Quantcast

Kodėl S. Skvernelio pareiškimas netapo sensacija?

Savaitė prasidėjo ne tik Vyriausybės šimtadieniu, bet ir tai progai skirtu premjero Sauliaus Skvernelio pareiškimu, kad jo Vyriausybė jau netrukus gali tapti mažumos Vyriausybe, o gal net yra tokia tapusi.

Bet kurioje demokratinėje šalyje toks Ministro Pirmininko pareiškimas prilygtų ne pačios mažiausios bombos sprogimui. Šį sprogimą neišvengiamai lydėtų akcijų kursų smukimas, dalies investuotojų pasitraukimas ir kiti negeri dalykai.

Mažumos Vyriausybė niekada niekur nežada nieko gero. Mažumos ministrų kabinetas – nestabilumo valstybėje rodiklis. O faktas, kad Vyriausybė netenka daugumos Seime palaikymo jau po šimto darbo dienų, išvis Lietuvoje beprecedentis, jei tik atmesime vos kelias dienas gyvavusį Alberto Šimėno kabinetą. Nes kas tada bus po metų, dviejų, jei jau po kelių mėnesių šitaip?

Bet akcijų birža nė nekrustelėjo. Investuotojai į premjero žodžius taip pat jokio dėmesio nekreipė. Net ir žiniasklaida, kurią šio Seimo kai kurie nariai kaltino blogų žinių skleidimu ir žadėjo įstatymu įvesti gerų bei blogų žinių proporciją, reagavo atsainiai. Tik kelių televizijų žinios pirmadienio vakarą Skvernelio žodžiams bandė įpūsti bent kažkokios prasmės.

Kodėl sensacingas Ministro Pirmininko pareiškimas netapo sensacija? Ir kodėl antras pagal svarbą Lietuvos politikas tokį pareiškimą paskelbė be jokių konsultacijų tiek su savo frakcija Seime, tiek su koalicijos partneriais socialdemokratais? Ką jau kalbėti apie opozicines partijas, kurių bent jau tylų pritarimą ministrų kabineto veiklai taip pat derėtų užsitikrinti prieš paskelbiant tokią sensaciją.

Atsakymas į šiuos klausimus yra paprastesnis nei dukart du. Lietuvoje jau taip visi yra pripratę prie neatsakingo politikų kalbėjimo ir tokio pat veikimo, kad priima tai kaip neišvengiamą duotybę. Štai kodėl niekas iš esmės ir nesureagavo į premjero Skvernelio žodžius apie mažumos Vyriausybę. 

Maža ką tie politikai prišneka.

Lietuvoje jau taip visi yra pripratę prie neatsakingo politikų kalbėjimo ir tokio pat veikimo, kad priima tai kaip neišvengiamą duotybę.

Ir iš tiesų jau antradienį paaiškėjo, kad premjero kalbos apie mažumos Vyriausybę buvo šiaip sau, dėl viso pikto, o gal tik koalicijos partneriams socialdemokratams pagąsdinti. Vakar premjeras jau kalbėjo, kad jo jausmas, jog jis nedirba mažumos Vyriausybės sąlygomis, jau sustiprėjo.

Bet jausmai, kaip visi puikiai žinome, yra labai permainingas dalykas. Kaip ir Lietuvos orai – iš ryto saulė šviečia, po pietų jau, žiūrėk, lyja. Taip ir su Ministro Pirmininko jausmais. Vakar Skvernelio jausmas sustiprėjo, šiandien jis gali išsisklaidyti kaip dūmas.

Yra ir dar viena priežastis, kodėl niekas nereagavo į sensacingą premjero pareiškimą. Toks jausmas, kad visi jau seniai apsiprato su mintimi, kad ministrai, įskaitant ir premjerą, patys sau yra mažuma nuo pat šios Vyriausybės sudarymo momento.

Dauguma šios Vyriausbės ministrų neturi nieko bendro su valdančiąja dauguma – tiek su socialdemokratais, tiek ir su valstiečiais. Kai kurie ministrai yra tik Prezidentės ministrai. Kai kurie ministrai dar turi kažką bendro su valstiečių vadu Karbauskiu, kai kurie – su juo ir Skverneliu, bet dauguma ministrų nieko bendro neturi su valdančiosiomis partijomis.

Mažumos ir politinio vienišumo jausmą premjerui dar labiau sustiprina tai, kad didžiausia – Seimo valstiečių frakcija nėra premjero Skvernelio bendražygiai. Vienas kitas – taip, bet dauguma valstiečių – tik Skvernelio pakeleiviai.

Ne kartą jau taip nutiko, o ateityje nutiks dar dažniau, kad premjerui, siekiančiam bent valdininkiško lygio reformų, papildomų balsų opozicijoje reikės ieškoti ne tik dėl ienas į kitą pusę sukančių socialdemokratų, bet ir dėl nemažos dalies valstiečių oportunizmo.

Faktą, kad visi ramiai priėmė Skvernelio faktą, jog mažumos Vyriausybė ne tai bus, ne tai jau yra, galima papildyti. Lietuvos politika dabar yra tokiame dugne, kad Vyriausybė neturi ne tik ją realiai palaikančios daugumos, bet ir realiai ją kritikuojančios opozicijos. 

Kai šalyje išsitrina ribos tarp parlamento daugumos ir opozicijos, demokratija ima karščiuoti. Toks jausmas, kad demokratija Lietuvoje netrukus pati taps, o gal jau yra tapusi mažuma.


Šiame straipsnyje: VyriausybėSaulius Skvernelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
ACH, Val-katėl, ar čia ne apie save: "Lietuvoje jau taip visi yra pripratę prie neatsakingo politikų kalbėjimo ir tokio pat veikimo, kad priima tai kaip neišvengiamą duotybę" - tokiems vargo 'apžvalgininkams' tai DAR labiau tinka.

NESUPRANTU

NESUPRANTU portretas
ko nervinates- juk zinot kur gyvenate-signatare Rimvydai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    7
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    1
  • Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje
    Jūros liga Trijų jūrų iniciatyvoje

    Geležinės uždangos jau seniai nebėra. Tačiau jos šešėlis dar juntamas. Kelių, geležinkelių, oro, energetikos ir kitokios jungtys yra prastesnės toje Europos pusėje, kuri patyrė komunistinį valdymą. Ypač prasta situacija dėl &Scaro...

  • Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame
    Nevertiname, ką turime, prarandame – verkiame

    Manau, kad kiekvienas žmogus tai galėtų pritaikyti sau, prisimindamas anapilin iškeliavusius artimus žmones ir nepanaudotą laiką bendravimui su širdžiai mielais. Bet šiandien ne apie tai. ...

    2
  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    8
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
Daugiau straipsnių