Quantcast

Pačios kvailiausios technologijų progreso prognozės

Prognozuoti technologinio progreso ateitį – tikrai nedėkingas darbas. Kaip taisyklė, „aiškiaregys“ gana greitai supranta, jog jis, švelniai tariant, atsidūrė idioto vietoje, o į jį kiaušinių lekia tiek, jog visą likusį gyvenimą galima valgyti tik omletą.

Štai kai kurie iš pasisakymų, kurie šiandien atrodo visiškai nekaip. Juokingiausia, jog pasisakydavo tie žmonės, iš kurių buvo tikimasi didesnės kompetencijos. 

„Aš prognozuoju, jog Internetas greitai pavirs efektinga supernova ir 1996 metais pabaigos savo egzistavimą katastrofa“, – 1995 m. žurnale InforWorld rašė Robert Metcalfe, kompanijos 3COM įkūrėjas ir Ethernet technologijos išradėjas. R. Metcalfe ir pats suprato, kokia kvaila tai buvo prognozė. Jam, matyt, tiesiogine to žodžio prasme praryti savo pasisakymą: 1999 metais, dalyvaudamas šeštoje tarptautinėje Pasaulinio Voratinklio konferencijoje, jis paėmė savo straipsnio kopiją, sumalė su blenderiu ir, visiems matant, greitai išgėrė.

„Praktiškai nėra jokių šansų, jog palydovai bus naudojami telefonijos, telegrafo, televizijos ir radijo ryšio gerinimui JAV teritorijoje“, – 1961 metais teigė JAV Federalinės ryšių komisijos narys  T.A.M. Craven. Ką jau ir kalbėti, jog šioje institucijoje šis žmogus jau nebedirba.

„Manau, pasaulio rinka gali sutalpinti, sakykim, penkis kompiuterius“, – 1943 metais pareiškė IBM vadovas Thomas J. Watson. Žinoma, jis omenyje turėjo tuo lempinius kambario dydžio monstrus, bet vis tik…

„Amerikiečiams reikalingi telefonai, o mums – ne. Mes turime pakankamai berniukų – pasiuntinių“, – 1876 m. pareiškė D. Britanijos Pašto valdybos vyriausias inžinierius, seras William Preece. Įdomu tai, jog po gerų trijų šimtmečių D. Britanija turėjo vieną iš didžiausių komunikacinių centrų (tame tarpe ir telefonijos), jungusių visą Britų Imperiją.

„Šis „telefonas“ turi per daug trūkumų, jog jis būtų laikomas rimta ryšio priemone“,- teigė kompanijos Western Union tarnybinis raštelis. Progresyvumu šios amerikiečių kompanijos tikrai neapkaltinsi: ji savo paskutinę telegramą išsiuntė tik 2006 metais.

„Televizija neišsilaikys nė vienoje rinkoje daugiau nei pusmetį. Žmonės greitai pavargs kiekvieną vakarą spoksoti į dėžę iš faneros“, – štai taip 1946 m. žmonija tikėjo Darryl Zanuck iš kompanijos 20th Century Fox. Ir jis buvo teisus: žmonija dabar spokso į aliuminio ir plastiko „dėžes“.

„Manęs visąlaik klausinėja, kada Apple išleis mobilųjį telefoną. Mano atsakymas – greičiausiai niekada“, – 2006 m. The New York Times rašė analitikas David Pogue. Jis taip teigė, remdamasis prielaida, jog Steve Jobs neiškęs mobiliojo ryšio operatorių kišimosi, derinant įrenginio dizainą, kurį jie sutiks aptarnauti. Ekspertas nežinojo, jog Apple vadovas pateiks pasiūlymą, kurio ne kiekvienas galės atsisakyti: jūs nekišate nosies į dizainą, o mes leisime jums pasirašyti su telefonų pirkėjais penkerių metų sutartį.

Ypatingą vietą šioje prognozių kolekcijoje užima žmogaus, vardu Bilas Geitsas (Bill Gates). Dažniausiai prisimenama jo 1981 metais išsakyta sparnuota frazė „640 KB užteks bet kam“. Beje, tai labiau panašu į legendą: nėra jokių įrodymų, jog tai iš tikrųjų buvo pasakyta, o ir pats B. Geitsas viską neigia.

Tačiau 2004 metais Pasauliniame ekonomikos forume Bilas Geitsas pažadėjo, jog el. šiukšlių (spam) problemą pavyks išspręsti per artimiausius keletą metų. Tačiau iki šiol 90% elektroninių laiškų patenka būtent į šią kategoriją.

Ir tai toli gražu ne paskutinis vieno iš Microsoft įkūrėjų perliukas. OS/2 programuotojams skirtos instrukcijos (1987) įžangoje, Bilas Geitsas rašė: „Įsitikinęs, jog OS/2 lemta tapti visų laikų svarbiausia operacine sistema (ir, galbūt, programa).“ Čia komentarų nereikia.

Taip pat 2002 metais vykusioje parodoje COMDEX tas pats B. Geitsas pareiškė: „Po penkerių metų jis taps pačia populiariausiu asmeniniu kompiuteriu JAV rinkoje“. Buvo kalbama apie Windows Tablet PC… Gal ir neprašauta labai pro šalį: planšetiniai kompiuteriai dabar populiarėja ne dienomis, o valandomis. Tiesa, Microsoft šiame segmente tenka vilktis karavano uodegoje, ir dar neaišku, ar pavyks dorai pasivyti.

Dar viena įdomi kategorija – tai pasisakymai apie greitą kompanijos „Apple“ mirtį:

„Kai jūs skaitysite šį straipsnį, ši ekscentriška kultinė kompanija nebeegzistuos kaip nepriklausoma įmonė“ (žurnalas Fortune, 1996 m. vasario 19 d.).

„Apple – tai minia žmonių be strateginio mąstymo ir tikrai be ateities“ (žurnalas TIME, 1996 m. vasario 5 d.).

„Kompanijos NeXT įsigijimas – per mažai ir per vėlai. Apple mirė“ (Nathan Myhrvold, Microsoft techninis direktorius, 1997 m.)

„iMac pirks tik patys ištikimiausi gerbėjai. Jis geras, elegantiškas, nemoka skaityti diskelių – iš esmės, pasmerktas“ (laikraštis Boston Globe, 1998 m. gegužės 14 d.).

„Aš tiesiog uždaryčiau Apple ir grąžinčiau pinigus akcininkams“ (Michael Dell, korporacijos Dell vadovas, 1997).

Tačiau 1997 m. rugsėjo mėnesį prie Apple vairo vėl sėdo Steve Jobs. O kas nutiko toliau, žino kiekvienas mokinys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Klaidos, klaidos, klaidos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių