Quantcast

Vilniaus verbos – spalvingiausios

„Lietuvių tradicija susirišti ar nusipirkti verbą paskutinį sekmadienį prieš Velykas vis dar gyva“, - tikino Stanislava Rynkevič, viena garsiausių verbų rišėjų Lietuvoje. Pirmąją verbą surišusi prieš 46 metus, Stanislava kartu su dukra išmaišė visą pasaulį, pristatydama savo kurtus žolynus, vadinamus Vilniaus verbomis. Svečiuojantis Indijoje, tenykščiams gyventojams teko aiškinti, kad šios, valandų valandas rankomis rištos verbos nėra medžiai, kurie užauga savaime. 

Verbas rišo Stanislavos seneliai ir proseneliai, o šiandien jai pačiai padeda dukra Alina. „Tai ne tik tradicija, puoselėjanti tautos papročius, tai – mūsų šeimos amatas“, - pasakojo gražiausių verbų pynėja tituluojama Stanislava.


Prieš pusšimtį metų pati auginti žoles verbų rišimui pradėjusi Stanislava pasakojo, kad jau ir tuomet 50 kilometrų spinduliu nuo Vilniaus šio krašto verbos buvo laikomos itin prašmatniomis. Šiandien Vilniaus verbas, kurios nuo kitų Lietuvoje pinamų verbų skiriasi spalvų bei skirtingų augalų gausa bei pa¬si¬pū¬tu¬sio¬mis smil¬gų puokš¬tė¬mis vir¬šū¬nė¬lė¬se, riša ir kituose Lietuvos kraštuose. Jos ypač vertinamos svečių iš užsienio, kurias daug kas perka kaip skiriamuosius lietuviškus etnografinius suvenyrus. 

Indijoje nepatikėjo

„Mūsų gamintas verbas esame pristatę daugumoje Europos šalių. Lankėmės Kanadoje, Anglijoje, o štai verbas nuvežus į Indiją teko įrodinėti, kad jos – ne savaime užaugę medžiai, o Lietuvos liaudies meistrų rankų darbas. Susidomėję Indijos gyventojai klausėsi mūsų pasakojimo, kaip verbas piname rankomis iš vasarą užaugintų, sudžiovintų, kruopščiai surūšiuotų ir nudažytų žolelių“, - atskleidė Stanislava Rynkevič. 

Ilgiausia – 2,5 metro

Liaudies meistrė pasakojo, kad jos rišamų verbų ilgis siekia nuo pusės metro iki 2,5 metro ilgio. „Pirkėjų mėgstamiausios šiek tiek trumpesnės, 0,5-1,5 metro ilgio verbos, mat didžiosios ne į visų namus telpa“, - juokavo Stanislavos dukra Alina. „Prieš Verbų sekmadienį dar rudenį pradėtas gaminti verbas pardavinėjame vilniečiams“.

Vilniaus verbų rišėjų verbas vilniečiai balandžio 15-17 d. nuo 11 iki 20 val. galės apžiūrėti ir įsigyti prekybos centre „Panorama“.


Šiame straipsnyje: Verbaverbos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių