Quantcast

Smurtas šeimoje: kris pirmosios policininkų galvos?

Dėl 5 valandas policijos pagalbos nesulaukusios ir girto vyro nužudytos moters į teisiamųjų suolą gali tekti sėsti policininkams. Tai garsiausias savaitės skandalas, kilęs po praėjusį sekmadienį LRT „Savaitės“ laidoje parodyto reportažo. Ar Lietuvoje veikia Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas?

Žmogžudystė Klaipėdos rajono Lūžgalių kaime atskleidė šiurpią realybę – paskutinė Europos Sąjungoje priėmusi Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą Lietuva jo neįgyvendina. Jaunos moters jau nebeprikelsi, keturių mažamečių jos vaikų neišvaduosi iš našlaičių dalios, tačiau kaltieji dėl šio tragiško įvykio turėtų būti išaiškinti. Ir nors policija, kuri tiesiogiai atsakinga už įstatymo įgyvendinimą, tikina, kad negalėjo nuvykti pas moterį, nes nežinojo adreso, tai netiesa, ieškojusi pagalbos moteris aiškiai pasakė, kur gyvena. Prokurorai šią savaitę pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarnybinių pareigų neatlikimo.

Kaip praneša „Savaitė“, panašu, kad šį „reikalą“ siekta tyliai nugesinti, kaltę suvertus pagalbos telefono 112 budėtojai, kuri išklausė ir perdavė policijai Lauros pranešimą, kad jos neblaivus sutuoktinis nepaiso teismo draudimo artintis prie jos, ji bijo. Dabar policija įrodinėja, kad centro darbuotoja jiems nenurodė visų aplinkybių ir tikslaus adreso, patrulis nežinojo kur važiuoti. Mes išsiaiškinome, kad neblaivus smurtautojas atėmė iš savo aukos telefoną ir juo pats skambino: norėjo konsultacijos „dėl teismų“.

Nužudytosios sutuoktinio ir Bendrojo pagalbos centro pareigūnės pokalbis, 21 val. 20 min.

112. Labas vakaras. Kas atsitiko? [...]

Kaip pasakyt, čia ne aš, tiksliau klausti nori žmona, bet jinai nedrįsta.

Patikslinkit kas per klausimas?

Dėl paprasčiausiai dėl teismų.

Turit kur užsirašyt numerį tą? Skambinsit pasikonsultuosit

Taip. 846 354 113.

(pokalbis sutrumpintas – LRT.lt)

Šis telefonas yra Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato operatyvaus valdymo skyriaus. Tuo metu, kai smurtautojas ieškojo konsultacijos, ant policijos budėtojų stalo jau dvi valandas gulėjo Lauros prašymas. Artimieji sako, kad tą vakarą iš nužudytosios mobiliojo policijai skambinta ne kartą.

Tarnybinį patikrinimą atlikę policijos vidaus tyrėjai teisinasi negalintys išsiaiškinti ar buvo skambinta, nes šiuo metu policijos budėtojų pokalbiai nebeįrašinėjami.

„Negali mūsų ryšininkai atstatyti, nėra ten įrašymo mechanizmo, kadangi telefonas realiai jis nereikalingas, tai nėra to įrašo, kol kas to negalim nei patvirtinti, nei paneigti“, – sako Klaipėdos apskrities VPK viršininkas Benonas Ivanauskas.

Tokios kalbos liudija policininkų gebėjimus arba nenorą aiškintis tiesą: kas gali patikėti, kad policija per mėnesį nesugebėjo gauti Lauros mobiliojo telefono skambučių išklotinės, patikrinti kam skambinta. Dar policininkai kalba, kad nerado pas Laurą kelio, o išjungtas aukos telefonas jiems susirūpinimo nekėlė. Tačiau moteris aiškiai nurodė savo buvimo vietą, o LRT naujienų tarnybos žurnalistai turi patikimų įrodymų, kad pagalbos centras informavo policiją, kaip nuvykti pas auką, kad ji bijo neblaivaus smurtautojo, kuriam teismas uždraudė prie jos artintis, o su ja – mažamečiai.

Lauros V. ir Bendrojo pagalbos centro pareigūnės pokalbis:

18 val. 38 min.

Gal galėtumėt su Gargždų policijos komisariatu sujungti?

Kas nutiko?

Vyras kuris negali grįžti namo, grįžo namo. Jam buvo uždrausta lankytis namuose. [...]

Koks adresas?

Klaipėdos rajonas Lūžgalių kaimas [...]

Čia sodai kokie, ne?

Dituvos sodai. Čia skaitosi sodai, bet Lūžgalių kaimas

Ten gatvė yra?

Gatvės nėra, tik Lūžgalių kaimas

O kaip rasti?

Kaip rasti... čia jau kur yra galinė parduotuvė [...] „Orbita 2“ sena sodyba, ten kieme, parduotuvės kieme. [...] Policininkai žino kur važiuot [...]

Smurtavo prieš jus dabar?

Šiuo metu ne, bet grįžo ir išgėręs, ir bijau aš jo [...]

Teismo sprendimas yra?

Taip, teismo sprendimas yra nesilankyti.

Yra mažamečių?

Yra mažamečių.[...] Būtų gerai, kad atvažiuotų policijos pareigūnai, nes aš jo bijau. Šiuo metu jis yra išgėręs ir...

Informuojame pareigūnus, laukit.[...]

Už kiek laiko, nežinot? Bet valandos bėgyje bus?

Taip.

Supratau, lauksiu. Ačiū labai.

Tačiau Lauros maldavimas policijos neprikvietė. Po penkių valandų kankinimo ji nužudyta. Kas dėl to kaltas, žadėjo išsiaiškinti Policijos pareigūnai. Jie žadėjo savo išvadą pateikti kovo antrąją, tačiau netikėtai pakeitė planus. Kai prieš dvi savaites pradėjome domėtis, mus bandė įtikinėti, kad ši istorija nėra išskirtinė – esą nužudytoji nevengė taurėlės. Tačiau kaimynai stoja mūru: keturių vaikų mama nebuvo asociali alkoholikė, tik nemokėjo apsiginti nuo žiauraus sutuoktinio.

Tarnybinį patikrinimą nutarta nutraukti, pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jį kontroliuoja ir gali visai perimti prokuratūra. Už pareigų neatlikimą policininkams gresia reali laisvės atėmimo bausmė. Nužudytosios brolis sako sieksiantis, kad kaltieji atlygintų žalą. Savo du vaikus auginantis vyriškis dabar tapo ir keturių nužudytos sesės mažylių globėju.

„Turi kažkas prisiimt atsakomybę, turi iš jų aš nežinau gal bus gal jie ir taip patys prisiims atsakomybę ikiteisminį tyrimą atlikę gal bus rasti kalti“, – sako nužudytosios brolis Rytis Urbanavičius.

Dėl šios tragedijos dvi savaites nuo kamerų besislapstantis generalinis policijos komisaras Saulius Skvernelis kovo 7-ją tyliai išleido įsakymą „dėl Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo įgyvendinimo“. Kitaip tariant, prisidengė nuo asmeninės atsakomybės popieriaus lapu.

Tačiau to paties S. Skvernelio pernai išleistas kitas įsakymas aiškiai reglamentuoja policijos veiksmus: įsakyta kontroliuoti kaip vykdomas teismo sprendimas nesiartinti prie aukos, jei smurtautojas jį pažeidinėja, policijos budėtojas gavęs pranešimą, privalo reaguoti žaibiškai – toks asmuo privalo būti sulaikytas.

Kol kas ponas generalinis komisaras vengia atsakyti kas kaltas, kad jo pavaldiniai nevykdo jo paties įsakymų.

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas taip pat neturi ko pasakyti kodėl policininkai nesugebėjo apginti moters nuo smurtautojo, nei kodėl neskiriama lėšų, jeigu būtent dėl jų stokos smurto artimoje aplinkoje įstatymas negali veikti.

„Be abejo, moralinė atsakomybė tų žmonių kurie balsuoja Seime“, – sako Dalis Barakauskas.

Bet tada moralinę atsakomybę turėtų prisiimti ir ponas dabartinis vidaus reikalų ministras ir jo frakcija „Tvarka ir teisingumas“, prieš dvejus metus beveik vieningai Seime balsavę „už“ popierinį Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą, nesukdami galvos, kad tam neskiriama pinigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilietis

pilietis portretas
pirmiausia i teisiamuju suola turi sesti skvernelis su ivanausku, tai tie du kgbistiniai milicininkai atsakingi uz tai kad nera patruliu, kad pusiajie kaip erkes su savo vadovu etatais, kad visas policijos biudzetas nusesta kisenese

Raimondas

Raimondas portretas
Tokia jau ta musu policija tik kisiams imti , kaikurios uz vista pavogta gali pasodinti 10m neatsizvelgdami i tai kad zmogus nebeturi ka valgiti per sukeltus Valdininku mokescius o kaikas milionus ziaria ir bilos tiria po penkis metus kol giaiausei sukanka senaties terminas , Kai policininkas zino kad gaus kisi is kokio samagono virejo ar pardavejo jis suranda ir kura ir vieta kaip davazioti o kai viksta rimti nusikaltimai tai jiem atsiranda simtas pasiteisinimu , asmeniskai nepasitikiu nei policija nei musu teisesauga ten klesti korupcija ir gimines klanai kur ranka ranka plauna , tokiu ziauriu pavizdziu ira ne vienas bet pakeisti nieko negalim tik pakalbam ir tiek , o policija daro savo tvarka kuri naudinga tik jiu kisenei , I policija ateina vaikai po studijiu dirbti ir jie nebesiskaito nei su garbaus amziaus zmogumi nei moka save padorei elgtis , tet tie neuzaugos usikabine anpecius bando paroditi savo teises ir tiesa !!!! TOKIOS POLICIJO TAI GERIAU JOKIOS nors ir tai nera gerai kaskas visgi turi nors kaskiek i mumis atkreipti demesi

to

to portretas
seip del kysiu tai patyletum, nes manau, kad pats esi nekarta siules, o tai jau tada tu niekuo nesiskiri nuo ju
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių