Quantcast

V.Uspaskichas prašo partijos ūkinės-finansinės veiklos ekspertizės

Valstybinį kaltinimą vadinamosios Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas sako, kad teisiamo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho ir kitų proceso dalyvių prašymai dėl ekspertizių skyrimo turi būti atmesti.

„Specialistai aiškiai pasakė, kad neoficialiai buhalterijai jokie reikalavimai nenustatyti ir Baudžiamasis kodeksas už apgaulingą apgaulingos buhalterijos tvarkymą atsakomybės nenumato. Tai ką mes čia aiškinamės?“, - sakė prokuroras.

Nors bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas vienąkart jau nagrinėjo proceso dalyvių prašymus, kaltinamas V.Uspaskichas pirmadienį pateikė naujus prašymus atlikti parašų bei kompleksines finansų ir buhalterines ekspertizes dėl partijos veiklos 2004-2006 metais.

Darbo partijos lyderis pageidauja liudytojos Andželos Steponavičienės vardu dokumentuose padėtų parašų ekspertizės. V.Uspaskichas prašo skirti ir savaitraštį „Laikas“ leidusios bendrovės „Aguomina“ akcininkės Meilės Ruškulienės 2001-2006 metais pasirašytų dokumentų parašų ekspertizę. Prašoma nustatyti, ar vietoj šios moters parašų nepadėjo pagrindinė bylos liudytoja Nijolė Steponavičiūtė.

V.Uspaskichas prašo, kad ekspertizes atliktų Lietuvos teismo ekspertizės centras.

Kaltinamojo Vytauto Gapšio gynėjas taip pat pateikė prašymą dėl informacinių technologijų ekspertizės skyrimo, nes, anot jo, specialisto išvados nepagrįstos, neatitinka keliamų reikalavimų.

Juridinis asmuo Darbo partija prašo apklausti liudytojus - Žilviną Padaigą, Šarūną Birutį, Oną Juknevičienę, Joną Jagminą, Mantvydą Bekešių, Saulių Kadį ir kitus.

Prokuroras S.Verseckas teismui sakė, kad dėl liudytojų apklausos teismui jau buvo pateiktas panašus prašymas ir jis jau išspręstas. Jis teigė advokatų ir kaltinamųjų prašymuose pasigedęs argumentų, dėl ko jie turėtų būti tenkinami.

„Dėl prašymo, ar “Aguominos„ dokumentuose pasirašė Meilė Ruškulienė - aš nesuprantu, kokias šios bylos faktines aplinkybes paneigtų ekspertizės“, - sakė prokuroras.

Teismui pirmadienį liudijo kratos metu iš centrinės būstinės kompiuterius tyrę specialistai bei partijos ūkinės-finansinės veiklos ekspertizę atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) tuo metu dirbę asmenys.

Teismas nutartį dėl pateiktų prašymų skelbs 13 val.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį toliau nagrinėja Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylą. Teismas posėdyje perskaitė liudytojų, kurie į teismą neatvyko dėl pateisinamų priežasčių, parodymus.

Stebėti posėdžio buvo atvykę maždaug pusšimtis partijos narių. Ne visi jie tilpo maždaug 60-70 kvadratinių metrų salėje. Dauguma atvykusių žiūrovų - vyresnio amžiaus žmonės. Du žiūrovai BNS sakė atvažiavę iš Šiaulių, kartu su jais iš šio miesto atvyko apie 30 žmonių. Garbaus amžiaus šiaulietis piktinosi, kad kėlėsi penktą ryto, bet į salę nepateko.

„Mes norime dalyvauti posėdyje, posėdis viešas, teisiama partija“, - buvo girdėti susirinkusiųjų šūksniai.

Ryte prasidėjus posėdžiui visi žiūrovai teisėjų buvo išprašyti iš salės, nes pritrūko vietos kaltinamiesiems. Nurodymų nevykdantiems žiūrovams teisėjai grasino sankcijomis.

Pasipiktinę „darbiečiai“ sakė rašysiantys skundus ir patraukė į centrinę partijos būstinę. Po pertraukos teisme vėl buvo pasirodęs būrelis palaikytojų, jie bandė patekti į salę, teisėjams vėl teko juos drausminti.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė Vilniaus apygardos teisme teisiami dėl to, kad eidami vadovaujančias pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Praėjusių metų spalio 26 dieną prokuroras S.Verseckas pateikė prašymą teismui kaltinimus perkvalifikuoti į sukčiavimą.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine.

Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metų balandžio 14 dieną ir nuo to laiko nagrinėjama su didelėmis pertraukomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ema

Ema portretas
DP raitosi, kaip kepama, matyt prisibijo kremliaus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių