Quantcast

„Brexit“ kaip angliškų buldogų kova po kilimu

Beveik metus truko kelias nuo pernai birželio 23 d. įvykusio referendumo Didžiojoje Britanijoje iki derybų su ES dėl „Brexit“, kurių pradžia yra birželio 19 d. Laikrodis jau tiksi, ir dveji metai, skirti deryboms, skaičiuojami nuo kovo 29 d.

Tuometinis konservatorių, arba torių, lyderis ir premjeras Davidas Cameronas pažadėjo rinkėjams referendumą dar 2013 m. sausį, kad pritrauktų partijai daugiau balsų per 2015 m. rinkimus. Jam pavyko. Bet pažadą reikėjo tesėti.

Gundytojo viešnagės

2016 m. vasarį D. Cameronas paskelbė referendumo datą. Viena iš populiariausių figūrų torių partijoje buvo Borisas Johnsonas, kelis kartus rinktas Londono meru, ir D. Cameronas tikėjosi jo pagalbos, nes Londonas ypatingai daug gauna dėka narystės. Mažesnė dalis konservatorių neslėpė nuostatos, kad Jungtinei karalystei laikas atsiskirti. Tačiau blondinas vis blaškėsi neapsispręsdamas.

Vienas iš euroskeptikų, teisingumo ministras Michaelas Gove`as, vasario 16 d. apsilankė vakarienės B. Johnsono namuose. Po ilgo pokalbio B. Johnsonas sutiko dalyvauti „Išeiti“ kampanijoje, kurios pergalę vainikuotų jo persikraustymas į premjero rezidenciją Dauningo g. 10.

Kitą savaitgalį M. Gove`as praleido svečiuose pas valstybės kanclerį George`ą Osborne`ą, kuris laikėsi aiškios „Likti“ pozicijos. Pirmadienį į spaudą nutekėjo žinia, jog G. Osborne`as galėtų toliau dirbti kancleriu B. Johnsono vyriausybėje. Pats M. Gove`as tvirtino tenorįs likti būsimajame kabinete, o jam vadovauti prisipažino neturįs pakankamų gebėjimų.

Švietalai keitėsi po sąskrydžio

B. Johnsonui pavyko sutelkti 97 torių parlamentarų paramą dėl savo kandidatūros į partijos lyderius po to, kai D. Camerono pažadėtas referendumas birželio 23 d. baigėsi ne pagal iniciatoriaus prognozes. Tačiau kitų 220 torių parlamentarų nuomonė dėl naujo lyderio liko neaiški. Mat dauguma jų palaikė kampaniją „Likti“.

Buvęs konservatorių lyderis ir premjeras Johnas Majoras garsiai pareiškė, jog B. Johnsonas neturėtų atstovauti torių rinkėjų netgi parlamente. Besitraukiantis po pralaimėto referendumo premjeras D. Cameronas per konservatorių vasaros sąskrydį birželio 29 d. linkėjo tokio įpėdinio, kuris turėtų ankstesnių lyderių palaikymą.

Po sąskrydžio B. Johnsoną rėmęs verslo ministras Nickas Boles`as palydėjo savo favoritą į automobilį, o pats nuvažiavo naktiniam pokalbiui pas M. Gove`ą. Jau buvo aišku, kad energetikos ministrė „Išeiti“ palaikytoja Andrea Leadsom nerems B. Johnsono. Prie M. Gove`o persimetė ir artimiausias B. Johnsono rėmėjas Dominicas Raabas, nors šviežiausiame straipsnyje dar liaupsino jo kaip lyderio savybes.

Kitą rytą 9 valandą spaudai buvo pranešta, jog M. Gove`as kandidatuoja į partijos lyderius, nes įsitikino, jog B. Johnsonas nepajėgus susitvarkyti su tokiomis pareigomis.

Po pusvalandžio būriui parlamento narių vienoje iš Whitehallo salių pasirodė vidaus reikalų ministrė Theresa May ir pareiškė taipogi kandidatuojanti, savo kalboje išjuokdama B. Johnsono gebėjimus derėtis pasakojimu, kaip šis sugebėjęs iš Vokietijos išsiprašyti tris padėvėtas vandens patrankas.

Vidurdienį, kada B. Johnsonas paskelbė pasitraukiantis iš kovos, jo pasiklausyti susirinko vos 25 parlamentarai.

„Vaikščiojanti numirėlė“ tęsia anglišką partiją

Th. May, buvusi „Likti“ šalininkė, per balsavimą nugalėjo „Išeiti“ palaikančius A. Leadsom ir M. Gove`ą. Pastarasis net nepateko į Th. May suformuotą kabinetą, o jo suvedžiotas ir pamestas, būsimos premjerės pajuoktas B. Johnsonas gavo užsienio reikalų ministro portfelį. Naujoji premjerė užtikrino, kad jokių priešlaikinių rinkimų nebus iki pat numatytųjų 2020 m., nes šalis turi būti stabili, derėdamasi dėl „Brexit“.

Ilgai netruko, ir balandžio 18 d. ji persigalvojo, paskelbdama pirmalaikius rinkimus birželio 8 d. Rinkimai neatnešė jai stabilios daugumos, o sumaištis parlamente dabar silpnina Britanijos derybinę poziciją. Įtakingas toris G. Osbornas po rinkimų premjerę pavadino „vaikščiojančia numirėle“, tačiau ji kol kas išsilaiko poste ir suformavo naują kabinetą.

B. Johnsonas išsaugojo savo portfelį, nors konservatorių vidinis tyrimas dėl rinkimų rezultatų parodė, kad B. Johnsono melagystės per „Brexito“ kampaniją bumerangu grįžo konservatorių rinkėjų nepasitikėjimu ir paveikė rezultatus. Neoficialiu premjerės pavaduotoju ir antruoju žmogumi kabinete tapo žinomas „Likti“ šalininkas Damianas Greenas, su kuriuo Th. May išsaugojusi draugystę nuo studijų Oksforde laikų.

O brexitinių intrigų organizatorius, idėjos „Išeiti“ apsėstas M. Gove`as netikėtai vėl pakviestas į kabinetą aplinkosaugos ministru. Be kitų užduočių, jam teks rūpintis, kuo pakeisti dosniai plaukusias ES išmokas britų žemdirbiams.

Europa stebi, kaip Didžioji Britanija pagaliau sėdasi už derybų stalo, o tuo tarpu angliškų buldogų įmantrios kovos po kilimu tęsiasi.


Šiame straipsnyje: BrexitDidžioji BritanijaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas  portretas
. Anglų politinio elito kova dėl valdžios iššaukė referendumą dėl “Brexito”, kurio rezultatai buvo netikėti jiems patiems ir dabar kelia didelį galvos skausmą. “Brexitas” Europos Sąjungai irgi nenaudingas, nes labai susilpnina jos ekonomines pozicijas. Kiek “Brexitas” atneš naudos ar bus žalingas Anglijai, taip pat neaišku. Todėl, labai gali būti, kad derybos dėl išstojimo gali peraugti į pasilikimo Europos Sąjungoje derybas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Desalomėjizacija – būtina
    Desalomėjizacija – būtina

    Nors dabar viešojoje erdvėje vis kalbama apie gynybą, sovietinio paveldo sergėtojų isterija mums visada primena, kad Lietuvoje yra ir kita visuomenės dalis, kuri geriausiu atveju, prasidėjus Kremliaus invazijai, nedarytų nieko, o blogiausiu &ndas...

    11
  • Kandidatų godos
    Kandidatų godos

    12 apaštalų – lygiai tiek sėdo valgyti Paskutinės vakarienės prieš Didžiąją išdavystę. 12 kandidatų į pretendentus (ko ne apaštalai?) siekia aukščiausio posto valstybėje, tačiau dar šiandien dalis j...

  • Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės
    Mums labai pasisekė, antra dalis: žmonės

    Du dešimtmečiai Europos Sąjungoje (ES) atnešė neabejotiną ekonominį progresą – didėjantį šalies konkurencingumą, augančias gyventojų pajamas ir perkamąją galią. Tačiau nemažiau svarbu įvertinti ir demografinius bei s...

    2
  • Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė
    Rusija gali būti terorizmo auka, net jei jį vykdo jos vadovybė

    Terorizmas padėjo gimti Vladimiro Putino režimui. 1999 metų rudenį dirbdamas korespondentu Maskvoje, mačiau, kokį siaubą visuomenei atnešė kruvini daugiabučių namų sprogdinimai Rusijos sostinėje ir kitur. ...

  • Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?
    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas?

    Pagrindinė švietimo sistemos užduotis – atsparumo stresui ugdymas, bent jau toks įspūdis susidaro stebint situaciją mūsų valstybėje. ...

  • Dresūros mokykla
    Dresūros mokykla

    Akimirką stabtelėję pagalvokime, ką nuveikiame per tris minutes. Per šešias. Visa, ką darome įprastomis aplinkybėmis, atliekame nesižvalgydami į chronometrą. Nebent gaiviname širdies smūgį patyrusį žmogų, lenktyniaujame su g...

    4
  • Pravieniškių choras – be solisto
    Pravieniškių choras – be solisto

    Kol Lietuvoje sutartinai buvo dejuojama dėl tarpinių atsiskaitymų, o Vilniuje laidojo „Dėdę Vanią“, vienos Jurbarko mokyklos tualete nepilnametis talžė kitą tokį pat. Daužė, suprantama, į veidą, sunkėsi kraujas ir sirpo mėlynės. Vi...

    9
  • Nekantriųjų karta
    Nekantriųjų karta

    Rytoj pradėsime Didžiąją savaitę prieš Velykas. Krikščionims tai – ypatingas laikas nuo Kristaus įžengimo Jeruzalėn Palmių sekmadienį iki jo prisikėlimo Velykų rytą. Gyvenantiems be tikėjimo – ypatingos skubos laikas. J...

    5
  • Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė
    Batalijos feisbuke – stiprioji nueinančio ministro pusė

    Būtent toks įspūdis susidaro, stebint paskutines dienas poste skaičiuojančio mūsų krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko veiksmus. ...

    3
  • E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka
    E. Lucasas: E. Macrono nenuspėjamumas atsiperka

    Prancūzijos politika Ukrainos atžvilgiu dažnai yra ydinga, bet niekada nebūna nuobodi. Normandijos formatas ir Minsko susitarimai po pirminio Rusijos puolimo prieš Ukrainą 2014-aisiais atskleidė senųjų Vakarų šalių požiūrį į Rusijos...

Daugiau straipsnių