Quantcast

Kita stotelė – Baltarusija?

1999-ųjų rugpjūtį Borisas Jelcinas (1931–2007), paskiria Jį ministru pirmininku. Vos po kelių savaičių Maskvą, Buinakską ir Volgodonską sukrėtė teroro aktų virtinė – keturiuose daugiabučiuose įvyko sprogimai, pražudę beveik 300 žmonių.

Valdžia iš karto paskelbė, jog šiuose išpuoliuose įžvelgiamas "čečėnų pėdsakas", tačiau po kelių dienų vieno Riazanės miesto namo rūsyje užklumpami nepažįstami žmonės, kraunantys maišus su heksogenu. Šie vyrai – ne čečėnai, jie – iš FSB.

Oligarchui Vladimirui Gusinskiui (1952) priklausęs NTV kanalas transliuoja debatų laidą "Nepriklausomas tyrimas", kurioje dalyvaujantys FSB pareigūnai vieni kitus netiesiogiai apkaltina sąmokslu. Nepaisant to, Jis nusprendžia išnaudoti dar rusenančią žmonių neapykantą čečėnams. Pradedamas antrasis Čečėnijos karas.

Tiriantieji, kas slypi už daugiabučių sprogdinimų, susiduria su kliūtimis. Kai kurie jų – nužudomi (žurnalistas Jurijus Ščekočikinas (1950–2003) ir politikas Sergejus Juščenkovas (1950–2003). Įpareigotas "Šeimos", Borisas Berezovskis (1946–2013) sukuria Jam naują partiją "Vienybė" (vėliau pervadintą "Vieningąja Rusija"). Tuo pat metu Romano Abramovičiaus (1966) naftos kompanija "Sibneft" užtikrina Jam finansinę paramą.

1999-ųjų žiemą vykusiuose parlamento rinkimuose "Vienybė" pelnė daugiau nei 23 proc. balsų, tapdama antrąja didžiausia Dūmos jėga po Genadijaus Ziuganovo (1944) komunistų. Paskutiniąją XX a. dieną, B.Jelcinas pasikviečia Jį į savo kabinetą ir paskiria laikinuoju prezidentu (mainais į savo teisinę neliečiamybę ir didelę pensiją).

Norėdamas sužavėti rinkėjus, Jis šoko, dainavo, sportavo, viešino savo apsilankymus pas gydytojus, skraidė kariniu lėktuvu ir leidosi povandeniniu laivu į gelmes, demonstravo religingumą ir kartu su autorių kolektyvu išleido autobiografiją. 2000 m. kovo 26 d. Jis užtikrintai laimėjo prezidento rinkimus, jau pirmojo turo metu gaudamas 53 proc. balsų. Tuo metu Jį iškėlę žmonės vis dar naiviai tikėjo esantys tikrieji situacijos šeimininkai – jie nesuprato, kad Kremliuje gali būti tik vienas caras.

Pirmąja Jo auka tapo V.Gusinskis, kritikavęs karą Čečėnijoje ir rėmęs Jo konkurentus. Šiam oligarchui priklausantis NTV kanalas buvo finansuojamas iš "Gazprom" paskolų. Šių nesumokėjus, 2000 m. birželį oligarchas sulaukia kaltinimų finansinėmis machinacijomis ir yra uždaromas į kalėjimą. Vėliau jam leidžiama palikti šalį su sąlyga, kad didžiąją dalį NTV akcijų jis perleis "Gazprom".

2000 m. rugpjūčio 12 d. du paslaptingi sprogimai į Barenco jūros dugną nugramzdina atominį povandeninį laivą "K-141 Kursk". Jis atsisako pagalbos iš užsienio ir tyli kelias dienas. 118 įgulos narių žūva jūros gelmėse. Žmonės pyksta, o spauda apkaltina Jį panieka žuvusiųjų šeimoms. Tarp kritikų – ir Jį iškėlęs žmogus B.Berezovskis. Kaip ir V.Gusinskis, B.Berezovskis sulaukia kaltinimų dėl turto pasisavinimo ir bėga į Jungtinę Karalystę.

Siekdamas ištobulinti sistemą, Jis sukuria savo oligarchiją, pasikviesdamas buvusius KGB kolegas bei Sankt Peterburgo savivaldybės laikų bičiulius. 2002 m. spalio 23–26 d. šalį vėl sukrečia teroro aktas. Čečėnų ekstremistai užima Maskvoje Dubrovkos teatrą ir paima įkaitais beveik tūkstantį žmonių. Specialiosios pajėgos panaudoja paslaptingas dujas, taip pražudydamos 130 asmenų, tarp jų ir teroristus.

2003 m. susidorojama su dar vienu oligarchu. Politinę grėsmę keliantis naftos magnatas Michailas Chodorkovskis (1963) apkaltinamas vengimu mokėti mokesčius ir atsiduria Sibiro kalėjime, pastarojo kompanija "Jukos" konfiskuojama ir parduodama iš varžytinių Jo draugams.

Tų pačių 2003-iųjų lapkritį Gruzijoje įvyksta Rožių revoliucija – daugybę metų nuo Rusijos priklausoma posovietinė valstybė aiškiai deklaruoja siekius tapti Vakarų pasaulio dalimi.

2004 m. kovo 14 d. Jis pelno 71 proc. rinkėjų balsų ir yra išrenkamas antrajai kadencijai. Tų pačių metų rugsėjo 1 d. čečėnų teroristai užima Beslano miesto mokyklą. Nekompetentingos specialiosios pajėgos vėl vykdo šturmą. Žūsta 334 žmonės (iš jų 186 vaikai).

Kaip ir daugiabučių sprogimų, laivo "Kursk" bei Dubrovkos teatro atvejais, aukų artimieji susiduria su cinišku valdžios atstovų abejingumu, o nepatogius klausimus keliantys asmenys yra persekiojami ir žudomi. Žurnalistė Ana Politkovskaja (1958–2006) – tik viena iš daugelio.

Tų pačių metų žiemą nuo Jo ima gręžtis dar viena kaimyninė valstybė. Ukrainoje vykstančiuose prezidento rinkimuose grumiasi Jo statytinis Viktoras Janukovyčius (1950) ir provakarietiškas Viktoras Juščenka (1954). 2004 m. lapkričio 22 d. rinkimų rezultatai skelbia V.Janukovyčiaus pergalę.

Prabylama apie balsų klastojimą ir jau kitą dieną prasideda V.Juščenką palaikantys protestai. Atsakydamas į tai, Kremlius 2006 m. sausio 1 d. sustabdo dujų tiekimą Ukrainai bei pradeda ukrainietiškų prekių boikotą. Nepaisant dujų embargo ir kitų trukdymų, Ukraina ir Gruzija vis dar deklaruoja siekius tapti ES ir NATO narėmis.

2008 m. Jis formaliai apsikeičia postais su Dmitrijumi Medvedevu (1965), o tų pačių metų vasarą Rusija įsiveržia į Gruziją ir po kelias dienas trukusio karo atplėšia Abchaziją bei Pietų Osetiją.

2011 m. įvyksta Arabų pavasaris, išverčiantis daugelį dešimtmečių valdančius diktatorius. Jis nenori sulaukti Muammaro Gaddafio (1942–2011) likimo, todėl nusprendžia grįžti į prezidento postą. Jo nerimas pagrįstas, protestai neaplenkia ir Rusijos, o 2013–2014 m. žiemą ukrainiečiai dar kartą atsikrato V.Janukovyčiaus. Atsakydamas į tai, Kremlius inspiruoja karą Rytų Ukrainoje bei okupuoja Krymo pusiasalį.

Po to prabėgus penkeriems metams, Jis vis dar valdžioje. Kaip ir kiekvienas diktatorius, per savo viešpatavimo laikotarpį Jis ne tik sukūrė kone tobulą kontrolės sistemą, bet ir pats tapo jos įkaitu. Po daugybės žmogžudysčių ir finansinių nusikaltimų trauktis nėra kur, o norint nuraminti oligarchus ir skurstančią liaudį, būtina pamaitinti juos naujomis, svetimu krauju suteptomis pergalėmis.

Sakoma, kad Jo žvilgsnis krypsta į Baltarusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

miau

miau portretas
Visada zaviuosi jauno zurnalisto straipsniais [juo lab .kad jo "arkliukas"istorinis,fain],,taciau ir cia kaikas isigudrina papletkavoti;o gaila...na,skaitykim ar neskaitykime[kiekvienas raskime" savo"tema ir savo .zurnalista Ir :eurika!!!]

Jonas

Jonas portretas
Putka dirba kaip kiniečių agentas. Sibiras tai Kinijos teritorijos.O signalas duotas atsiimti jas , užimant Krymą.

U-2

U-2 portretas
Nera cia jokiu "stoteliu". Cia seiliu, putu ir mazojo Lionios asaru ir snargliu kokteilis. Po tokio pasiskaitymo visiskai aisku yra tai, kad rasytojo kaimynai turetu buti atsargus. Paliktas be prieziuros ir laisvu nuo rusu puolimo metu jis gali ka nors apkandzioti. P.S. Suprantu, kad kaunadieneje problema su kokybiska propaganda bet vis tiek manau, kad to neturetu daryti ligonis uz raminancius. Negrazu taip...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

  • Baltojo putino drobulė
    Baltojo putino drobulė

    Tikslus Josifo Visarionovičiaus Džiugašvilio (1878–1953) seksualinių partnerių skaičius nėra žinomas. Šiuo metu nustatyta, kad raudonasis caras turėjo bent dvi žmonas, penkis vaikus (tris su žmonomis ir po vieną su meilužėmis) ...

  • Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas
    Patarimai, kaip įmonėms efektyviai valdyti laisvas lėšas

    Manau, didžiajai daliai sėkmingų verslų anksčiau ar vėliau iškyla dilema, ką daryti su laisvomis įmonės lėšomis? Šis klausimas ypač aktualus šiuo metu, kai globali ekonominė situacija nėra aiški. Dėl to kai kuri...

    3
  • Asmeninės Velykos
    Asmeninės Velykos

    Artėjant Velykoms, nori nenori, susimąstai apie vertybes. Ir kokių tik vertybių nesame išbandę. Paturėjome visą haremą patrauklių vertybių – pradedant joga, baigiant pozityvias būsenas skatinančiais kursais. Tačiau dažnai atsitinka t...

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    18
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    3
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
Daugiau straipsnių