Quantcast

Venckų namus saugantis gyvas žiedas budėjo pernakt (papildyta)

Nuo penktadienio ryto prie Venckų namų pradėję rinktis žmonės čia praleido ir visą naktį. Paryčiais jie vėl susirinko bendrai maldai.

Papildyta šeštadienį, 6.30 val.: Šeštadienį anksti ryte prie D.Kedžio tėvų namų toliau būriavosi apie pusšimtis žmonių. Dalis jų stoviniavo aplink statinėje rusenantį laužą, kiti sėdėjo ant gatvėje po atvirų dangumi sustatytų suolų,  treti glaudėsi lauko palapinėje prie ten stovinčio stalo su karšta kava ir maistu. Išvydę paryčiais atvykusius žurnalistus, žmonės juos pasitiko plojimais.

Čia pat stovėjusiuose automobiliuose ant sėdynių snaudė vos viena moteris, o ant žalios vejos pastatytos palapinės jau prieš 6 val. ryto buvo tuščios. 

"Jau turime šeštadienio "Kauno dienos" numerį. Dalijamės dabar visi juo ir skaitome, ką rašo apie mūsų vakarykštę dieną", - šypsodamasis kalbėjo vienas vyras.

Netrukus kelios dešimtys čia naktį praleidusių žmonių susibūrė rytinei maldai, kuriai pakvietė kartu su jais pernakt buvęs kunigas altarista Jonas Varkala.

"Malda, tai ne vien žodžiai, bet svarbiausia - mūsų visų buvimas čia, kartu, vienoje bendruomenėje. Taip pat ir mūsų bejėgiškumas", - kalbėjo dvasininkas.

Jis neslėpė, kad penktadienį vakare tarp susirinkusiųjų pasirodė ir tų, kuriems buvimas toks budėjimas tapo savotiška pramoga: "Noriu, kad niekas mūsų netapatintų su tais keliais žmonėmis. Mūsų tikslas visai kitas ir esame čia vien tik dėl jo. Jei kažkas čia ir numetė kokį butelį ar dar ką, tai mes visas šiukšles tvarkingai surinkome ir budėjome toliau. Mėginau bent kiek nusnausti, bet nepavyko sudėti akių."

Paryčiais į Klonio gatvelę užsukęs paštininkas pats Venckų namų nepasiekė. Jį pasitikę žmonės paprašė korespondenciją palikti jiems iir pažadėjo ją perduoti Venckų šeimai. Jų džiaugsmui, teismo nutarties paštininkas šįkart neatnešė. Jis atnešė tik spaudos leidinius.

Nuo ankstaus ryto gretimomis gatvėmis buvo matyti pravažiuojantys tarnybiniai policijos automobiliai. Naktį iš penktadienio į šeštadienį pareigūnų ekipažai čia zujo iki maždaug 3 val. nakties. Baimindamiesi, kad teisėsaugininkai gali brautis į Venckų namus pro gretimus kiemus, budėjusieji pasiskirstė į kelias grupes. Dalis žmonių su automobiliais patraukė į gretimą gatvę ir ten būdėjo iki pat ryto.


Papildyta 22.55 val.: Pasak Drąsiaus Kedžio tetos Audronės Skučienės, kol kas visai šeimai nepalūžti padeda prie namų susirinkę žmonės."Jei ne jie nežinome ką darytume", - portalui sakė D.Kedžio teta.

Jos teigimu, D.Kedžio dukrelė žino kas jos laukia, bet visiškai nenori atsisveikinti su laikinosios globėjos namais. "Ji mums pasakė, kad niekur nevažiuos, kad mamai pasakys, kad pas ją atvyks po dešimties metų, tada, kai bus didelė", - kalbėjo A.Skučienė.   

Papildyta. 23.10 val.: Kaip portalui sakė D.Kedžio pusbrolis Tadas Skučas, giminės kuo tik gali, tuo padeda prie namų budintiems žmonėms. "Mes turime maisto, turime kavos, padėsime kiek galime. Pats skambinau savo draugams, gal gali paskolinti miegmaišių, palapinių. Mes tikrai nepaliksime žmonių likimo valiai", - portalui kalbėjo T.Skučas.

Jo teigimu, paskačiuoti kiek yra žmonių prie Kedžių namo labai sunku, nes jų skaičius nuolat kinta - pavakarę minia išsiskirstė, vakarop, kai baigėsi darbai, vėl susirinko. "Vienu metu jau net bijojau, kad jei susirinksis didesnės policijos pajėgos, protestuotojus bus lengva išvaikyti", - kalbėjo T.Skučas. 

Papildyta 0.30 val.: Apie 23 val. prie Venckų namų likę žmonės ėmė ruoštis ilgai nakčiai. Įžiebti keli šviestuvai, uždegtos malkos metalinėje statinėje, pastatyta trečioji palapinė.

Žmonės alkį malšina sumuštiniais, vaišinasi karšta kava. Keli jaunuoliai pastebėti su alaus buteliais, tačiau stipresnių gėrimų nebuvo matyti. Tvyrojo rimtis, nebuvo nusiteikusių nei linksmintis, nei alkoholiu slopinti susijaudinimo.

Dalis žmonių išvažiavo, tačiau minia nemažėjo, nes vis pasipildydavo naujomis pajėgomis. Žinoma, kad tuo metu į vietą važiavo ne tik garliaviškiai ir kauniečiai, bet ir vilniečiai.

„Aš jam pasakiau, kad atvažiuotų, o jis sako, kad dėl jo vieno niekas nepasikeis. Pasakiau, kad atvažiuosiu ir jį prilupsiu. Jis tada pažadėjo, kad atvažiuos rytoj“, - draugams linksmai pasakojo jaunas vyras.

Susibūrusieji ne tik aktyviai skambino ir kvietė atvykti draugus, bet ir ėmėsi kitų žingsnių, kad šeštadienį jų pajėgos būtų dar didesnės. Prisidėti kalbinami baikeriai bei dar daug įvairių visuomeninių judėjimų bei organizacijų.

Papildyta 23.35 val.: Pasak T.Skučo vadovaujančio visuomeninaim judėjimui "Drąsiaus kelias", nors oficialiai svetainėje matomi tik daugiau nei 360 žmonių duomenys, prisijungusių prie šio judėjimo yra kur kas daugiau - užsiregistravę asmenys gali likti nematomi. "Kiek žinau prie judėjimo jau yra prisijungę 12-19 tūkst. narių", - portalui sakė T.Skučas,

Po D.Kedžio mirties, visuomenės paskatinti vyro artimieji atidarė specialią sąskaitą. T.Skučo teigimu, žmonės aukoja dosniai, bet kiek šiuo metu sąskatoje yra pinigų, sakė nežinantis. "Žinau tik viena, kad šios sąskaitos pinigai iki šiol yra neliesti, o kiek jų bus ir kaip jie bus panaudoti, tikrai bus paskelbta viešai", - portalui sakė T.Skučas.     

Kėdainių rajono apylinkės teismo nuosprendžio sugrąžinti Drąsiaus Kedžio dukrelę jos motinai, prie mergaitės globėjų Venckų namų pradėję plūsti žmonės nesiskirstė net ir sutemus. Vėlų penktadienio vakarą jų gretas sudarė apie šimtas žmonių. 

„Labai prašau visų nesiskirstyti ir čia sulaukti ryto. Mūsų gretos turi ne mažėti, bet didėti. Mus gali užklupti bet kurią akimirką, todėl turime būti pasirengę“, - kalbėjo aktyviausias susibūrimo dalyvis vilnietis Marius Kuprevičius.

Pro susibūrimo vietą reguliariai pravažiuoja Kauno rajono policijos pareigūnų ekipažai, akimirksniu patraukiantys susirinkusiųjų dėmesį.

Temstant prie būrio susirinkusiųjų prisijungė ir kunigas. Apie 21.45 jis į rankas paėmė megafoną ir žmones pakvietė maldai. Pamaldų metu visi ratu sustojo aplink dvasininką ir tyloje meldėsi.  


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių