Quantcast

Optimistiškesnės gaidos Europos atžvilgiu

Šįkart užsienio spaudos apžvalgoje – ką Emmanuelio Macrono sėkmė ne tik pirmajame, bet ir antrajame Prancūzijos prezidento rinkimų ture byloja apie Prancūziją, o gal kartu ir apie visą Europą. Per pokalbį su Vokietijos radiju „Deutschlandfunk“ politologė Claire Demesmay įspėjo dėl E. Macrono sėkmės pernelyg nedžiūgauti. Ne dėl to, kad tai kuriuo nors atžvilgiu netinkamas politikas, bet dėl to, kad Prancūzija turi tiek problemų, jog joms išspręsti reikės daug laiko.

„Taip greitai šalis nepasikeis“, – sakė ji. Taip, E. Macronas įkūnija jaunatvišką, savimi pasitikinčią Prancūziją, bet vis dėlto šalyje – daug tokių regionų, kuriuose atsiskleidžia visiškai kitoks „Prancūzijos veidas“.

„Juose žmonės būgštauja dėl modernybės, būgštauja dėl globalizacijos, baiminasi dėl ateities. Juos slegia pojūtis, kad jie neturi perspektyvų.

Jie mažiau išsilavinę ir užtat mažiau sėkmingi, tuo tarpu E. Macrono šalininkai geriau uždirbantys ir geriau išmokyti.

Abi šias visuomenės dalis suvienyti ir bus E. Macronui didžiulė užduotis, kurią įveikti truks ilgai ir pareikalaus daug komunikacijos. Mes turime į šiuos žmones įsiklausyti“, – kalbėjo politologė C. Demesmay Vokietijos radijui.

Kitokį kontrastą ne tik Prancūzijoje, bet ir visoje Europoje bei pasaulyje išskleidė žymi dienraščio „Washington Post“ apžvalgininkė Anne Applebaum. Anot jos, „kontrastas negalėtų būti didesnis“.

Theresa May, Britanijos ministrė pirmininkė, vadovauja parlamentui, kuris nei pakartas, nei paleistas, ir susiskaldžiusiai tautai. Donaldas Trumpas, Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas, valdo šalia Kongreso, kuris tarsi per daug suparalyžiuotas, kad leistų įstatymus.

Abiejose šalyse kraštutinės kairės ir kraštutinės dešinės sąjūdžiai turi daugiau šalininkų nei bet kada anksčiau, politiniai debatai pikti, neapykantos pilni ir smurtingi. JAV šūviai kliudė tiek kairės, tiek dešinės parlamentarus, o Britanijoje pernai vienas buvo nužudytas.

Tuo tarpu E. Macronas, naujasis Prancūzijos prezidentas, pasiekė neįtikėtiną dalyką: jo naujutėlaitė centristinė partija „Respublika, pirmyn“ Prancūzijos respublikos parlamente laimėjo plačią, precedento neturinčią daugumą.

Angela Merkel, Vokietijos kanclerė, rugsėjį tikriausiai bus perrinkta trečiai kadencijai rinkėjų, kurie vis dar aiškią pirmenybę teikia centristinėms partijoms. Net ir Italijoje, kur paskutiniuoju metu garsiau kalbėta apie populistų įsisiūbavimą, rinkėjai tokią partiją dideliais skaičiais atmetė vietos rinkimuose.

Taigi, ar atsimenate „Senąją Europą“? Juk dar ne taip seniai buvo sakoma, kad ji leisgyvė, beveik miršta ir jau niekam neįdomi. Tai „lavonas“, prie kurio britų „brexitininkai“ nenorėjo būti prirakinti.

„Dabar staiga viskas kitaip. Europa nūnai atrodo stabilesnė, viltingesnė ir, svarbiausia, labiau sutarianti. Joje kalbama apie reformas, pertvarką, bet ne revoliuciją. Ekonomika po truputį auga, o prognozuojami kraštutinės dešinės proveržiai taip ir netapo tikrove“, – rašė dienraštyje „Washington Post“  Anne Applebaum.

Tačiau dabar bent akimirkai dar sugrįžkime prie Prancūzijos, kur, bent kai kurių kaimyninės Vokietijos laikraščių požiūriu, ne viskas taip aišku. Štai Pietų Vokietijos nacionalinis dienraštis „Süddeutsche“ priminė, kad „rinkimų sistema iškreipia realybę. Tik mažuma visų rinkėjų pasisakė už E. Macrono partiją. Mandatas reformoms, tuo labiau esminei transformacijai, yra silpnas“. 

Pasak pietvakarių Vokietijos regioninio laikraščio „Badisches Tagblatt“, „gavęs absoliučią daugumą parlamente ir žalią šviesą savo socialiai liberalioms reformoms, E. Macronas dabar turės jas ir įgyvendinti – ir tai greitai“.

„Darbo rinkos reformavimas toks pat būtinai reikalingas kaip ir pensijų sistemos struktūrinė pertvarka. Ir čia iš karto paaiškės, kiek piliečiai iš tikrųjų pasirengę kaitai. Juk sumažinimai ir karpymai bus skausmingi“, – rašė Baden Badeno laikraštis.

Dienraščio „Neue Osnabrücker“ nuomone, „neabejotina tai, kad balsas už E. Macroną – tai balsas ir už Europą. Klestinti Prancūzija ūkiškai ir socialiai stiprioje Europoje – prie šio tikslo jaunasis Prancūzijos prezidentas dideliu žingsniu priartėjo.

Kaip valstybės galva jis jau ir taip turi daug galios. Bet dabar užsitikrinęs stiprų užnugarį Nacionalinėje Asamblėjoje jis nesutiks ir parlamentinių kliūčių savo didiesiems projektams realizuoti – tai darbo rinkos padarymas lankstesne, seniai pribrendusi pensijų sistemos reforma ir tolesnė Europos Sąjungos plėtotė.

„Bijoti E. Macronui reikės nebent protestų gatvėse“, – įspėjo Osnabriuko laikraštis.

O Manheimo dienraštis pabrėžė, kad „E. Macrono lemiama sėkmė kyla iš visų kitų partijų pralaimėjimo. Mažo rinkėjų aktyvumo akivaizdoje, jos nesugebėjo mobilizuoti balsuotojų ir dabar turi vėl atgauti jų pasitikėjimą“.

„Tačiau gyvybingos opozicijos labai reikia. Šalis per daug susiskaldžiusi, kad ją valdytų viena partija – Prancūzija staiga nebus apgyvendinta vien „makronistų“, – rašė regioninis dienraštis „Mannheimer Morgen“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Optimistiškesnės gaidos Europos atžvilgiu ir amžiną atilsį Putino Rusijai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    7
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
  • Kultūra keičia kryptį
    Kultūra keičia kryptį

    Norom nenorom nauja istorijos tėkmė brėžia naujas, tik tam metui būdingas kultūros kryptis. Taip randasi nauji terminai, nauji herojai, naujos vertybės. ...

  • Verslas mokyklos suole
    Verslas mokyklos suole

    Siekdama skatinti verslumo ugdymą nuo pat mokyklos suolo, Inovacijų agentūra, bendradarbiaudama su anterprenerystės ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, kviečia šalies mokyklas prisijungti prie praktinio verslumo ugdymo pr...

Daugiau straipsnių