Quantcast

Ar Didžioji Britanija liks didelė?

Šiuo metu bene svarbiausias poslinkis pasaulyje – penktadienį įvykusi naujojo Amerikos prezidento Donaldo Trumpo, vienų labai ginčijamo, kitų silpnai teisinamo bent žodžiais „pagyvendim, pamatysim“, inauguracija. Kadangi apie tai dar daug kalbėsime ateity, šįkart nukreipkime žvilgsnį į Europą.

Ten irgi netrūksta skaudulių – vienas iš jų susijęs su klausimu, kaip ir kada Didžioji Britanija išstos iš Europos Sąjungos. Kaip pranešė amerikiečių nevyriausybinis strateginių tyrimų institutas „Stratfor“, tik ką praėjusią savaitę šiuo klausimu atsirado šiokio tokio aiškumo.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May savo kalboje  antradienį dėl savo šalies išstojimo iš Europos Sąjungos pareiškė, jog Jungtinė Karalystė nebandys išlikti bendrojoje rinkoje, tačiau mėgins sudaryti visapusišką laisvos prekybos su Europos Sąjunga sutartį.

Premjerė pabrėžė, jog jos šaliai svarbiau atgauti imigracijos politikos kontrolę nei pasilikti bendrojoje rinkoje. Vadinamąjį „Brexitą“ ji apibūdino kaip priemonę suverenumui atgauti – ypač imigracijos, tačiau ir prekybos bei įstatymų leidybos klausimais.

Išstojimas iš Europos Sąjungos, anot premjerės, įgalins Jungtinę Karalystę sumažinti imigraciją, susigrąžinti visavertį parlamento suverenumą, atkurti Britanijos teismų ir teisėjų vyresniškumą.

Bet tam, – sakė ji, – kad šių tikslų pasiektų, Jungtinė Karalystė turės trauktis iš bendrosios rinkos, kurioje žmonės, prekės, paslaugos, kapitalas juda laisvai, ir jos vietoje pasirašyti „visapusišką, drąsią, ambicingą laisvosios prekybos sutartį“ su Europos Sąjunga. 

Išstodama iš bendrosios rinkos, Jungtinė Karalystė įgytų galimybę susiderėti dėl tokio kiekio laisvos prekybos sutarčių, kiek jai tinka, kartu į jas įtraukdama tuos ūkio sektorius, kuriuos norėtų įtraukti.

Th. May pažymėjo, jog siekdama susitarimo su Europos Sąjunga, jos vyriausybė stengsis taip pat sudaryti prekybos sutartis ir su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, Kinija, Indija, Brazilija bei daugeliu kitų šalių.

Tačiau ši strategija turi bent vieną didelį minusą: laisvosios prekybos sutarčių sudarymas užima daug laiko, paprastai po keletą metų, ir jas darosi vis sunkiau ratifikuoti. Ypač sudėtinga būtų tokią sutartį įgyvendinti tarp Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos.

Juk Europos Sąjungos atveju kiekvienos iš jos 27 šalių narių nacionalinis, o kai kuriais atvejais ir regioninis, parlamentas turės teisę vetuoti bet kokį susitarimą. Neseniai ratifikuotas susitarimas tarp Europos Sąjungos ir Kanados akivaizdžiai liudija, kaip sunku iki galo privesti ir užbaigti derybas dėl laisvosios prekybos sutarties su Europos Sąjunga.

Derybos dėl šio sandorio nusitęsė beveik dešimtmetį ir tik paskutinę akimirką pavyko įveikti regioninio Belgijos parlamento priešinimąsi ir sutartį ratifikuoti.

Panašiai ir derybos dėl laisvos prekybos sutarties su Jungtine Karalyste gali suteikti ES šalims narėms galimybę pagrasinti veto panaudojimu tam, kad jos išsikovotų nuolaidų, kurios nebūtinai tiesiogiai susijusios su „Brexitu“.

Pagal ES taisykles, šaliai narei pareiškus ketinimą išstoti, abiem pusėms duota dveji metai susiderėti ne tik dėl išstojimo sąlygų, bet ir dėl būsimų santykių pobūdžio. Atsižvelgus į derybų sudėtingumą, šį dvejų metų periodą galima prailginti, ir to išties gali prireikti, kad dėl visko būtų iki smulkmenų susitarta.

Ir nors Th. May teigė, jog Londonas nesuinteresuotas „neribotu pereinamuoju statusu“, atsiskyrimas nuo Europos Sąjungos bus įgyvendinamas fazėmis tam, kad Jungtinės Karalystės įmonės įgytų laiko prisitaikyti prie po atsiskyrimo susidarysiančios naujos aplinkos.

Vis dėlto atsiskyrimo termino pratęsimas taip pat pareikalautų visų ES narių šalių pritarimo, o tai joms vėl suteiktų progą kelti naujus reikalavimus.


Šiame straipsnyje: ESDidžioji BritanijaBrexit

NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ portretas
Anglija jau dabar pradėjo daugiau orentuotis į tarpusavio prekybą su ne ES šalimis kurių beje yra ir Europoje, tai viską daro be jokios ES korumpuotos biurokratijos kurios biurokratija privedė prie visiško prasiskolinimo ES šalių ypač pietinių !. Tai buvo daroma, specialiai snors ir matė kas vyksta, bet kadangi Gancija valdo visus ES finansus, tai ji paparasčiausiai laiko tas šalys ant pavadėlių, nes kuomet jūs prasiskolinsite, tai pas ką pagalbos prašysite jei ne iš ES, tai yra iš Gancijos ?!, kur didžiausią balsą turi būtent Gancija, tai reiškia, kad iš esmės visos ES šalys yra Gancijos paspirtukai arba šuniukai ant pavadėlių !. Į ką tai labai panašu iš Gancijos ir Rusijos pusių, manau suprantate ką tai reiškia žinant 20-to amžiaus istoriją Europoje ?, kas vėl kartojasi tik kitokiais metodais !.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
Daugiau straipsnių