mus privalot ginti bet kokia kaina, o mes jums špygą už tai taukuotą! Iš kur ateina tas įsitikinimas, kad mes, lietuviai, amžinai esame auka, kurią visi turi ginti, bet niekada nesame lygus partneris?

NATO 5 straipsnis galioja visoms bloko narėms. Visos valstybės narės įsipareigojo ginti viena kitą, o ne būti tik gynybos vartotojos. Ar maža dar to, kad Lietuva realiai dar niekada nevykdė įsipareigojimo skirti 2 proc. BVP gynybai?

Tačiau gal iš tiesų Lietuva, siųsdama legendinius „Aitvaro“ karius kovai su teroristais padidina išpuolių pavojų Lietuvos žmonėms? Gal, gudriai išsisukdami nuo įsipareigojimų NATO, pavojaus išvengtume?

Pirmiausia tokia pozicija yra nedora, šlykšti. Bet dar svarbiau yra tai, kad IS teroristai gerų darbų jiems neužskaito.

2004-ųjų kovo 11-ąją teroristų bombos rytinio piko metu perpildytuose traukiniuose Madride ir šalia jo susprogdino 173 žmones. Dar per 600 buvo sužeista.

Persigandusi ir pasidavusi silpnavalių spaudimui Ispanijos vyriausybė įvykdė teroristų ultimatumą ir išvedė karius iš Irako. Ar tai apsaugojo ispanus nuo praėjusio savaitgalio išpuolių Barselonoje ir Kambrilse, kai buvo sutraiškyta 15 žmonių? O dar daugiau aukų išvengta tik todėl, kad teroristai, ruošdami 120 bombų, patys susisprogdino.

Kažkoks išprotėjęs imamas Pirėnų kalnų papėdėje esančiame Ripolyje ilgai rengė teroristų kuopelę žudyti ispanus, visai nepaisydamas to, kad Ispanijos valdžia buvo tokia gera teroristams.

Bailys dažniausiai moka du kartus – ilga stingdančia baime ir savo gyvybe. Laimi tie, kurie priima iššūkį ir nesislepia už draugo pečių. Juo labiau nešaudo iš už sąjungininkų pečių jiems į nugarą, kaip tai padarė didžiausios Lietuvos televizijos žinių apklausa. Nesuteikime progų džiūgauti nei IS teroristų, nei Kremliaus propagandai.


Šiame straipsnyje: NATOterorizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dar kam val'katėlė įdomi?..

o man pasirodė

o man pasirodė portretas
kad straipsnio pavadinimas - tai taiklus paties straipsnio autoriaus apibūdinimas. nes visi šio autoriaus straipsniai švelniai tariant - neprotingi.

O iš tikrųjų, laimi tie,

O iš tikrųjų, laimi tie, portretas
kurie yra Žmonės su Galva.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    4
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    1
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
Daugiau straipsnių