Quantcast

Šviesa Kauno gatvėse – triukas prieš rinkimus?

Miesto vadovų sprendimą nuo spalio 1-osios grįžti prie normalaus apšvietimo ir netaupyti rizikuojant miestiečių saugumu, Laisvės alėjos praeiviai vertina skirtingai. Vieni džiaugiasi, kiti tai vadina triuku prieš rinkimus.

Nuo spalio 1-osios miesto gatvėse vėl įsižiebs visi šviestuvai. Taip nusprendė Kauno miesto savivaldybės tarybos kolegija, svarsčiusi, ar apšvietimo tinklas nėra per menkas. Nuo praėjusio rugsėjo dalis šviestuvų gatvėse buvo išjungta, nes įsiskolinimai elektros energijos tiekėjams gerokai viršijo galimybes.

Tuomet nuspręsta kas antrą arba kas trečią šviestuvą išjungti daugiau kaip 140 Kauno gatvių.

Šį rudenį grįžti prie įprasto gatvių apšvietimo miesto valdžią paskatino tai, kad šiemet savivaldybei geriau sekasi rinkti lėšas į biudžetą. Savivaldybės administracijos direktorius skaičiuoja, kad pernai kas mėnesį į miesto piniginę neįkrisdavo apie 10 mln. litų, o šiemet trūkumas – 1-1,5 mln. litų.

"Gavome daug miesto gyventojų prašymų prasidėjus mokslo metams, ilgėjant tamsiajam paros laikui ir padidėjus eismo įvykių rizikai nebetaupyti apšvietimui", – "Kauno dienai" sakė Energetikos skyriaus vedėjas Pranas Urbanavičius.

Išjungusi dalį šviestuvų savivaldybė šiemet sutaupė 495 tūkst. litų.

Paulius Bernotas, teisininkas:

Savivaldybės sprendimą nebetaupyti apšvietimui vertinu labai teigiamai. Mieste taps saugu vaikščioti, o dabar tuo pasidžiaugti tikrai negalėčiau. Negerų ketinimų turintys žmonės dažniausiai veiksmų imasi tamsoje, o jeigu gatvės ir parkai bus apšviesti, incidentų turėtų sumažėti. Didesnis apšvietimas naudingas ir vairuotojams, gali būti, kad sumažės avarijų ir pavojingų situacijų skaičius.

 

Valdas, kaunietis:

Kalbas apie gatvių apšvietimo didinimą vertinu kaip rinkimų kampanijos dalį. Nėra ką kalbėti, po rinkimų miesto apšvietimas ir vėl bus sumažintas.

 

Birutė Žiogaitė, studentė:


Mane pradžiugino žinia, kad vakarais miestas bus apšviestas. Dabar mums, jaunimui, tikrai nėra malonu vaikščioti neapšviestomis gatvėmis. Tamsiuoju paros metu kur nors eiti tenka gana dažnai, nes mėgstu koncertus, o jie prasideda vėlai. Būna, kad tenka parsirasti į Šilainius ir 2 val. nakties. Norėčiau, kad prie mano namo visuomet degtų šviesa.

  

Kazimiera Galaunienė, pensininkė:


Tokius sprendimus priimti reikėtų įvertinus finansines galimybes. Pirmiausia miesto vadovai turėtų suskaičiuoti išlaidas ir pasvarstyti, ar tikrai dabartinio apšvietimo nepakanka? Ar ši sritis yra prioritetinė, o gal yra didesnių problemų, kurias reikia finansuoti?

 

Eugenijus, inžinierius:

Kuo daugiau apšvietimo, tuo geriau. Brangiai kainuoja ne elektros energija, bet pasekmės, jeigu gatvės neapšviestos.

 

 

 

Diana Stankevičiūtė, inžinierė:

Esu girdėjusi įvairių pasakojimų apie nelaimingus atsitikimus tamsoje, todėl visada nejauku eiti neapšviesta teritorija. Ypač tai yra aktualu žiemą, kai pradeda temti anksčiau. Didesnis apšvietimas naudingas ir pėstiesiems, ir vairuotojams.

 

Andrius Lukoševičius, studentas:

Neabejoju, kad šis sprendimas turės tiesioginės įtakos nusikalstamumo statistikai. Mažiau žmonių bus užpulta, mažiau grėsmių tykos visų praeivių. Asmeniškai nesu nukentėjęs, bet žinau, kad tamsoje vaikščioti nesaugu. Geriau brangiau sumokėti už apšvietimą, bet apsaugoti savo piliečius.

 

Angelė, kaunietė:


Gerai, kad miestas bus apšviestas, bet nereikėtų pamiršti ir kitų svarbių klausimų. Pavyzdžiui, prie Kumelių gatvės iki šiol styro nesutvarkyti elektros laidai, išgriuvę medžiai. Niekam šitie dalykai nerūpi, turime patys tvarkytis.

 

Rūta Ganušauskaitė, studentė:


Labai džiaugiuosi, kad gatvės bus apšviestos. Kartą buvau labai išgąsdinta. Ėjome su močiute neapšviesta gatve ir mus pradėjo sekti įtartini jaunuoliai. Paspartinome žingsnį ir priėjome apšviestą teritoriją. Tada tie jaunuoliai atsitraukė. Buvo labai baisu. Niekada nenorėčiau dar kartą patirti kažko panašaus, todėl stengiuosi vaikščioti tik apšviestose teritorijose.


Šiame straipsnyje: gatvių apšvietimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių