Quantcast

Tautų mugėje – uogienių festivalis, Gdansko dienos, pramogų įvairovė

Šį savaitgalį Vilniuje, Gedimino prospekte, vyksta Tautų mugė. Į ją suvažiavo tautinių bendrijų amatų ir kulinarijos meistrų, dainos ir šokio virtuozų.

Nuo meduolių iki nacionalinių valgių

Rudeniu dvelkiantis lietingas šeštadienis, matyt, šiek tiek išgąsdino vilniečius. Nors mugėje žmonių netrūksta, Gedimino prospekto sausakimšu tikrai nepavadinsi. Vis dėlto tie, kurie neišsigando nesmarkaus lietaus, kad ir pasislėpę po skėčiais, šmirinėja viena pagrindinių miesto gatvių.

Čia, kaip ir visada, susirinko amatų ir kulinarijos meistrų, kurie mugės svečiams siūlo įvairiausių rankų darbo kūrinių: papuošalų, mezginių, odos ir kailio dirbinių, skanėstų – meduolių, sausainių, duonos, riestainių, saldainių. Prekiaujama ir mėsos gaminiais, rūkyta žuvimi, alumi, gira.

Norintys pasistiprinti mugės svečiai kviečiami užsukti į palapines, kuriose gaminami tautų nacionaliniai valgiai. Ten taip pat pristatomos jų ruošimo subtilybės ir receptūrų įvairovė.

Mugėje – ir Gdansko kultūros dienos

Kaip ir kiekvienoje šventėje, šioje Tautų mugėje tikrai netrūksta muzikos, pramogų, šventinio šurmulio. Visą šeštadienį ir sekmadienį koncertuos daugybė dainų ir šokių ansamblių, įvairių stilių muzikos grupių.

Tęsiant gražias kultūrinių mainų tradicijas tarp Vilniaus ir Gdansko, pristatomos ir Gdansko kultūros dienos Vilniuje. Šventinėje programoje dalyvauja Gdansko miesto meno kolektyvai, koncertuoja tautinių bendrijų – žydų, karaimų, totorių, lenkų, rusų, vokiečių ir lietuvių atstovai, koncertinėje programoje - svečiai iš Graikijos, Baltarusijos ir Ukrainos.

Pirmą kartą per mugę debiutuos jaunimo muzikos grupių festivalis ,,B-34,4“. Būtent tiek kilometrų yra nuo Vilniaus iki Baltarusijos.

Kaimynai latviai ir lenkai mugėje turi savo atskiras ekspozicines zonas. Šeštadienį vyksta ir grilio konkursas – ARVI kalakutų fiesta. Joje dalyvauja penkios dvimiesčio Vilnius-Kaunas komandos.

Uogienių festivalis

Pagal įvairių tautų senovines receptūras edukacinės programos dalyviai – kulinarinio paveldo meistrai – šeštadienio dieną Odminių skverelyje virė ir lankytojus vaišino skaniausiomis uogienėmis. Didžiuliame katile virė obuoliai, o ant prekystalių kiurksojo stiklainiukai su aviečių uogiene. Ne tik paprasta, bet ir pagaminta su imbieru, obuoliais, šilauogėmis ir net mėtomis.

Uogienes verdanti ir jomis prekiaujanti Alma, paklausta, ko reikia, kad šeimininkė skaniai išvirtų uogienę, šypsodamasi sakė: „Reikia uogų, idėjos, kruopštumo, meilės ir laiko.“

Ant visų prekystalių buvo matyti daugiausia avietės ir obuoliai. Kaip paaiškino pašnekovė, dabar ne tik obuolių, bet ir rudeninių aviečių metas, nes kitų uogų šiuo metu jau nelabai ir yra.

Dideli ir maži mugės lankytojai galėjo ne tik paragauti uogienių, bet ir pasivaišinti šviežiomis sultimis, taip pat sužinoti uogienių gamybos subtilybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių