Quantcast

Kamanų rezervate duris atvėrė įspūdinga gamtos ekspozicija

Kamanų valstybinio gamtos rezervato Lankytojų centre atsidarė nauja moderni gamtinė ekspozicija, kurioje pelkę galima pažinti į ją neužsukus.

Ekspozicijoje sukurta ypatinga Šiaurės Lietuvos pelkės, kurioje gausu saugomų augalų ir gyvūnų rūšių, atmosfera. Lankytojai, susipažinę su ekspozicija, turės galimybę su rezervato darbuotojais apsilankyti 3,6 km ilgio Kamanų pažintiniame take.

Kamanų pelkės ekspozicijoje lankytojams siūloma pažinti gamtos vertybes ne tik skaitant apie jas, bet ir liečiant, uostant, klausantis. Originalaus apšvietimo dėka dieną su tikrais gamtos garsais keičia naktis, kai gūdus vilko staugimas priverčia susigūžti jautresnį.

Lyg pelkių miške išvirtę ekspoziciniai stendai, blykčiojantys vandens atspindžiais, pilni paslapčių. Vienur, atvėręs slaptas dureles, pamatysi gyvačių išnaras, kitur įkišęs ranką į ertmę, turi atspėti, kokią gamtos dalelę apčiuopei. Liesdami lankytojai susipažįsta su kiminais, gali pauostyti svaiginančių gailių.

Lankytojai gali apžiūrėti pelkės dugną, spręsti dėlionę su paukščių ir gyvūnų garsais arba išbandyti bebro dantų aštrumą. Ir didelis, ir mažas gali pakilnoti sausų, šlapių durpių, o paskui - molio kibirus, kad įsitikintų, kas kiek sveria.

Norintiems išsamiau susipažinti su rezervate saugomomis gamtos vertybėmis, siūloma pasinaudoti terminalais. Juose vaizdžiai pateikiama informacija apie pelkės ir miško ekosistemas bei augalų ir gyvūnų rūšis. Moksleivius virtualios pažintinės kelionės metu lydės Bebriukas Bugis. Jis ves per liūlančią pelkę, supažindins su įvairiais pelkių dariniais - pelkių akimis, duburiais, liūnais, nuostabiais augalais ir paslaptingais gyvūnais, papasakos - kas užaugina pelkę, įspės apie augančius nuodingus augalus ar šnypščiančią angį, parodys variu spindintį bekojį driežą - gluodeną.

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės, artimiausiu metu ir kitose saugomose teritorijose, o tiksliau, Lankytojų centruose, atsiras savitos ekspozicijos, pristatančios gamtos ir kultūros vertybes. Ekspozicijų tikslas – sudominti lankytojus, pakviesti juose pažinti savo kraštą, gamtą, o svarbiausia – saugoti tas vertybes.


Šiame straipsnyje: Kamanų rezervataspelkės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių