Quantcast

Ebolos pamokos

Šalia dabar jau tarptautinės kovos su islamo ekstremistais, Europos ekonominio sąstingio ir krizės Vakarų santykiuose su Rusija dėl Ukrainos, kita didelė užsienio spaudą jaudinanti tema yra Ebolos virusas. Ką daryti, kad ši liga netaptų epidemija ir už Afrikos ribų?

Pirmiausia, ką apie Ebolos epidemiją rašo labiausiai jos niokojamų valstybių, pvz., Siera Leonės spauda? Štai stipriai pažeisto Kenemos miesto prancūzakalbis laikraštis „Critique Echo“ teigia, kad padedama tarptautinės bendrijos, Siera Leonės valdžia kas savaitę išmoka dideles sumas vietos gelbėtojams, kurie – tokia yra prielaida – su šita Ebola kovoja.

„Šalies prezidentas ir jo ministrai, sėdintys Frytaune, gali viltis, jog viskas eina kuo puikiausiai. Vis dėlto tikroji kova su epidemija yra vietos pareigūnų rankose. Jei į padėtį pasižiūrėtume atidžiau, matytume labai daug spragų, kurių kovojant su tokiu žudikišku virusu neturėtų būti“, – rašo Siera Leonės laikraštis.

O anot pietinės Švedijos dienraščio „Skanska Dagbladet“, Švedija į vakarų Afriką dabar siunčia ne tik pinigus, bet ir žmones, kurių išties labai reikia. Vietos medikams beviltiška susidoroti vieniems.

„Laimė nelaimėje, kad vis daugiau šalių suprato, koks didžiulis dabar gelbėtojų poreikis. Užsienio savanorių atsiranda nemažai“, – rašo Malmės Švedijoje dienraštis.

Londono dienraščio „Independent“ nuomone, pagaliau į Ebolos epidemiją reaguojama krizės apimtį atitinkančiu būdu. O vis dėlto reikia daryti daug daugiau.

„Ebola pirmiausia kerta pačioms vargingiausioms pasaulio šalims. Užtat vargu, ar globalioji vaistų pramonė imsis komercinės rizikos plėtoti ir išbandyti naujus gydymo metodus. Čia įšokti turėtų vyriausybės ir mokslo institutai.

Gėda, kad Vakarų valstybės reagavo tik tada, kai užkratas palietė jų pačių piliečius“, – rašo Jungtinės Karalystės sostinės dienraštis.

Panašiai atsiliepė ir Dubajaus anglakalbis dienraštis „Gulf News“. Anot jo, tai, kad Ebola prapliupo Afrikoje, akivaizdžiai pakenkė išsivysčiusiųjų šalių reakcijai. Blaiviai ją galima vertinti taip: kadangi epidemija nėra mūsų kieme, tai mums čia nėra ko rūpintis ar kištis.

„Gailestingosios mirtis Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kiti atvejai ten ir Ispanijoje privedė prie to, kad Amerika ir kitos valstybės tikrina keleivius, nors nauda iš to abejotina. Abejingumas epidemijos atžvilgiu turi liautis, nes laikrodis tiksi“, – rašė Jungtinių Arabų Emiratų laikraštis dar ketvirtadienį.

Bolivijos sostinės La Pazo dienraštis „Prensa“ džiaugėsi, kad įtariamos Ebolos atvejis Bolivijoje nepasitvirtino ir kad ekspertų nuomone, masinis šios ligos išplitimas Pietų Amerikoje gana netikėtinas. Tačiau per keliautojus virusas iš Afrikos gali pakliūti ir pas mus.

„Vis dėlto atitinkamos įstaigos daugelyje pasaulio dalių atrodo dar nepakankamai išgąsdintos“, – rašė Bolivijos laikraštis taip pat ketvirtadienį.

Kai kurie Jungtinių Amerikos Valstijų laikraščiai jau visą savaitę ragina nepulti į paniką. Štai Pietų Karolinos Rokhilo miesto dienraštis „Herald“ antradienį, spalio 14-ąją, rašė, kad „Jungtinės Valstijos, rodos, kenčia nuo kraštutinio užsikrėtimo Ebola – ne pačiu virusu, bet kone virusiniu susijaudinimu dėl amerikiečiams iš jo kylančios grėsmės. Laikas nurimti.

Taip, Ebola iš esmės yra itin gąsdinanti liga. Tai baisus būdas mirti, o tai, aišku, ir kelia baimę šia liga užsikrėsti. [...] Vis dėlto pagal visus rodiklius Jungtinės Valstijos visiškai pasirengusios ja susirgusius gydyti ir užkirsti kelią ligos plitimui gerokai prieš jai tampant epidemija.

Turime gydytojus, gydymo įstaigas, izoliatorius ir protokolus, ribojančius sveikatos darbuotojų kontaktą su pacientais, ir turime įrangą visų saugumui.“

„Tikroji krizė yra Afrikoje, ypač trijose vakarų Afrikos šalyse, kur liga plinta greitai – tai Liberija, Siera Leonė ir Gvinėja. [...] Jos beveik neturi galimybių sustabdyti ligos plitimą pačios vienos, be pagalbos iš užsienio“, – rašė Pietų Karolinos dienraštis.

O pagrindinis Amerikos sostinės dienraštis „Washington Post“ savo vedamajame rašė, kad „Ebola nėra kurio nors veikėjo ar veikėjų „kaltė“. Taip, Jungtinės Valstijos ir kitos šalys būtų turėjusios reaguoti daug sparčiau į ligos pasireiškimą Vakarų Afrikoje“.

„Taip, Amerikos ligų prevencijos ir sveikatos kontrolės įstaiga galėjo geriau susitvarkyti su situacija Teksaso Dalase, kur vieno paciento iš Liberijos gydymas matyt užkrėtė bent dvi seseles.

Bet tai yra precedentų neturintis iššūkis Amerikos sveikatos apsaugos sistemai ir visi – nuo prezidento B. Obamos iki pirminių sveikatos darbuotojų – dirba iš geros valios ir, žinoma, bedirdami mokosi – kitaip ir būti negali“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Visos medicinos ateitis pasirodo jau dabar. Sakykime, jums dėl senatvės, mechaninio pažeidimo ar ligos kurioje nors organizmo vietoje pradeda trūkti svarbių ląstelių. Gydytojai paima šiek tiek senų jūsų ląstelių bei jas atjaunina, paversdami jas taip vadinamomis indukuotomis kamieninėmis ląstelėmis, visai panašiomis į tas, kurios buvo ankstyvam embrione, iš kurio jūs užaugote. Toliau gydytojai jas paverčia tomis ląstelėmis, kurių jums trūksta. Šiuo atveju japonė Takahashi (galima pažiūrėti nuotrauką čia) padarė šviesai jautrias akies ląsteles 70-ties metų moteriai, kuri pradėjo apakti. Jei šis gydymas gerai seksis, greitai Takahashi gaus Nobelio premiją. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Kaip Nigerija atsikratė Ebolos? Paskyrė pakankamai tam pinigų, sukūrė geras galimai užsikrėtusių žmonių sekimo ir izoliavimo sistemas. Lietuvoje apie tai net nekalbama. Daugiau apie tai - guglinant žodžius: mokslas-studijos-ekonomika.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • Kai net ir galvai reikia renovacijos
    Kai net ir galvai reikia renovacijos

    Atšyla oras, pakyla noras. Visų pirma, ginčytis, piktintis ir leisti žvygauti emocijoms dėl šildymo sezono (ne-)pabaigos. ...

    7
  • Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis
    Vidaus vartojimas – Lietuvos ekonomikos augimo variklis

    Išankstiniai indikatoriai rodo, kad ekonominis aktyvumas Lietuvoje laipsniškai atsigauna. Vis dėlto, kol daugelis pagrįstai Lietuvos ekonomikos atsigavimą sieja su eksporto ir pramonės rodikliais, vidaus vartojimas tampa ypač svarbiu kompone...

    1
  • Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs
    Belaukiant kuklesnių palūkanų, mažėja manančiųjų, kad būstas pigs

    Pirmą šių metų ketvirtį padaugėjo gyventojų, kurie mano, kad būstas per artimiausius dvylika mėnesių brangs arba jo kaina nesikeis. Prasčiausi gyventojų lūkesčiai dėl būsto kainų buvo lygiai prieš metus. Tai, kad, atsižvelgus į ...

  • Šašo krapštymas
    Šašo krapštymas

    Virtualios realybės filmą „Angelų takais“, leidžiantį persikelti į M. K Čiurlionio paveikslus, pamatė 300 tūkst. žmonių. Įsitikinę jo terapine galia, filmo kūrėjai nutarė parodyti jį kalėjime. Visų mačiusiųjų įspūdžiai pana...

    6
  • Virtualybės tironija
    Virtualybės tironija

    Paskutiniajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kino režisierius, rašytojas Vytautas V. Landsbergis, lankydamasis Niujorke, filmininko ir poeto Jono Meko studijoje, įrašė jųdviejų tarpusavio pašnekesį apie gandus, arba, kaip t...

    1
  • Mažu apsiginsim
    Mažu apsiginsim

    Jonas buvo neramus, vaikščiojo palei sieną, rankoje laikė kačergą. Beveik naują ir iš gero metalo. Tačiau atsirado problema ir Jonui teko svarstyti: kuo geriau gintis – kačerga ar automatu. Žinoma, kad pastaruoju. Bet vėl problema...

    4
  • Velnio sėkla televizijoje
    Velnio sėkla televizijoje

    Likus keliems mėnesiams iki Jekaterinos Svanidzės (1885–1907) mirties, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) nuvyko į Antrojo reicho (1871–1918) miestą Štutgartą, kuriame turėjo vykti Septintasis (1907 m. rugp...

    8
  • Kultūra keičia kryptį
    Kultūra keičia kryptį

    Norom nenorom nauja istorijos tėkmė brėžia naujas, tik tam metui būdingas kultūros kryptis. Taip randasi nauji terminai, nauji herojai, naujos vertybės. ...

  • Verslas mokyklos suole
    Verslas mokyklos suole

    Siekdama skatinti verslumo ugdymą nuo pat mokyklos suolo, Inovacijų agentūra, bendradarbiaudama su anterprenerystės ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, kviečia šalies mokyklas prisijungti prie praktinio verslumo ugdymo pr...

  • Karas pagal taikos dėsnius
    Karas pagal taikos dėsnius

    Izraelio operacija, riterių kovas primenančiu pavadinimu „Geležiniai kardai“, persirito į antrąją pusę, tačiau jos pabaigos dar nematyti. Prasidėjusi nuo ryžtingų atakų prieš „Hamas“, galiausiai ji virto dar vienu kla...

    5
Daugiau straipsnių