Quantcast

Tepalus ir riebalus ryjantys mikroorganizmai

Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad inžinerinė pramonė yra viena iš nešvariausių ir labiausiai gamtą teršiančių sričių. Gegužę parodos „Balttechnika“ dalyviai ir lankytojai Vilniuje diskutuos apie naujausius aplinkosaugos spendimus, ateities perspektyvas.

Vienas iš būdų kaip šią sritį padaryti švaresne – tepalais ir riebalais mintantys mikroorganizmai.

Minta tepalais

„Mūsų plovimo staluose cirkuliuoja biologiškai neutralus, jokio neigiamo poveikio aplinkai ar žmogaus sveikatai neturintis, vandens pagrindu sukurtas tirpalas. Šis daugkartinio naudojimo tirpalas turi atsinaujinančių savybių, kurio veikimą užtikrina teršalais (tepalu ir riebalais) mintantys mikroorganizmai“, – sako UAB „Bio Circle Balticum“ pardavimų direktorius Robertas Notkus.

Kompanija 25 metus Vokietijoje kuria ir gamina biologiniu, skaidžiųjų medžiagų pagrindu sukurtas paviršių valymo priemones.

„Vokiečiai labai griežti aplinkosaugos reikalavimams. Žingsnis po žingsnio ir į Lietuvą ateina vis griežtesni reikalavimai“, – teigia įmonės pardavimų direktorius.

Aplinkosauga seniau

Tarybinius laikus menantys inžinerinės pramonės šakos specialistai prisimena, kaip „Kuro aparatūros“ gamykloje metalui apdirbti skirti skysčiai liejosi laisvai. Todėl gruntas šioje teritorijoje užterštas iki kelių metrų gylio. Dabar senose gamyklos patalpose įrenginėjant loftus gruntas privalo būti išvežtas ir utilizuotas.

Šiais laikais įmonės kur kas labiau rūpinasi aplinkosauga, tam atriekdamos vis didesnę biudžeto dalį. Vienintelės Baltijos šalyse automobilių kompresorių gamintojos UAB „Panevėžio Aurida“ kokybės ir inovacijų direktoriaus Virginijaus Šiupinio teigimu, seniau įmonės taip pat rūpindavosi aplinkosauga, tačiau standartizuotų taisyklių nebuvimas leido kiekvienai organizacijai aplinką saugoti pagal savo norus ir žinias.

„Kiekviena įmonė turėdavo savo valymo įrengimus, tarnybas, kurios viską prižiūrėdavo pagal vadovų nurodymus. Atsiradus aplinkosaugos standartams ir tobulesnėms technologijoms viskas vyksta kokybiškiau. Šiuo metu mes samdome specialias organizacijas, kurios rūpinasi mūsų įmonės aplinkosauga“, – sako V. Šiupinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių