Quantcast

Kauno švietimo sistema traiškoma buldozeriu

Kauno savivaldybė, spręsdama švietimo ir ugdymo klausimus bei priimdama mažiesiems kauniečiams ir jų tėvams svarbius sprendimus, tėvų nuomonės net nenori girdėti. Egzistuoja tik savivaldybės nuomonė arba tik savivaldybės nuomonė. Kitokios net negali būti.

Pasiūlymų neišgirdo

Paskutinis akibrokštas – dviejų Kauno vaikų darželių sujungimas. Į Lietuvos tėvų forumą kreipėsi tėvai, kurių vaikai lanko Kauno 1-ąjį vaikų darželį. Jį savivaldybė užsimojo prijungti prie didesnio vaikų-lopšelio darželio "Klevelis".

Sprendimų, kaip tai padaryti, gali būti įvairiausių. Darželinukų tėvai savo pasiūlymus raštu išdėstė savivaldybei, bet ši kažkodėl mato tik vieną kelią – atleisti Kauno 1-ojo vaikų darželio direktorę ir darželį prijungti prie didesnio. Situacija įvertinta paviršutiniškai, formaliai. Kalba eina apie sutaupytus kelis šimtus eurų, o ant kortos statoma visa ugdymo įstaigos filosofija ir pedagogika, nes jungiamos įstaigos dirba pagal skirtingas metodikas.

Jos abi yra geros, jų abiejų vadovai yra nuostabūs, bet lopšelis-darželis "Klevelis" yra labiau orientuotas į sveikatinimo klausimus ir puikiai sprendžia alergiškų vaikų ar kitų poreikių turinčių vaikų priežiūros, maitinimo bei ugdymo klausimus. Kauno 1-asis vaikų darželis ugdo vaikus pagal M.Montessori metodiką. Ne kiekvienas ugdymo specialistas ją išmano ir gali garantuoti įstaigos darbo tęstinumą. Tai, kad žadama palikti dirbti tas pačias auklėtojas, dar nieko nereiškia, nes nuo vadovo priklauso, kaip toliau dirbs įstaiga.

Net nebandoma kalbėtis

Su vaikų tėvais – tikraisiais įstaigos klientais – net nebandoma kalbėtis ir tartis. Geriausiu atveju į susitikimą atsiunčiamas savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika, kuris nieko nesprendžia, tik vykdo sprendimus. Tie, kurie sprendimus priima, į susitikimus neina ir pas save nieko nekviečia. Tokių socialinių partnerių kaip Lietuvos tėvų forumas taip pat nereikia, nors mes galime tarpininkauti, padėti geriau suprasti vieniems kitus ir susitarti.

Dėl bendruomenių interesų nepaisymo ir nesusikalbėjimo, kaip reikėtų geriausiai pertvarkyti mokyklų tinklą mieste, antrus metus tęsiasi chaotiška situacija. Kelių Kauno mokyklų bendruomenės kreipėsi į teismą – miesto tarybos sprendimai sujungti mokyklas buvo sustabdyti, o savivaldybė netgi bandė mokyklas stojusius ginti tėvus bauginti finansine atsakomybe.

Dar vienas akibrokštas

Girdime apie bandymus sukurti keturis meniu ir visiems darželiams leisti rinktis tik iš savivaldybės įbruktų valgiaraščių. Žinoma, tos galimybės pasirinkti dar labiau mažėja.

Galime tik spėlioti, kam to reikia, nes Lietuvos tėvų forumo niekas nekvietė dalyvauti svarstymuose, užduoti klausimų taip pat neturime galimybės. Akivaizdu, kad kažkam tai bus naudinga, nes kažkas tuos meniu parengs ir parduos. Gali būti, kad tai pasirengimas tolesniems žingsniams, kaip centralizuoti maitinimo procesus. O galbūt einama link to, kad maistas vaikams į darželius būtų tiekiamas jau pagamintas, termosuose?

Lietuvos tėvų forumas dar dirbant ankstesnės kadencijos miesto valdžiai šiuos klausimus kėlė. Buvo sukurtos darbo grupės, suplanuota begalė pertvarkų šioje srityje, deja, šios kadencijos miesto valdžia nubraukė viską, kas buvo padaryta gero prieš tai, ir tuo įdirbiu nesinaudoja.

Visiškai ignoruojami

7 500 tėvų iš įvairių ugdymo įstaigų įpareigojo Lietuvos tėvų forumą atstovauti jų interesams. Savivaldybei jau ne kartą siųsti raštai, kuriuose prašoma nepriimti vienašališkų sprendimų, raginama tartis ne tik paskutiniame etape – priimant sprendimus. Norime, kad savivaldybė išgirstų tėvus ir įsiklausytų į jų nuomones strateguojant ir planuojant.

Girdime apie bandymus sukurti keturis meniu ir visiems darželiams leisti rinktis tik iš savivaldybės įbruktų valgiaraščių.

Deja, po tokių raštų Kauno savivaldybėje viskas vyko taip, kaip vyko, – mus ignoravo visiškai.

Pasijutau apgautas

Prieš keletą savaičių teko sekti mero ir vicemerų darbotvarkes ieškant, kada bus sprendžiami kokie nors su švietimu susiję klausimu. Aptikęs vicemerės Rasos Šnapštienės darbotvarkėje planuojamą susitikimą su dietologais supratau, kad tai bus klausimai apie valgiaraščius darželiams. Susisiekiau su vicemere, informavau, kad noriu dalyvauti ir paprašiau leidimo, nes, kaip žinome, be leidimo į savivaldybę nepateksi. R.Šnapštienė paprašė priminti tą pačią dieną, bet tada jau nekėlė ragelio.

Man pavyko įeiti į savivaldybę, bet paaiškėjo, kad susitikimas pas vicemerę pradėtas gerokai anksčiau, ir aš patekau tik  pačioje pabaigoje. Tai puiki iliustracija, kaip ignoruojami socialiniai partneriai.

Verta atkreipti dėmesį, kad Kauno miesto valdančiosios koalicijos branduolį sudaro visuomeninė organizacija "Vieningas Kaunas", kuri į rinkimus ėjo žadėdama, kad nuo šiol Kaunas tvarkysis kitaip, kad bus įsiklausoma į bendruomenių nuomonę.

Matome ir gražių pokyčių, pavyzdžiui, kaip Kaune tvarkomos gatvės. Dėl to savivaldybę galima ir pagirti. Bet Kaunas tikrai nusipelno daugiau nei vien tik tvarkingų gatvių. Antrajame pagal dydį Lietuvos mieste verda ir kultūrinis, ir socialinis gyvenimas. Kaunas nėra tik blizgučių ir barškučių miestas. Tai aukštos kultūros miestas.

Vilniuje įsiklauso

Kauno savivaldybei vertėtų socialinio dialogo pasimokyti iš kolegų Vilniuje, kur svarbiausi klausimai, susiję su švietimu, pirmiausia aptariami su socialiniais partneriais ir, tik pasiekus bendrą susitarimą, perduodami svarstyti tarybos komitetams, o vėliau sprendimai priimami miesto taryboje.

Ar vasario 28-osios Kauno miesto tarybos posėdyje bus išgirsti Kauno 1-ojo vaikų darželio tėvai, ar bus įsiklausoma į jų nuomonę, ar bus ieškoma pačių geriausių sprendimų, kurie sudarytų sąlygas mažiausiems kauniečiams gauti patį kokybiškiausią ugdymą jiems pačioje saugiausioje ir jaukiausioje aplinkoje?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijole

Nijole portretas
Manau, kad pirmiausia reikia paziureti, kiek zmoniu dirba svietimo skyriuose ir ka jie ten veikia. JIE stengiasi irodyti savo buvimo darbe reikalinguma. Va ir kaiso pagalius i ratus. O darbuotoju, tiesiogiai dirbanciu su vaikais skaiciu, gal ir sumazins...

ciocė

ciocė portretas
Reikia atsižvelgti į miestiečių nuomonę. Nieko nėra protingiau už kompromisą. Bet vadyba toks dalykas, aišku, jei rimtai apie vadybą kalbam. Ne kiekvienam duota.... Žmones vaikyt visi moka, net kasininkės parduotuvėj. Deja, bet tai tiesa.

NEŪKIŠKUMO PAVYZDYS

NEŪKIŠKUMO PAVYZDYS portretas
KADANGI KAUNE SUMAŽĖJO GYVENTOJŲ, MERAS SKELBĖ VAJŲ MAŽINTI SAVIVALDYBĖS DARBUOTOJŲ, BET PAMIRŠO, KAD 3 VICEMERŲ IR 3 ADMINISTRACIJOS DIREKTORIAUS PAVADUOTOJŲ TAIP PAT PER DAUG. TAIGI TAUPYMO GALIMYBĖS PAČIOJE MERO "KOMANDOJE" DAR NEIŠNAUDOTOS!!!!
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

  • Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?
    Kas kaltas dėl „Akvasanitos“ darbuotojų mirties?

    Dienraštis rašė apie Kauno apylinkės teisme nagrinėjamą baudžiamąją bylą, kurioje teisiamas UAB „Akvasanita“ vadovas Svajūnas Jonika dėl dviejų darbuotojų susirgimo profesine liga, kuri nusinešė jaunų vyrų gyvybe...

    1
  • Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?
    Tarpukario rūmai Parodos kalne: ką saugome ir ko nematome?

    Rugsėjo 18 d. Pasaulio paveldo komiteto sesijoje buvo patvirtinta Kauno modernizmo architektūros paraiška „Modernusis Kaunas: optimizmo architektūra, 1919–1939“. ...

    2
  • Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?
    Kiek dar bus ignoruojamos Kačerginės Nemuno žiedo problemos?

    2008 metais iš valstybės lėšų buvo pradėtas vykdyti Druskininkų sporto centro statybos projektas. ...

    8
  • G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių
    G. Leckė: inovatyvios finansinės paslaugos – patogios, bet kelia ir iššūkių

    Naudodamiesi finansinėmis paslaugomis, žmonės kartais sprendimus priima remdamiesi ne tik racionaliais faktoriais, bet ir spontaniškai, impulsyviai, pagal draugų ar šeimos narių patarimus. Tai normalu, tačiau svarbu žinoti, kada elgiamės ...

    11
  • Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje
    Chronas ir Chroma V. Paukštelio tapyboje

    Beveik kiekvieną dieną didesniuose ar mažesniuose Lietuvos miestuose atidaroma parodų. Jų būna įvairių: gerų ir visai nereikšmingų, svarbių tik patiems autoriams ar platesnio masto ir konteksto. Tarp šio ekspozicijų srauto nemenką da...

    3
  • Tikrų vertybių ilgesys
    Tikrų vertybių ilgesys

    Savo įspūdžiais iš parodos, spektaklio ar koncerto, savo nuomone apie interviu herojų ar rašinio temą pasidalijantys žmonės – vertinga auditorija. Menininkams jų atsiliepimai – tai nepadailinta, į profesionalų rėmus neįspr...

  • Matematika ugdo ir kūrybiškumą
    Matematika ugdo ir kūrybiškumą

    Šiemet jau 34 metus iš eilės paskutinį sausio šeštadienį į KTU atkeliaus 9–12 klasių moksleiviai iš visos Lietuvos pasitikrinti matematikos žinių – čia vyks respublikinis prof. Jono Matulionio jaunųjų ma...

    3
  • Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?
    Kaip padidinti kultūros ir meno sričių įvairovę Kauno regione?

    Lietuvoje veikiančios kultūros ir meno organizacijos yra labai skirtingos, įsikūrusios tiek trijuose didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), tiek regioninėse savivaldybėse (likusi Lietuva). Jose galite domėtis tiek laivininkystės ist...

  • Laisvė atminti Laisvę
    Laisvė atminti Laisvę

    Mūsų atminties laisvė – šiuos žodžius, užrašytus ant transparanto, laikomo seno, ilgaplaukio vyro rankose, pirmiausiai pamato Kipro Mašanausko roko operos „1972“ žiūrovai. Scenoje vėlus vakaras, tačiau ne naktis...

    1
  • Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė
    Kaunas – krikščioniškos kultūros sostinė

    Šiemet turime daugybę progų didžiuotis ir džiaugtis Kauno miestu – Europos, o sykiu ir Vakarų kultūros sostine, kurioje žmones vienija noras kurti gražesnę dabartį ir ateitį. Hanzos dienos Kaune – vienas gražių tokio kūrybi&sca...

    6
Daugiau straipsnių