Quantcast

Mokslininkai atrado senovinius kapus

Kalnuotose Peru džiunglėse senovinius kapus atradę archeologai teigia, kad jie savo svarba prilygsta prarastojo miesto Maču Pikču atradimui.

Kapai, priklausantys Vari kultūrai, rasti džiunglėmis apaugusiame rytiniame Andų kalnų šlaite, Kusko regione, seniai apleistame mieste, kuris, kaip manoma, buvo paskutinioji ispanų kolonijiniam valdymui besipriešinusių inkų tvirtovė, praneša naujienų agentūra AFP.

Vari kultūra, gyvavusi dar prieš inkų civilizaciją, 600–1200 metais padarė didžiulę kultūrinę įtaką Andų regionui. Inkų imperija (apie 1400–1532 metus) buvo didžiausia, klestėjusi Amerikų žemynuose ikikolumbiniais laikais.

„Šis įspūdingas Vari radinys Kusko džiunglėse atverčia naują archeologinių tyrimų puslapį ir verčia mus perrašyti istoriją“, – teigė Kusko regiono kultūros direktorius Juanas Garcia, paskelbęs apie atradimą.

„Šis atradimas – vienas svarbiausių, prilygstantis Maču Pikču ir Sipano valdovui“, – teigė J. Garcia, užsimindamas apie 1987 metais atrastą senovinės Močės kultūros valdovo kapavietę.

Svarbaus asmens, praminto Vario valdovu, kape archeologai aptiko „y“ formos sidabrinę skrynios graviūrą, sidabrinę kaukę, dvi auksines apyrankes su kačių figūrėlėmis ir dvi medines lazdas, padengtas sidabru.

Kapavietės yra Espiritu Pampa archeologinėje vietovėje, Vilkabambos srityje, už maždaug 1,1 tūkst. kilometrų nuo sostinės Limos.

Vilkabamba buvo paskutiniu inkų prieglobsčio ir pasipriešinimo centru po to, kai 1532 metais ispanų konkistadorai sugavo ir nužudė inkų imperatorių. Paskutinį pasipriešinimo vadą Tupac Amaru I, ispanai sučiupo ir nužudė 1572 metais.

„Tai nuostabus, tikrai stebinantis atradimas. Tai privers mus peržiūrėti dalį inkų istorijos“, – kalbėjo buvęs Nacionalinio kultūros instituto vadovas, archeologas Luisas Lumbrerasas.

Tai pirmasis aptiktas Vari kultūros egzistavimo įrodymas, rodantis, kad variai šioje vietovėje įsikūrė gerokai anksčiau nei inkai, aiškino archeologas.

Pirmą kartą laidojimo kompleksą archeologai aptiko 2010 metų liepą ir pusę metų jį tyrinėjo.

Anot L. Lumbreraso, nestebintų, jei archeologai dabar toje vietovėje aptiktų Vari miestą, „kuris gali būti susijęs su legendomis apie Paititi“.

Šimtmečius tyrinėtojai veltui ieškojo Paititi, legendinio dingusio miesto Amazonės džiunglėse, kuris, kaip pasakojama, pripildytas aukso ir brangenybių.

Ikikolubiniais laikais Amerikose egzistavusios civilizacijos nepaliko jokių savo istorijos rašytinių šaltinių, taigi ją atskleisti tenka archeologams.

Peru senovinės vietovės žemyninėje dalyje ir Anduose dėl sauso oro gerai išsilaikė, tačiau kaulus ir tekstilės dirbinius sunaikina džiunglių drėgmė.


Šiame straipsnyje: kapavietė

NAUJAUSI KOMENTARAI

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Tai ne galutinis archelogijos atradimas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių